ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Μπράβο κυρ Φώτη…

Ήρθε ο Κουβέλης στην Κομοτηνή κι όπως ήταν αναμενόμενο… έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Απαντώντας σε ερώτηση μειονοτικού δημοσιογράφου περί των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έπεσε στην παγίδα λέγοντας πως τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μαθαίνουν και τις δύο γλώσσες… Δηλαδή να μαθαίνουν και τα ελληνικά και τα τουρκικά. Και με τα ρομανί και τα πομακικά, τι γίνεται κύριε Φώτη μας; Ή μήπως αυτοί θα πρέπει, βάσει της τουρκικής πολιτικής, να αφομοιωθούν και να μαθαίνουν μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους και που δε θέλουν να τη μάθουν…

Αν ο κ. Κουβέλης νομίζει πως το ποιηματάκι που είπε απνευστί, λες και το είχε κάνει πρόβα, του δίνει μερικά ψηφαλάκια που θα τον κρατήσουν ζωντανό, πλανάται πλάνην οικτράν.

***

Αδιάβαστος

Εκτός κι αν πραγματικά είναι άσχετος με το θέμα. Διότι πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τον ατυχή παραλληλισμό των παιδιών της μειονότητας με τους… Έλληνες της Γερμανίας.

Εκεί τα Ελληνάκια θέλουμε να μαθαίνουν τα ελληνικά, τότε γιατί εδώ να μην υπάρχει εκπαίδευση στα τουρκικά, διερωτήθηκε ο κυρ Φώτης μας.

Πάνε 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και έλληνας πολιτικός αρχηγός φαίνεται ότι δεν έχει διαβάσει ούτε μία σελίδα της…

(Αλλά ασχέτως με αυτό, ο ίδιος είπε πως τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα -τι δεν καταλαβαίνει λοιπόν;)

***

Τουρκικό ενδιαφέρον

Ερημώνει η βιομηχανική περιοχή στην Κομοτηνή -η πάλαι ποτέ τρίτη σε έκταση και δυναμική στη χώρα- και κάθε μέρα μία μία οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.

Μια από αυτές, η άλλοτε κραταιά βιομηχανία μοριοσανίδας, με την επωνυμία Σέλμαν, πνέει τα λοίσθια… Η εταιρεία εφαρμόζει εδώ και πολύ καιρό καθεστώς διαθεσιμότητας και την εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζομένούς της.

Ωστόσο, με αφορμή την έκθεση «Θράκη» που διοργανώνεται στην Κομοτηνή, τούρκοι επενδυτές μαζί με τους εκπροσώπους της διαχειρίστριας τράπεζας επισκέφθηκαν το εργοστάσιο.

Το ενδιαφέρον λένε είναι μεγάλο και κανείς δεν πρέπει να εντυπωσιάζεται με αυτό. Άλλωστε είναι γνωστό πως το ενδιαφέρον των Τούρκων για τη Θράκη δεν ήταν ποτέ μόνον τουριστικό…

***

Για το σταυρουδάκι…

Απέλυσαν, λέει, μια πολύ γνωστή τηλεπαρουσιάστρια στη μακρινή πολυπολιτισμική Νορβηγία, διότι μερίδα των τηλεθεατών του εν λόγω καναλιού -κυρίως μέλη της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας- υποστήριξαν ότι «ένα περιδέραιο με ένα σταυρό προσβάλλει το Ισλάμ» και «αυτό το σύμβολο δεν εγγυάται την αμεροληψία του τηλεοπτικού καναλιού».

Η δημοσιογράφος, ένα από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή ονόματα της νορβηγικής δημόσιας τηλεόρασης, απολύθηκε και της απαγορεύτηκε να παρουσιάζει τις εκπομπές της, με το σκεπτικό «μήπως γίνει μια πηγή διχόνοιας και εγκλημάτων» (!).

Καταλαβαίνουμε, άραγε, την «τρομοκρατία» του «πολιτικώς ορθό»;…


Σχολιάστε εδώ