Νευρική κρίση προκαλεί η Εξεταστική για τα υποβρύχια

Η ουσία του θέματος είναι ότι στα πολυσέλιδα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται η ζοφερή πραγματικότητα και ζητούνται απαντήσεις. Η Εξεταστική, αν προχωρήσει, θα φωτίσει αρκετές πτυχές της υπόθεσης, όπως π.χ. το θέμα των ΑΩ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ενώ ο τότε ΥΕΘΑ Ευ. Βενιζέλος παρουσίαζε αριστερά και δεξιά, σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη μετατρεπτική ρύθμιση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ενώ οι Γερμανοί της HDW θα υποχρεούνταν να υλοποιήσουν ΑΩ αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, με τον νόμο 3885/2010 για τα υποβρύχια τους δόθηκε ασυλία, με αποτέλεσμα – όπως ισχυρίζονται – το ελληνικό Δημόσιο να υποστεί ισόποση ζημία.

Η Εξεταστική θα φωτίσει επίσης γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές των νέων αγοραστών, από τις οποίες να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του παρά τις τεράστιες προκαταβολές (το μετοχικό κεφάλαιο της ιδιοκτήτριας εταιρείας των ΕΝΑΕ ανέρχεται σε μόλις 25.000 ευρώ!). Ή θα κληθεί να διερευνήσει την ακρίβεια των εκθέσεων που συνέταξε σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν. 3885/2010 η εταιρεία Lazard για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, για την αξιοπιστία της «Abu Dhabi Mar» προς την οποία θα μεταβιβάζονταν τα ΕΝΑΕ καθώς και να διευκρινίσει αν έγινε αντίστοιχος έλεγχος για την «Privinvest» του Ισκαντάρ Σάφα στην οποία τελικά μεταβιβάστηκαν τα ναυπηγεία.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, η σημερινή κατάσταση της πλήρους αποδιοργάνωσης των ναυπηγείων, της αδυναμίας παραλαβής των υποβρυχίων, της προσφυγής από τους ιδιοκτήτες στη Διεθνή Διαιτησία, τα «χαμένα» δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων κ.λπ., δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ αρνητικό μέσα στο οποίο θα γίνει η Εξεταστική. Εύλογα λοιπόν κάποιοι ανησυχούν…


Σχολιάστε εδώ