Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης μάχονται για τον έλεγχο του καναλιού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πρότεινε στον Σταύρο Ψυχάρη την εξαγορά του ποσοστού του ΔΟΛ (22%) στο Mega, και ο πρόεδρος του καναλιού και εκδότης αντέστρεψε την προσφορά, προτείνοντας να αγοράσει το μερίδιο του Ομίλου Βαρδινογιάννη! Αυτό φαίνεται πως ήταν το αντικείμενο των δύο τελευταίων συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης προέκυψε η παραίτηση του Ηλία Τσίγκα, λόγω των πιέσεων για νέο κύκλο απολύσεων αλλά και για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος για ενίσχυση του προγράμματος.

Η πλευρά Βαρδινογιάννη επιδιώκει τη συγχώνευση των τηλεοπτικών σταθμών Mega και Star σε μια νέα λειτουργία, όπου όμως θα διατηρούν τις συχνότητες και το ύφος των προγραμμάτων των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Η πλευρά Ψυχάρη δεν θέλει με τίποτα να χάσει την πρόσβαση στο Mega, όπου ελέγχει τμήμα των ειδήσεων, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να διαφημίζει τα προϊόντα του ΔΟΛ. Χωρίς το Mega ο ΔΟΛ δεν μπορεί να προχωρήσει, ενώ, από την άλλη, αποκτώντας τον έλεγχο του καναλιού, σε συνεργασία με τον Γ. Μπόμπολα, ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να αποτελέσει νέο ενέχυρο. Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Είτε για ένα νέο δάνειο προς τον ΔΟΛ είτε σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση του Οργανισμού με τον Πήγασο. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος θα πρέπει να πληρώνει για τις ζημίες και τα δάνεια της εταιρείας.

Οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων κάθε φορά αλλάζουν. Θυμίζουμε πως το καλοκαίρι, για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες, επανήλθε στο ΔΣ ο Γιώργος Μπόμπολας, με αύξηση του αριθμού των μελών, και ταυτόχρονα αποχώρησε ο Γιώργος Β. Βαρδινογιάννης και αντικαταστάθηκε από τον Ι. Πουρσανίδη.

Τα «όχι» του Ηλία Τσίγκα

Μέσα σε αυτήν τη διαμάχη προέκυψε και η παραίτηση του Ηλία Τσίγκα, η τρίτη κατά σειρά στα χρόνια που έχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Mega. Ο ίδιος δεν τοποθετείται, όπως και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον Τηλέτυπο για όσα έχουν συμβεί. Το πρώτο αίτημα ήταν η ενίσχυση του προγράμματος. Ο Ηλίας Τσίγκας γνωρίζει πως χωρίς μυθοπλασία (σειρές) και αθλητικά το Mega θα χάσει από τον ΑΝΤ1 -ίσως και τη φετινή σεζόν, 2013-2014- την πρώτη θέση στη θεαματικότητα. Άρα, είναι πιθανό να έχει λιγότερα έσοδα στο μέλλον και ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια. Η δεύτερη διαφωνία φαίνεται να αφορά το αίτημα για νέες απολύσεις. Ο Ηλ. Τσίγκας είχε δεσμευτεί πως ο προηγούμενος κύκλος θα ήταν ο τελευταίος. Το Mega απασχολεί 500 εργαζομένους.

Ανεβαίνουν οι ζημίες

Οι ζημίες επέστρεψαν… ενισχυμένες στο Mega. Στο εννιάμηνο του 2013, ο Όμιλος του Τηλέτυπου εμφανίζει ζημίες προ φόρων ύψους 17,302 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,657 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 56,510 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2013 έναντι τζίρου 64,417 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σε επίπεδο εταιρείας, η Τηλέτυπος παρουσιάζει ζημίες 17,056 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2013 έναντι 13,987 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012.

Το οικονομικό πρόβλημα των επαρκών κεφαλαίων, που επηρεάζει τη λειτουργία του Mega, παρά τις περικοπές των τριών τελευταίων ετών, τις απολύσεις και τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ, παραμένει. Η διοίκηση υποστηρίζει πως, παρά τις ζημίες της περιόδου, «έχει την πεποίθηση ότι με την ακολουθούμενη πιστοδοτική και πιστοληπτική πολιτική και τη στήριξη των κυρίων μετόχων της θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας και θα αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη ανεπάρκεια κεφαλαίου για τους επόμενους δώδεκα μήνες». Συνεπώς, μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός του έτους δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τα μερίδια των «3» στο Mega

Ποια είναι σήμερα η μετοχική σύνθεση του Mega, μετά την προηγούμενη -εντός του 2013- αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ; Ο Πήγασος έχει πλέον το 32,73% (από 27,92%), ο ΔΟΛ το 22,11%, η BNP Paribas το 4,88% και η GS Bank το 4,80%. Οι εταιρείες συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη συμμετείχαν κι αυτές στην αύξηση, αποκτώντας και επιπλέον μερίδιο στο κανάλι, αφού υπήρξαν μέτοχοι που δεν ακολούθησαν (Ρέστης, Κοπελούζος). Έτσι, η Moongold Investments Limited έχει πλέον 3,32% (2,17%), η Baltazzi Investments limited 3,26% (2,13%), η Goodlass Investments 3,26% (2,17%) και η Opalton Investments 3,26% (2,13%). Η Benbay Limited μείωσε το ποσοστό της από 6,38% σε 3,19%, η Saran Holdings παρέμεινε στο 2,81%, ενώ η Προμηθέας Gas μείωσε σε 1,49% από 2,93% που κατείχε πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.


Σχολιάστε εδώ