Αντέχει η ΔΕΗ να πουλάει τζάμπα ρεύμα;

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου ζήτησε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ Ομίλου ΔΕΗ, του οποίου ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο υπεύθυνος Οικονομικών και ο οργανωτικός γραμματέας κ. Βαρσάμης, Αναγνώστου, Γεωργίου και Υφαντής υποστήριξαν επώνυμα ότι «η απόφαση της Διαιτησίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κατάφωρο σκάνδαλο σε βάρος του Ομίλου της ΔΕΗ, με άμεσες συνέπειες και στους εργαζομένους».

Την ίδια στιγμή, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, άνοιξε η όρεξη και άλλων βιομηχανιών να παρέχει και σε αυτές ρεύμα η ΔΕΗ σε φθηνότερη τιμή. Ο κλάδος της ενεργοβόρου βιομηχανίας ζήτησε μέσω της Ένωσής του (ΕΒΙΚΕΝ) την επανεξέταση των τιμολογίων ρεύματος για τους βιομηχανικούς πελάτες, ενώ ο ΣΕΒ τονίζει την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την ενέργεια, ως απαραίτητο εργαλείο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.

Την απάντηση στο αίτημα αυτό δίνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών, επισημαίνοντας: «Ναι, εμείς οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ συμφωνούμε με την άσκηση μιας εθνικής ανεξάρτητης πολιτικής για την ενέργεια, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, αλλά όχι με παράνομες επιδοτήσεις ρεύματος των μεγάλων βιομηχανιών, που θα προκαλέσουν μεγάλες ζημίες στη ΔΕΗ και θα παρεμποδίσουν την κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων παραγωγής ρεύματος, όπως η Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα δίνει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να διατηρεί χαμηλές τιμές πώλησης σε βιομηχανίες και νοικοκυριά. Εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΣΕΒ, η ΔΕΗ είτε θα καταρρεύσει οικονομικά με την επί ζημία πώληση ρεύματος στην Αλουμίνιον και σε άλλες βιομηχανίες είτε θα υποχρεωθεί να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές εν μέσω μεγάλης κρίσης, προκειμένου να επιδοτούνται νόμιμα ή παράνομα ορισμένες βιομηχανίες, όπως είναι η Αλουμίνιον ΑΕ»! Από την πλευρά της Αλουμίνιον υποστηρίζεται ότι, αν δεν μειωθεί η τιμή του ρεύματος, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της. Μάλιστα, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε πρόσφατη ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, δήλωσε ότι η υψηλή τιμή κιλοβατώρας για το αλουμίνιο θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση της μονάδας ηλεκτρόλυσης αλουμινίου.

Η θέση που υποστηρίζει διεθνώς ο κλάδος είναι ότι η απώλεια ενεργοβόρων βιομηχανιών θα μπορούσε να αναγκάσει τους παραγωγούς ενέργειας να αυξήσουν τις τιμές για τα νοικοκυριά, ζημιώνοντας τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Παραδέχονται, δε, ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές πληρώνουν για ηλεκτρική ενέργεια περίπου το μισό απ’ ό,τι τα νοικοκυριά!

Αντέχει η ΔΕΗ να πουλάει τζάμπα;

Αυτό που δεν εξετάζει η πλευρά των βιομηχάνων είναι αν μπορεί η ΔΕΗ να τους δίνει ρεύμα στην τιμή των 36,6 ευρώ και να μπαίνει μέσα, οπότε θα πρέπει να πληρώνει παραπάνω ο ιδιώτης καταναλωτής, δηλαδή να επιδοτεί το κάθε νοικοκυριό τους βιομηχάνους.

Πουθενά αλλού τόσο φθηνά

Στα παραπάνω θέματα που βάζει η πλευρά των βιομηχάνων, και πρωτίστως η εταιρεία Αλουμίνιον, την απάντηση δίνει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Σε καμία απολύτως χώρα της ΕΕ των 28 δεν υπάρχει τιμή βιομηχανικού ρεύματος για μεγάλους καταναλωτές στα 36,6 ευρώ/MWh, όπως αυτή ορίσθηκε από την πλειοψηφία της Διαιτησίας! Η χώρα με το φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα είναι η Φινλανδία, με 51,50 ευρώ / MWh, η οποία διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια και τεράστια υδροηλεκτρικά.

Οι τιμές για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές -σύμφωνα με τη Eurostat- στην Ελλάδα είναι 59,30 ευρώ / MWh, ενώ χαμηλότερες τιμές έχουν είτε χώρες που διαθέτουν αποκλειστικά πυρηνικά εργοστάσια (Γαλλία) είτε χώρες με ενεργειακό μείγμα, που απαρτίζεται από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά.

3 και 6 φορές παραπάνω πληρώνει το νοικοκυριό

Σε σχέση με τα 36,6 ευρώ / MWh που υποχρεώνεται η ΔΕΗ να πουλάει στην Αλουμίνιον οι τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές είναι ακριβότερες κατά:

• 113% για καταναλώσεις έως 800 KWh (77,93 ευρώ / MWh)
• 158% για καταναλώσεις 801 – 2.000 KWh (94,60 ευρώ / MWh) και
• 180% για καταναλώσεις μεγαλύτερες των 2.001 KWh (102,52 ευρώ / MWh).


Σχολιάστε εδώ