Υπό προθεσμία ο Βενιζέλος

Οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για μια «εναλλακτική λύση» στο θέμα της ηγεσίας και της πολιτικής γραμμής εντείνονται και όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «διπλωματική ή πραγματική η αδιαθεσία του Βενιζέλου» την περασμένη Τετάρτη (που οδήγησε στην αναβολή της έκτατης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) δεν φαίνεται να κατευνάζει τα πνεύματα. Ωστόσο, αρκετά στελέχη και βουλευτές εκτιμούν πως αυτό δίνει μια ευκαιρία για να ηρεμήσουν τα πράγματα και να γίνουν ψυχραιμότερες σκέψεις. Εκτιμούν, μάλιστα, πως «ήταν λάθος από τον κ. Βενιζέλο να επιχειρήσει να εκμαιεύσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω μιας νέας οξύτατης αντιπαράθεσης με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσημα και για την ώρα, κανένας τουλάχιστον από τους εναπομείναντες βουλευτές δεν έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα άνοιγαν θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από τη στιγμή που ο Βενιζέλος θα ζητούσε, όπως διοχέτευε το περιβάλλον του, «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του. «Δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν τέσσερις – πέντε μέρες στη Βουλή, απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι τη χρειάζεται τώρα πάλι την ψήφο εμπιστοσύνης;», υπογράμμιζε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ έτερος βουλευτής σημείωνε ότι «δεν είναι ψωμοτύρι η ψήφος εμπιστοσύνης. Ως μετέχοντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.ά. Τώρα τι νόημα έχει, τι εξυπηρετεί -εκτός από μικροεγωισμούς- μια χούφτα βουλευτές, όσοι δηλαδή απομείναμε, να αλληλοψηφιζόμαστε;» . Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτός ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε με αφορμή το ενδεχόμενο να ζητήσει ο κ. Βενιζέλος ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, καταγράφει όχι μόνο τη δυσφορία βουλευτών για τους χειρισμούς και τις επιλογές του κ. Βενιζέλου, αλλά και το ότι «τα διλήμματα και οι πολιτικοί εκβιασμοί της ηγεσίας πολύ δύσκολα πλέον μπορούν να περάσουν».

Μέσα σε αυτό κλίμα, οι διεργασίες για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ εντείνονται καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απανωτές συναντήσεις και συσκέψεις στελεχών (ακόμα και αυτών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο φέρονται να έχουν αδρανοποιηθεί) έχουν ανοίξει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητούνται πλέον ονόματα παλαιότερων ή και νεότερων στελεχών για την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος. Στο τραπέζι έχουν πέσει τρία βασικά σενάρια:

– Έκτακτο συνέδριο για ανάδειξη νέου προέδρου που θα προέρχεται από τα ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από αυτά της νεότερης γενιάς.

– Μεταβατική ηγεσία από ένα έμπειρο και αναγνωρίσιμο στέλεχος, το οποίο θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με τη μάζα των ψηφοφόρων, αλλά και τα στελέχη που έχουν μετακινηθεί προς την Αριστερά.

– Μια μεταβατική «τρόικα» (που θα αποτελείται από τρία στελέχη, ένα μείγμα παλιών και νέων) που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα πραγματικά πολιτικό, προγραμματικό συνέδριο που θα αναπροσδιορίσει την πολιτική του και θα ανοίξει τον δρόμο για νέο αρχηγό.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας ή συνολικά πολιτικής γραμμής, θα διευκόλυνε συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και πρωτίστως με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και μικρή, αρχικά, επάνοδο ψηφοφόρων και στελεχών που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Βενιζέλος οφείλει να αναζητήσει μέσω των διεργασιών του συνεδρίου, ίσως, τον «διάδοχό» του, ένα στέλεχος το οποίο να μπορεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση (αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών) ή ακόμα και να προταθεί από το ΠΑΣΟΚ για ανάληψη κάποιου ευρωπαϊκού πόστου (π.χ. Επίτροπος κ.ά.).

«Έστω και αργά, όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για έξοδο από την κρίση με τέτοιες πολιτικές και κυρίως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική επιβίωση όσων συνεχίσουν να στοιχίζονται πίσω από τέτοιες πολιτικές», επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ