Κλείνει το μάτι στον Τσίπρα ο Κουβέλης

Η Αγίου Κωνσταντίνου πραγματοποιεί στροφή προς την Κουμουνδούρου, κι αυτό ενώ μέχρι πρόσφατα ο Φώτης Κουβέλης απέρριπτε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι: «Στη ΔΗΜΑΡ αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις συνεχιζόμενες μεταστροφές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε πως πτυχές της πολιτικής του πρότασης μπορούν να θέσουν σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», ενώ τώρα «κλείνει» το μάτι για μετεκλογική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όσον αφορά τη συμμετοχή του κόμματός του σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, δήλωσε ότι «στη χώρα μας χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας» αφήνοντας απολύτως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μία μέρα μετά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης για την πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα, -σε μια απόπειρα αναδίπλωσης- ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα κατέλθει αυτόνομο στις εκλογές και ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί προεκλογικά ούτε με τα κόμματα της κυβέρνησης ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας αναφέροντας ότι «η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον, τότε θα δούμε». Επιπλέον, «κάλυψε» τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την πρόσκλησή του σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη «λαθεμένη», αλλά σημείωσε ότι «δεν αποτελεί προτροπή για αποστασία». «Η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με αναφορές στο μακρινό πολιτικό παρελθόν της χώρας», ξεκαθάρισε, διαφοροποιώντας για μία ακόμη φορά τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης κράτησε αποστάσεις και από την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη Βουλή όσο διατηρεί τη δεδηλωμένη. Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, πάντως, βουλευτές όπως η Ασημίνα Ξηροτύρη, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Μαρία Ρεπούση και ο Γιάννης Πανούσης συνεχίζουν την προσέγγιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας κυρίως την πολιτική καταγωγή των δύο κομμάτων, που προέρχονται από τη μήτρα της Αριστεράς.

Προειδοποιούν Λυκούδης – Παπαδόπουλος

Το άνοιγμα έστω και για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη προκάλεσε νέο γύρο αναταράξεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Το θερμόμετρο στην Αγίου Κωνσταντίνου έδειξε χαμηλές θερμοκρασίες και ατμόσφαιρα παγωμάρας ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη, τα οποία, ομολογουμένως, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να κρύψουν το πρόβλημα των στρατηγικών επιλογών κάτω από το χαλί.

Η εμφανής μετατόπιση της γραμμής καθώς και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η ΔΗΜΑΡ στο σύνολό της έκαναν τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρο Λυκούδη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι καραδοκεί ο κίνδυνος της γελοιοποίησης. Ο κ. Λυκούδης με άρθρο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, σχολίασε ότι «το κόμμα μας παρουσιάζει εικόνα που ούτε τα πρόσωπα που το απαρτίζουν τιμά ούτε την ιστορία της ανανεωτικής Αριστεράς» και αναφέρθηκε «στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών».

Ο γραμματέας επεσήμανε ότι η εικόνα στελεχών πρώτης γραμμής που στην ΚΕ ψήφισαν υπέρ της ανάληψης ηγετικού ρόλου από τη ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς «αλλά σήμερα προτείνουν συνεργασία με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ», σε συνδυασμό με την εικόνα στελεχών που ώθησαν το κόμμα εκτός κυβέρνησης «και σήμερα εισηγούνται την επιστροφή του», είναι εξόφθαλμη απόδειξη του προβλήματος. Ο κ. Λυκούδης εξήγησε ότι δεν τοποθετείται στο ερώτημα της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση διότι, όπως είπε, «συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης» και υπενθύμισε πως «θα τα συζητήσουμε όλα στο Συνέδριο», με απαραίτητη την προϋπόθεση «να φθάσουμε στο Συνέδριο ως κόμμα και όχι ως ευρετήριο διαθέσιμων συνεργασιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, με άρθρο του εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος πώς γίνεται, όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 (του ΣΥΝ) έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, «να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2013 είναι χειρότερος από ότι το 2010, καθώς τότε δεν είχε το σημερινό αλαζονικό ύφος που εκπέμπεται από πολλά κορυφαία στελέχη του. «Πολύ περισσότερο, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να μιλήσει για τη διαπλοκή, αλλά ποτέ δεν θα έκανε τέτοιες απρέπειες σε σκιτσογράφους, αναλυτές, και φυσικά σε διαφωνούντες όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος», τόνισε.

«Όταν γίνουν εκλογές και υπάρξουν επαναπροσδιορισμοί θέσεων και διάθεση για συμβιβασμούς, ο δρόμος των συγκλίσεων θα είναι ανοικτός. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κόλαση και ο παράδεισος. Είναι δημοκρατικά κόμματα με τα οποία έχουμε διαφωνίες αλλά και δυνατότητα διαλόγου», είπε από τη δική του σκοπιά το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, ερμηνεύοντας την πολιτική συμμαχιών του κόμματος. Με απλά λόγια. Στην Αριστερά της ευθύνης επικρατεί πανσπερμία απόψεων, ένα σοβαρότατο ζήτημα στρατηγικών πολιτικών επιλογών με αποτέλεσμα να είναι άμεση η ανάγκη για εύρεση πυξίδας. Το «ταξίδι» του συνεδρίου θα έχει πράγματι ενδιαφέρον, ίσως όμως αποδειχτεί μοιραίο.


Σχολιάστε εδώ