Η λίστα Λαγκάρντ εκδικείται…

Δεν μπορεί να αυτοκτονήσει η Δικαιοσύνη, είχε πρωτοσέλιδο τίτλο το «ΠΑΡΟΝ» στις 20 Οκτωβρίου, όταν τέθηκε από τον ανακριτή το ερώτημα αν υπάρχει παραγραφή και φήμες έφερναν το Δικαστικό Συμβούλιο να κρίνει ότι έχει επέλθει παραγραφή, τονίζοντας ότι θα είναι έγκλημα αν υπάρξει απόφαση περί παραγραφής. Πολύ περισσότερο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων (Γ. Κασιμάτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Μιχ. Σταθόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος κ.ά.) αλλά και πρώην ανώτατοι δικαστές, όπως ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Κ. Λυμπερόπουλος, ήταν κατηγορηματικοί ότι η Βουλή της μίας ημέρας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και μόλις δυο τρεις συνταγματολόγοι, με πρώτο τον Νίκο Αλιβιζάτο, υποστήριζαν ότι έχει συντελεστεί η παραγραφή.

Το πρώτο και κρίσιμο βήμα έγινε, το επόμενο είναι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο όμως δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί από την πρόταση του κ. Κανελλόπουλου και να δώσει άλλη ερμηνεία, που στην ουσία θα καλύπτει τα αδικήματα υπουργών και θα προσφέρει συχωροχάρτι σε όποιες παρανομίες έ

χουν γίνει κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Μια τέτοια απευκταία απόφαση θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις του κόσμου, θα ήταν λάδι στη φωτιά, με τους πολιτικούς να έχουν το ακαταδίωκτο με την επίκληση λόγων παραγραφής.

Το διά ταύτα της πρότασης του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τάσου Κανελλόπουλου, που είναι σε ευθεία γραμμή με το περί δικαίου αίσθημα του λαού, έχει ως εξής:

«Η δίωξη είναι νόμιμη διότι ασκήθηκε εντός της υπό του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος τασσομένης αποσβεστικής προθεσμίας, εν όψει του ότι, η από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 προελθούσα Βουλή της ΙΔ΄ περιόδου, ουδόλως λειτούργησε και, επομένως, αντικειμενικώς ήταν αδύνατον να ασκήσει την κατά τα άνω αρμοδιότητά της. Δηλαδή, να επιληφθεί της περιπτώσεως του υπουργού των Οικονομικών, να συγκροτήσει την προς τούτο Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και εν συνεχεία η Ολομέλεια να ασκήσει κατʼ αυτού την άνω ποινική δίωξη.

Κατʼ ακολουθίαν πάντως των ανωτέρω, θεωρούμεν ότι η κατά τα άνω ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή της ΙΕ΄ περιόδου, κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2013 της Α΄ Συνόδου αυτής, εναντίον του διατελέσαντος κατά την ΙΓ΄ βουλευτική περίοδο υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, είναι νόμιμη, ασκηθείσα εντός της υπό του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος οριζομένης αποσβεστικής προθεσμίας».

Στο σκαμνί ο Παπακωνσταντίνου

Όλες οι εκτιμήσεις νομικών είναι ότι δεν πρόκειται να αποφύγει το σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι, ως τώρα, ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη μη αξιοποίηση της χρυσοφόρας λίστας Λαγκάρντ, οικονομικά και πολιτικά (με την έννοια του να αποκαλυφθεί ποιοι, ενδεχομένως, πολιτικοί κρύβονται πίσω από τους λογαριασμούς). Άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει γιατί ο τότε υπουργός την καταχώνιασε σε κάποιο γραφείο του και από τότε την ξέχασε, και μάλιστα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι δεν θυμάται πού την έβαλε μετά την παραλαβή της από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Λαγκάρντ. Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι αν ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο θα ανοίξει τα χαρτιά του, αποκαλύπτοντας ποιος του έδωσε εντολή να μην τη στείλει, όπως ήταν υποχρεωμένος, στο ΣΔΟΕ, που ήταν το μόνο αρμόδιο να την αξιοποιήσει φορολογικά και οικονομικά για το Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι κατηγορούμενοι είναι και οι τότε γενικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης και Διώτης.

Να λογοδοτήσουν εκείνοι που ασέλγησαν…

Αξίζει να παραθέσουμε την κατάληξη του άρθρου του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά με τίτλο «Παραγραφή, ποια παραγραφή!», που είχαμε δημοσιεύσει στο φύλλο της 20ής Ιανουαρίου:

Είτε όμως συμβαίνει το πρώτο είτε το δεύτερο, θεωρώ βέβαιο ότι όταν φθάσει η ώρα των δικαστών, θα δεχθούν ότι τα εγκλήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί. Έτσι θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού, που τόσο δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια και έχει την αξίωση να λογοδοτήσουν όλοι εκείνοι, πολιτικοί ή μη, που με πράξεις ή παραλείψεις «ασέλγησαν» οικονομικά σε βάρος του και σε βάρος του έθνους, και να μην οχυρώνονται πίσω από πλασματικές παραγραφές.

Καμπανάκι και από Παυλόπουλο

Εξάλλου, σε άρθρο του ο πρώην υπουργός, καθηγητής της Νομικής Προκόπης Παυλόπουλος σημείωνε: «Είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνη την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων η οποία περιορίζει στο έπακρο το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των κάθε είδους πολιτικών προσώπων. Γιατί, αν συμβεί το αντίθετο, θα δικαιωθούν, δυστυχώς, οι ποικιλώνυμοι υπέρμαχοι του πολιτικού φαρισαϊσμού, οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας κατά καιρούς απεργάζονται, εκουσίως ή ακουσίως, την κατάρρευσή της».


Σχολιάστε εδώ