Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η «Τρίτη Ολομέλεια» της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που συνήλθε στις αρχές του μήνα, πήρε αποφάσεις για το «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Έτσι απεφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τρεις μεταρρυθμίσεις: άνοιγμα αγορών, μεταβολές στην κυβερνητική πολιτική και προώθηση καινοτομίας. Πήρε απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων (κρατικών και ιδιωτικών, ξένων αλλά και ντόπιων) και στη δημιουργία σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος, γενικευμένης κάλυψης, ενώ θα επιτραπεί στους πολίτες που κατέχουν επί ορισμένο χρόνο κρατική γη να την πουλήσουν σαν δική τους, δηλαδή ουσιαστικά αναγνώριση ιδιοκτησίας διά χρησικτησίας. Έτσι απελευθερώνονται πλέον οι αγοραπωλησίες γης (και μάλιστα κρατικής) μεταξύ ιδιωτών αλλά κινέζων πολιτών. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων το «άνοιγμα αγορών» παρουσιάζει δύο πλευρές: το εσωτερικό άνοιγμα των Κινέζων στον καταναλωτισμό και το άνοιγμα της Κίνας στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά. Οι κινέζοι ηγέτες, πάντα σοφοί, μελέτησαν τις διάφορες φάσεις εφαρμογής του καπιταλιστικού συστήματος στις δυτικές οικονομίες (στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη) και τα οικονομικά και κοινωνικά ανοίγματα που πρόκειται να οικοδομήσουν τη «νέα Κίνα», ώστε να είναι ευεργετική για τον λαό της, αλλά και να ανατρέψουν το σημερινό status της παγκόσμιας οικονομίας, ξεφεύγοντας από τον σημερινό ανάλγητο καπιταλισμό της Δύσης. Δηλαδή, σύντομα θα δούμε μεταβολές με σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας.

2

Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία. Το άνοιγμα της Κίνας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα προκαλέσει βαθιές μεταβολές. Όπως είναι γνωστό, η Κίνα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του πλανήτη μας και με τεράστια αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Τα θησαυροφυλάκιά της είναι γεμάτα από κρατικά ομόλογα δυτικών κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων. Με τέτοια ισχυρή «δύναμη πυρός», είναι φυσικό η Κίνα να κυριαρχεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιβάλλει εύκολα τη θέλησή της. Θα μπορεί να στηρίζει ή να καταποντίζει οποιαδήποτε οικονομία, ακόμα και αυτή των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης μεγάλης χώρας. Έτσι, το εθνικό νόμισμα της Κίνας (το γουάν) θα γνωρίσει δόξες και ασφαλώς θα αποτελέσει στήριγμα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Και το πιθανότερο είναι να υπερτιμηθεί, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να επεμβαίνει. Επίσης, η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της Κίνας να πετύχει αύξηση της κατανάλωσης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της είναι άξια κάθε επαίνου, καθώς η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε κυβέρνησης. Η γενική ασφαλιστική κάλυψη και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων θα φέρουν γιγαντιαίες μεταβολές. Θα δημιουργηθεί μια πανίσχυρη και απέραντη εσωτερική αγορά στη χώρα αυτή, η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθεί κατακόρυφα και η Κίνα θα παύσει να ανήκει πλέον στις χώρες χαμηλού κόστους.

3

Φαντάζεστε το μέγεθος και την ένταση των ανατροπών που θα προκαλέσει στο διεθνές εμπόριο η μετατροπή της εσωτερικής αγοράς της Κίνας σε καταναλωτική και η αποχώρηση της χώρας από τη ζώνη χαμηλού κόστους; Η πρώτη ανατροπή θα σημειωθεί στη σημερινή σχέση προσφοράς και ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Η προσφορά θα μπορέσει άραγε να ανταποκριθεί στην κατακόρυφη άνοδο της ζήτησης σε μια αγορά περίπου 2 δισ. καταναλωτών; Πού θα φτάσουν οι τιμές, κυρίως των αγαθών που μετέχουν στο κύκλωμα της διατροφής; Μήπως κάτω από την πίεση της ζήτησης παύσει η διατροφή να είναι υγιεινή; Ενδεχομένως αυτός ο κίνδυνος να ανάγκασε την ηγεσία της Κίνας να αναγνωρίσει από τώρα την κυριότητα της κρατικής γης στους πολίτες που τη διακατέχουν και την εκμεταλλεύονται παραγωγικά. Πολύ σύντομα η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, γιατί διαφορετικά τα τωρινά πλούσια συναλλαγματικά αποθέματα και γενικά ο πλούτος της χώρας αυτής θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Με μόνη την παραγωγή ειδών ένδυσης και υπόδησης, που θα παύσουν να είναι πλέον φθηνά, δεν θα μπορέσει η κινεζική οικονομία να καταστεί η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Χρειάζεται λοιπόν η Κίνα εισροή επενδύσεων και ανάπτυξη της τεχνολογίας. Και αυτό το έχει αντιληφθεί η ηγεσία της. Πάντως, η νέα Κίνα θα φέρει πολύ βαθιές αλλαγές στο σημερινό status της παγκόσμιας οικονομίας. Ας είναι το καλύτερο για τους λαούς.


Σχολιάστε εδώ