Θύελλα κατά Βενιζέλου από βουλευτές της ΝΔ
Εν προκειμένω για τις γενοκτονίες Ποντίων, Αρμενίων και των Μικρασιατών. Επισήμως δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση, από την πλευρά του κ. Βενιζέλου λέγεται ότι είναι αναγκαίο να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.
Το γεγονός έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που διαμαρτύρονται και απειλούν να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων βρίσκεται ο βουλευτής Σ. Αναστασιάδης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι περισσότεροι, αν όχι όλοι όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης και έχουν αναφορές στον Ελληνισμό του Πόντου και γενικά στη Μικρά Ασία. Κάθετα αντίθετοι είναι επίσης οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Κακλαμάνης και Γ. Ιωαννίδης. Άπαντες ζητούν να υπάρχει ρητή αναφορά σε όλες τις γενοκτονίες που έχουν κατά καιρούς αναγνωριστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουν μάλιστα κάνει τα σχετικά διαβήματα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να αποφευχθούν απρόοπτα στην ψηφοφορία.
Παράλληλα οι βουλευτές στρέφουν τα «πυρά» τους εναντίον του κ. Βενιζέλου (κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπήρξε παρέμβαση του Νταβούτογλου) κατηγορώντας τον ότι υποχώρησε στις πιέσεις και τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αντί να ορθώσει το ανάστημά του και να απαντήσει αρνητικά. Άλλωστε, τονίζουν, οι γενοκτονίες έχουν αναγνωρισθεί προ πολλού από τη Βουλή, αλλά και από Διεθνείς Οργανισμούς. Θέτουν δε το ερώτημα αν ο κ. Βενιζέλος κάνει πίσω σε τόσο απλά και ξεκάθαρα θέματα, τι θα κάνει όταν έρθουν τα δύσκολα και ενταθούν οι πιέσεις της Άγκυρας. Δεν σταματούν όμως εκεί, προειδοποιούν ότι αν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο ζήτημα των γενοκτονιών, θα το καταψηφίσουν. Δεδομένου δε ότι η κυβέρνηση διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να μην περάσει. Η κρίση που ανέκυψε προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα πρέπει να βρει τρόπο να γεφυρώσει τη διαφορά προκειμένου να ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι και τόσο απλά αφού ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον θα δυσαρεστήσει: Τον εταίρο του στην κυβέρνηση Β. Βενιζέλο αγνοώντας το «αίτημά» του, ή τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν συνέπειες.