Πάει μακριά η βαλίτσα…

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα την Πέμπτη και θα επιστρέψουν στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για θέματα που εκκρεμούν (δημοσιονομικό κενό, πλειστηριασμοί κ.ά.). Θεωρείται δύσκολο, αν όχι απίθανο αυτό να συμβεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς ακολουθεί η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Ή, όπως πιστεύουν ορισμένοι, θα πάει μέχρι το τέλος του χρόνου, αν όχι και στις αρχές του 2014. Σε ανακοίνωσή τους οι επιτελείς της «τρόικας» έκαναν λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά και για εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν. Όπως το δημοσιονομικό κενό το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει στο 1,3 δισ., ενώ η «τρόικα» το ανεβάζει στο 1,8 με 2 δισ., αν και στις τελευταίες συναντήσεις λέγεται ότι μειώθηκε η διαφορά. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το κενό θα καλυφθεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοιχηματίζουν ότι έρχονται νέα οριζόντια μέτρα, αλλά και λουκέτο για δημόσιους φορείς με μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Νταϊσεμπλουμ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις, ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες και πως πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Αντίθετα η Άνγκ. Μέρκελ εκθείασε τις πολύ σοβαρές αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα μας και τα επιτεύγματα σε τομείς (πρωτογενές πλεόνασμα) που κανείς δεν περίμενε. Παράλληλα υπογράμμισε τη σταθερή επιθυμία του Βερολίνου να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα. Επέμεινε ωστόσο στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Υστέρηση

Την Πέμπτη η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2014, που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. (812 εκ. για το 2013), ανάπτυξη 0,6 % (ύφεση 4% το 2013) και ανεργία 24,5%. Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τη Βουλή στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η κατάθεση έγινε χωρίς τη δική τους έγκριση. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με τον φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί στις 28 Νοεμβρίου, με την «τρόικα» να διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις και να ζητάει ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση που προέκυψε μετά τις τελευταίες αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο. Αντίθετα, συμφωνία υπήρξε στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, η «τρόικα» μάλιστα έκανε δεκτό το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη να παραταθεί για λίγους μήνες η εφαρμογή του δεύτερου κύματος κινητικότητας. Συμφωνία προέκυψε και στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας, όπου ο υπουργός Γ. Βρούτσης φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περί τα 700 εκατ. από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις.

«Νεοπλουτισμός»

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς τους βουλευτές -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- να καταψηφίσουν τα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη ήταν η αντίδραση του Β. Βενιζέλου που κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα για «απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας» και ότι διακατέχεται από «ακατάσχετη αλαζονεία μικροκομματικού νεοπλουτισμού». Έκανε ακόμη λόγο για «θεσμική και πολιτική ευτέλεια», αλλά και για «νέα μορφή πολιτικής αλητείας». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι ο ηθικός και ο πολιτικός κατήφορος του κ. Τσίπρα δεν έχει τέλος και πως μετά τις απειλές και τις συκοφαντίες, υπόσχεται αγοραπωλησίες βουλευτών για να βρεθεί στην εξουσία. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αντίδραση του κ. Βενιζέλου αποκαλύπτει την αμηχανία και τον πανικό του και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κ. Σαμαρά και να ψηφίζουν ακραία, αντιλαϊκά μέτρα. Στη διένεξη παρενέβη κι ο Φ. Κουβέλης που είπε ότι ο τρόπος της παρέμβασης του κ. Τσίπρα δεν ήταν ορθός, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά πρόσκληση σε αποστασία.

Ένταση

Αναβρασμός επικρατεί και στον χώρο της υγείας με αφορμή το μέτρο της κινητικότητας που κατά παραδοχή του αρμόδιου υπουργού η εφαρμογή του θα φέρει απολύσεις γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων από τον ΕΟΠΥΥ. Από αύριο οι γιατροί ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Εξίσου έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σκληρή είναι η αντιπαράθεση Άδ. Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τιμές στα φάρμακα, με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Μανιφέστο

Στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχει μπει η προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» που ανέλαβε τη διπλή εκτέλεση στο Ν. Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άφησαν το «στικάκι» με την προκήρυξη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στο δεκαοκτασέλιδο κείμενο προειδοποιούν για νέα χτυπήματα σε βάρος στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, ενώ παράλληλα διατυπώνουν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς σε βάρος κυβερνητικών στελεχών (Γ. Στουρνάρας, Ν. Δένδιας, Άδ. Γεωργιάδης), βουλευτών (Χρ. Μαρκογιαννάκης), αλλά και εναντίον των Γ. Καρατζαφέρη, Φ. Κρανιδιώτη, τραπεζιτών, επιχειρηματιών κ.ά. Αντιδρώντας η Χρυσή Αυγή μίλησε για «άθλιο και ανόητο μανιφέστο» για «θρασύδειλους δολοφόνους της άκρας αριστεράς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια ως προς τη σύλληψη των δραστών.


Σχολιάστε εδώ