Τα 4 μέτωπα που προκάλεσαν την κρίση με την «τρόικα»

Θέτουν μάλιστα ως αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους στην Αθήνα την τήρηση όλων των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες τα τελευταία 24ωρα, «τρόικα» και υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοιχτή γραμμή σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας. Οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν e-mail, fax, ενώ ο κ. Στουρνάρας είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, σε μια δε από αυτές πήραν μέρος η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Οι τελευταίοι ζήτησαν επιτακτικά από τον υπουργό Οικονομικών να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μέσα σε κλίμα έντασης, με ανταλλαγή αιχμών, αν και από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο διάλογος εξελίσσεται ομαλά και στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, έχουν περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες διακινήθηκαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η «τρόικα» εξετάζει το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης, ώστε με τον τρόπο αυτό να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Ανοιχτά μέτωπα

Πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και μείωση εργοδοτικών εισφορών, αποτελούν τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας». Ενώ, κοινό σημείο δεν έχει βρεθεί τόσο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όσο και για την αμυντική βιομηχανία. Το χάσμα στο ζήτημα των πλειστηριασμών δείχνει αγεφύρωτο καθώς η πλευρά των δανειστών εμμένει στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση -κάτω από την πίεση και των βουλευτών- θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τους οικονομικά ασθενέστερους και για όσους δεν έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η «τρόικα» υποστηρίζει ακόμη ότι αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, δεδομένου ότι τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, πολύ σύντομα οι τράπεζες θα περιέλθουν σε δύσκολη θέση και θα προκύψει ανάγκη ενίσχυσής τους από το κράτος. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στις τελευταίες επαφές οι επικεφαλής της «τρόικας» μετακινήθηκαν από τις αρχικές θέσεις τους, αλλά «όχι σε σημείο που να μας ικανοποιεί» έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Κατηγορηματικό όχι από το ΠΑΣΟΚ

Για το ΠΑΣΟΚ πάντως αποτελεί κόκκινη γραμμή η οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος σήμερα νομικού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και είναι υπέρ της παράτασης για ένα ακόμη χρόνο και αυτό όπως μας έλεγαν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν στην απαίτησή τους να απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα ότι μόνο στην Ελλάδα το θέμα αυτό ορίζεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού, και να μην έχει δικαίωμα να θέσει βέτο. Ισχυρίζονται ακόμη ότι αρκετές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού και κατ’ επέκταση των λειτουργικών τους εξόδων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα και τον μεγάλο αριθμό ανέργων, ενδεχόμενη απελευθέρωση των απολύσεων θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα. Ακόμη κι αν ήθελε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς να ικανοποιήσει την απαίτηση των δανειστών η απόφασή του θα προσέκρουε στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Μείωση συντάξεων

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποκλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις, ωστόσο αυτές μπορεί να έρθουν από… την πίσω πόρτα. Στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση οι επιτελείς της «τρόικας» ζήτησαν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, διότι -όπως είπαν- έτσι θα μειωθούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Ανάλογες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις και προχωρήσει στην κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων. Τα συγκεκριμένα ποσά καταλήγουν σε ασφαλιστικά ταμεία και διασφαλίζουν σε έναν μεγάλο βαθμό την πληρωμή των συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές και στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς η «τρόικα» αμφισβητεί ότι με τις ρυθμίσεις που έχουν κατʼ αρχάς αποφασισθεί είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος των 2,9 δισ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, κάτι που είχε αποφασισθεί να γίνει την περασμένη Πέμπτη. Θέμα έχει προκύψει και με τους βουλευτές που δεν επιθυμούν αλλαγές στο σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι βουλευτές αυτοί, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτών κατά της αυξημένης φορολογίας της μεγάλης περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η «τρόικα» έχει διαμηνύσει προς το υπουργείο Οικονομικών ότι η όποια απόκλιση υπάρξει σε σχέση με τον βασικό στόχο θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Συμφωνία, ως φαίνεται, δεν έχει επιτευχθεί και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της αναδιάρθρωσης και διατήρησης της επιχείρησης.


Σχολιάστε εδώ