Επιδίωξή μας ο προοδευτικός τρίτος πόλος
Η χώρα με την ολοκλήρωση των δόσεων της δανειακής σύμβασης δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και εταίρων. Όμως για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της η Ελλάδα πρέπει να ζει και να παράγει.
Καμία πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση δεν θα έχει προοπτική αν δεν αντιμετωπίσει τις παθογένειες στο κράτος και στην οικονομία. Μια ασθενική ανάκαμψη που αποκρύπτει αιτίες, μηχανισμούς, πρακτικές, ιδεοληψίες και πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει νέες ανισορροπίες και θα οδηγήσει σε αναπαραγωγή της κρίσης.
Η αλλαγή πολιτικής είναι το ζητούμενο. Η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς ενσωματώνει τρεις διαστάσεις και αναδεικνύει ελπιδοφόρα προοπτική. Πρώτη διάσταση είναι ένα πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσει ευρύτατες συναινέσεις και συμπαρατάξεις. Δεύτερη, η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ για μια νέα συμφωνία. Τρίτη, η προώθηση δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Το πλέγμα προτεραιοτήτων εθνικής σημασίας που αναδεικνύουμε είναι πρόσφορο πεδίο για ευρύτερες συμπαρατάξεις και συνεργασίες. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, η αποτροπή της κοινωνικής αποσταθεροποίησης, η αντιμετώπιση του κινδύνου εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, η πραγματοποίηση των απαραίτητων και αυτονόητων εκσυγχρονισμών, η αναβάθμιση των πολιτικών λειτουργιών καθώς και του τρόπου διακυβέρνησης, είναι στόχοι που μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσουν την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική στήριξη.
Η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι όσο ποτέ αναγκαία και πρέπει να δομηθεί γύρω από συγκεκριμένους κεντρικούς στόχους. Η χώρα πρέπει να τα καταφέρει με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια. Χρειάζεται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με απόκρουση νέων επιβαρυντικών μέτρων, απόσυρση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, ανακαθορισμό των επιβαρύνσεων εντός του υφιστάμενου πλαισίου, σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία και διεκδίκηση μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης.
Η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλάβει και την ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του στον προϋπολογισμό, γεγονός που θα συμβάλλει και στην ελάφρυνση των φορολογούμενων και στη διοχέτευση πόρων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Η ταυτόχρονη ενίσχυση με αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι αναγκαία για να κινητοποιηθούν δυνάμεις από το εσωτερικό της χώρας καθώς και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Μαζί με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να προωθηθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Επίκεντρο του προγράμματος είναι η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε αντιδιαστολή με τις προωθούμενες σήμερα «μεταρρυθμίσεις» που προσδιορίζουν τις τάσεις και τους συσχετισμούς του μέλλοντος, με τρόπο αρνητικό για τις κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας καθώς και για τη νέα γενιά.
Αναφερόμαστε στην ανάγκη εξυγιαντικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, στο αναπτυξιακό πρότυπο και στο κοινωνικό κράτος.
Για την προώθηση όμως ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος δεν αρκεί μόνο η προγραμματική πρόταση.
Απαιτείται μια πολιτική δύναμη, ένα πολιτικό υποκείμενο που θα ενώσει και θα ενεργοποιήσει διάσπαρτες προοδευτικές δυνάμεις που ασφυκτιούν και υποεκπροσωπούνται. Η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου είναι η πρότασή μας .
Αυτός ο πόλος ως πολιτική συμπαράταξη δεν θα περιοριστεί σε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά θα διεκδικήσει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις αλλά θα αντιπαρατίθεται τόσο στην ασκούμενη συντηρητική κυβερνητική πολιτική όσο και στον αριστερό λαϊκισμό και αντιμεταρρυθμισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιδίωξή μας είναι ο προοδευτικός τρίτος πόλος , ως ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, να αποτελέσει δύναμη κυβερνητικής προοπτικής και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού και μετατοπίζοντας την πολιτική ζωή της χώρας σε ρεαλιστικές και προοδευτικές λύσεις.