Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επισήμως προ των πυλών

Ήγγικεν η ώρα της νέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ! Η Πανελλαδική Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα! Για τέσσερις ημέρες, από τις 19 έως τις 22 Δεκέμβρη, τα νεαρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του θα προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα τους οδηγήσει σε μια νέα εποχή.

Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική διαδικασία σε επίπεδο Νέων ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν αποφασιστικά βήματα στον δρόμο προς τη συγκρότηση της νέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, μετά τη Συνδιάσκεψη λήγει το καθεστώς της «συνεννόησης» των οργανωμένων δυνάμεων στο Συντονιστικό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν τα δικά τους εκλεγμένα όργανα, με βάση τα οποία θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου αλλά και θα συντονίσουν τη δράση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους όπου ζει και κινείται η νεολαία.

Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει η πλειοψηφία του Συντονιστικού των συνιστωσών, καθώς υπάρχουν αρκετοί που ισχυρίζονται ότι «η Συνδιάσκεψη δεν είναι συνέδριο», όπου θα έπρεπε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να εκλεγούν όργανα. Ως πρώτο βήμα, πάντως, της διαδικασίας προς την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη (αλλά και ως αφορμή έναρξης εσωκομματικού διαλόγου) δόθηκε στη δημοσιότητα διακήρυξη στην οποία κατέληξε «με ευρεία συναίνεση και με διαδικασία συνδιαμόρφωσης και σύνθεσης» το Συντονιστικό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα κείμενο που στόχο έχει «να αναλύσει τη συγκυρία της κρίσης αναφορικά με τα προβλήματα που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, να προσδιορίσει τους στόχους και τα μέτωπα πάλης σε επίπεδο νεολαίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της πάλης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της συγκρότησης της κυβέρνησης της Αριστεράς στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Επίσης, το κείμενο ορίζει τις βασικές αξίες και αρχές συγκρότησης της νέας οργάνωσης (δημοκρατία, συμμετοχή, αλληλεγγύη). Σε αυτό το κείμενο έχουν προστεθεί απόψεις και προτάσεις (συμβολές τις ονομάζουν οι σύντροφοι) σε επιμέρους ζητήματα, όπως ο αντιφασισμός ή οι έμφυλες διεκδικήσεις, οι οποίες έχουν προκύψει από τις ήδη υπάρχουσες ομάδες των Νέων ΣΥΡΙΖΑ που δουλεύουν στα αντίστοιχα πεδία.

Επίσης, στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνονται και γενικότερες συμβολές από μέλη των Νέων, από άλλες συνιστώσες, από ξεχωριστή ομάδα προερχόμενη από τη Νεολαία ΣΥΝ (και όχι μόνο…), καθώς και μια εναλλακτική πρόταση κειμένου από το Αριστερό Ρεύμα Νεολαίας. Πέραν της διακήρυξης, στα βασικά κείμενα της Συνδιάσκεψης ανήκει και το Σχέδιο Αρχών Λειτουργίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ένα προοίμιο καταστατικού που στόχο έχει να ορίσει τα βασικά της εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας της οργάνωσης, καθώς και τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο αυτό όμως βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία διαμόρφωσης στο Συντονιστικό των Νέων και θα δημοσιευθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπόσχονται από την Κουμουνδούρου.

Παρʼ όλα αυτά, οι νεαροί σύντροφοι ευελπιστούν ότι ο προσυνδιασκεψιακός διάλογος μπορεί να ξεκινήσει με τη δημοσίευση της διακήρυξης, στο πλαίσιο της εγκυκλίου που θα εκδοθεί από το Συντονιστικό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες ημέρες. Αν υπάρξουν πολλά επεισόδια σε αυτόν τον διάλογο, σίγουρα θα το μάθουμε από την «Αυγή»…

****

Ακτιβισμού συνέχεια

Μετά τα «Jumbo», στο στόχαστρο των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν τα «Carrefour»! Δεν πτοήθηκαν, φαίνεται, τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ από τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε 100% ελληνική φίρμα, όπως διαφημίζει η Μαρινόπουλος, και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα έξω από τα «Carrefour» στους Αμπελόκηπους. Τίτλος της πρωτότυπης διαμαρτυρίας, αφού ακόμη και σκετς έκαναν, ήταν «Μαυραγορίτες εν δράσει». Κατηγορούν την εταιρεία ότι θυμίζει τους μαυραγορίτες, αφού παρέχει υπηρεσίες αγοράς κοσμημάτων έναντι μετρητών. Φυσικά, η διαμαρτυρία δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά γενικά τη λειτουργία του καπιταλισμού και της κυβέρνησης, όπως λέει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάδρο μπήκαν, φυσικά, και οι εργοδοτικές πρακτικές για τους εργαζομένους, κυρίως τους νέους, στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι δουλεύουν είτε τσάμπα είτε σε συνθήκες… γαλέρας!

****

Το… τεφτέρι μάς τελείωσε!

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Family Business: Από το τεφτέρι στο τάμπλετ». Πέρα από τον πρωτότυπο τίτλο, μάζεψαν και αρκετό νεαρό κόσμο, και μάλιστα όχι ΟΝΝΕΔίτες. Βοήθησε, φυσικά, το ότι έγινε στο πλαίσιο του διημέρου «Disrupt – Startup – ScaleUp» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το οποίο κορυφώθηκε η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, αλλά αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος της Μεσογείων. Η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, που έκλεισε σειρά εκδηλώσεων της ΝΔ με τίτλο «Οι καινοτόμοι», είχε θέμα την εξέλιξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξής τους καθώς αλλάζουν χέρια από γενιά σε γενιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συζήτησαν σε στρογγυλό τραπέζι οι Γιώργος και Κώστας Τσιαρδάκας (Agrosem ΕΠΕ), Γιώργος Μουρτζούχος (Raxevsky – Helens Club ΑΕ), Κωνσταντίνα Καλλιμάνη (Γ. Καλλιμάνης ΑΕ) και Βιολέττα Λάππα (Mothercare – Early Learning Center), οι οποίοι μίλησαν για την εξέλιξη της οικογενειακής τους επιχείρησης, τις διαφορετικές μεθόδους που εφάρμοσε η κάθε γενιά αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σημερινή συγκυρία. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Κωνσταντίνος Μπογδάνος (με αρκετές ευφυείς παρατηρήσεις αλλά και δίνοντας νεανικό ρυθμό στην κουβέντα), ενώ η εκδήλωση άνοιξε με σύντομη εισαγωγή από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ρόλοι

«Αφανής ήρωας» των εκλογών του ΤΕΕ ήταν η ΟΝΝΕΔ. Με δύο ρόλους. Ο πρώτος ήταν η «εκπαίδευση» και η νοοτροπία μάχης που έχει δώσει στα νεαρά γαλάζια στελέχη που έχουν πάρει τα ηνία στη ΔΚΜ. Και ο δεύτερος, η κινητοποίηση στους νέους μηχανικούς, τους αποφοιτήσαντες τα τελευταία χρόνια παλαιούς ΔΑΠίτες.

Αφίσα διεθνούς επιπέδου

Νέα επιτυχία για τη δημιουργική «ψυχή» της γαλάζιας νεολαίας και (τους τελευταίους μήνες) της ΝΔ, τον Γιάννη Φετάνη. Ο παθιασμένος φιλελεύθερος γραφίστας τιμήθηκε με τη συμμετοχή ενός έργου του (αφίσα για την Ευρώπη) στη φετινή Διεθνή Τριενάλε Πολιτικής Αφίσας του Μονς. Άντε και στα βραβεία ΕΡΜΗΣ…

Ζόρια Ι

Δύσκολα τα πράγματα για τη ΔΑΠ το τελευταίο διάστημα. Ο Τόλης Μπακόλας κάνει ό,τι μπορεί για να πιέσει να ανοίξουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πιστώνεται και τη θετική έκβαση της πρωτοβουλίας για ανοιχτές σχολές. Αλλά οι φοιτητές των ιδρυμάτων δεν έχουν λύσει το πρόβλημά τους και πιθανόν να χάσουν το εξάμηνο παρά τη νομοθετική ρύθμιση. Οπότε η ΔΑΠ, που θέλει να είναι το αποκούμπι τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρει…

Ζόρια ΙΙ

Γενικά, παρά την εικόνα προς τα έξω, η προεδρική θητεία του Σάκη Ιωαννίδη μόνο χωρίς προβλήματα δεν είναι. Δεν αρκούν τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζονται (ως γνωστόν, δεν υπάρχει φράγκο στα γαλάζια γραφεία της Μεσογείων και της Συγγρού…), υπάρχουν και οι εσωτερικές έριδες, τα προβλήματα «απόδοσης» και οι γνωστές διαμάχες. Ξεκίνησαν και οι διαρροές στις γνωστές ιστοσελίδες. Έχουμε περάσει σε άλλη φάση πλέον: Προαναγγέλλονται και «ανασχηματισμοί» από τον Σάκη! Και έτσι διογκώνονται οι διαγκωνισμοί…

Στα κεραμίδια

Πολύ έντονη ανακοίνωση κατά συγκεκριμένων ιεραρχών έβγαλε η Νεολαία ΠΑΣΟΚ για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Στα κεραμίδια βγήκαν οι πράσινοι για να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα. Τελικά, οι σοσιαλφιλελεύθεροι πειραματισμοί του ΓΑΠ άφησαν βαθιά σημάδια στη Νεολαία του Κινήματος…

Απορία

Αυτό πάντως που μας προκάλεσε ενδιαφέρον είναι η πρόσκληση – πρόκληση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προς τις άλλες νεολαίες να τοποθετηθούν όχι γενικά για το θέμα αλλά ειδικά για τους ιεράρχες! Κάτι δεν καταλαβαίνουμε… Προφανώς και οι άλλες νεολαίες, γιατί κανείς δεν τους απάντησε…


Σχολιάστε εδώ