«Βαβυλωνία» στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Μετά από αυτό το περιστατικό, η διοίκηση του Νοσοκομείου, με εγκύκλιό της, ζητά από τους γιατρούς να μιλούν με τους ασθενείς μόνο στην ελληνική ώστε οι πληροφορίες που δίνονται να είναι ακριβείς.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται: «Παρατηρείται το φαινόμενο, κυρίως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ειδικευόμενοι ιατροί να συνομιλούν με ασθενείς που προστρέχουν στο ελληνικό ΕΣΥ αναζητώντας υπηρεσίες υγείας, σε γλώσσα ακατάληπτη, στο σύνολο σχεδόν των ειδικών γιατρών που έχουν και την ευθύνη για τη διάγνωση και την περαιτέρω νοσηλεία των πολιτών.

Επιπροσθέτως δε, θα μπορούσε να καταστεί και επικίνδυνο για τον ειδικευόμενο, ο οποίος αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό γιατρό, για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον ασθενή (ιατρικό, κ.λπ.).

Ως εκ τούτου θα πρέπει οι συνομιλίες μεταξύ ιατρών και ασθενών να γίνονται στην ελληνική γλώσσα και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό να ενημερώνεται άμεσα ο ειδικός γιατρός για το περιεχόμενο της συνομιλίας ώστε να αποφασίζει περί του πρακτέου και να δίδει τις δέουσες εντολές».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Χατζηνέστωρας, εξηγώντας πώς οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, σημείωσε πως το νοσηλευτικό ίδρυμα δέχεται ασθενείς που προτιμούν να μιλούν είτε τουρκικά, είτε ρώσικα, γεγονός που δυσχεραίνει το ιατρικό κυρίως προσωπικό στις διαγνώσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν απαγόρεψε κάποια γλώσσα, ζήτησε μόνον τα αυτονόητα: «Το υπεύθυνο άτομο να καταλαβαίνει τον διάλογο».

Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα της μειονότητας με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ ο οποίος έκανε λόγο για φασιστική απόφαση…

Μη αναμενόμενη, ωστόσο, ήταν η αντίδραση του Ιλχάν Αχμέτ (πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ μέχρι σήμερα…), ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης…

Σύμφωνα με τον πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ:

«Ο διευθυντής του νοσοκομείου με την άνω απόφαση-γνωστοποίησή του επιτάσσει την προσοχή των ιατρών και τους καλεί να έχουν αυξημένη την προσοχή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», επισημαίνοντας πως «προκειμένου να γίνει έγκυρη διάγνωση και να ακολουθήσει ο θεράπων ιατρός την ενδεικνυόμενη θεραπεία πρέπει να ληφθεί σωστό ιστορικό από τον ασθενή και κατόπιν αξιολόγησης αυτού να αποφασιστεί η προσήκουσα θεραπεία». Ο Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνει πως: «Η κάθε αμέλεια εκ μέρους του ιατρού, ιδίως η μη λήψη σωστού ιστορικού, μπορεί να προβεί σε θανάσιμο λάθος εις βάρος του ασθενή και να οδηγήσει σε ιατρικό λάθος. Η ευθύνη δε του ιατρού είναι ποινική. Κατά την επίσκεψη ασθενών που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα οφείλει ο ιατρός να βρει λύση (μεταφραστή κ.λπ.) στο πρόβλημα αυτό, η υποχρέωση σε αυτή των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού υπάγεται στο πλαίσιο του γενικού καθήκοντός τους για προστασία του κοινού. Με βάση τα άνω, η απόφαση του διοικητή είναι νόμιμη και πρέπουσα».


Σχολιάστε εδώ