Τι κρύβει η Ντόρα ψάχνουν στη ΔΗΜΑΡ

«Για το καλό της κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και απηχώντας την αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο πρόσθεσε πως «Το 153 δεν είναι καλό. Είναι κυβέρνηση- γκιλοτίνα. Θα ήταν μία καλή ευκαιρία λοιπόν ο πρωθυπουργός να κάνει το άνοιγμα και να κάνει την πρόσκληση προς τον κ. Κουβέλη». Η πρόταση για τους περισσότερους έσκασε σαν βόμβα, ωστόσο προπομπός αυτής υπήρξε- έστω και σε διαφορετικό ύφος από την κ. Μπακογιάννη-, η δημόσια παρέμβαση τόσο του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου (με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο») ο οποίος και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση, εάν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.

Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να «περπατήσει» η συγκεκριμένη πρόταση εμφανίστηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε από την Καβάλα, όπου και βρέθηκε πριν λίγες μέρες πως «με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε». «Η αποχώρησή μας ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών. Δεν εξασφαλιζόταν ο κοινός συνεργατικός, κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Κουβέλης διευκρινίζοντας παράλληλα πως «προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε». Στελέχη που είναι κοντά στον πυρήνα του προέδρου κάνουν λόγο «για μία συζήτηση που αφορά τη Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το «Π», στελέχη που πρόσκεινται στον πυρήνα της ηγεσίας προβληματίζονται και διερωτώνται «ποιο σχέδιο εξυφαίνεται στο παρασκήνιο, και γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα ανακύπτει τώρα». Επιπλέον, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Τσούκαλης εξέφρασε την άποψη πως «Η κυρία Μπακογιάννη, έκανε μία ευρύτερη πρόταση, δεν ξέρω τι εννοεί και πως το εννοεί και σε επίπεδο κυβερνητικής διάρθρωσης αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας». «Ο κ. Σαμαράς το εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο και κυρίως, μάλιστα, επιχείρησε ένα ενδιαφέρον πείραμα τρικομματικής κυβέρνησης να το μετατρέψει σε άσκηση μονοκομματικής εξουσίας. Επομένως, όσοι νόμιζαν ότι η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μία ευγενική συμμετοχή έκαναν λάθος. Τώρα είναι αργά», δήλωσε και το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής Θόδωρος Μαργαρίτης.

«Μπλέξαν τις γραμμές στο εσωτερικό»

Ενδεικτικό της αντιφατικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, αποτελεί μία σειρά διαφορετικών τοποθετήσεων επί της πρότασης Μπακογιάννη από κορυφαία στελέχη και πρωτοκλασάτους βουλευτές. Στην ίδια «γραμμή» συντάσσονται οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Σπύρος Λυκούδης οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να ανοίξει συζήτηση στήριξης αυτής της κυβέρνησης «υπό πολιτικούς όρους», χωρίς να προτάσσουν την αλλαγή πρωθυπουργού και όπως υπογραμμίζει βουλευτής του κόμματος στο «Π»: «Η πρόταση της κ. Μπακογιάννη είναι ενδιαφέρουσα και θα μπορούσαμε να τη δούμε υπό το πρίσμα μίας προγραμματικής σύγκλισης. Άλλωστε εμείς ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση και οι καιροί δεν ενδείκνυνται για μικροκομματικά παιχνίδια». Ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΕ Σπύρος Λυκούδης, –έχοντας ξεκαθαρίσει ότι την άποψη του κόμματος απηχεί ο Φώτης Κουβέλης–, έχει τηρήσει προς ώρας σιγή ιχθύος επ’ αυτού και συνεργάτες του αναφέρουν ότι οι απόψεις που εξέφρασε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ισχύουν μέχρι κεραίας και ότι ο ίδιος θα μιλήσει «εφ’ όλης της ύλης» στο συνέδριο και δεν θέλει να διατυπώσει την προσωπική του άποψη. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος από την πλευρά του το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε σε συνέντευξή του πως «με βάση τις ασκούμενες πολιτικές δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση» ισχυριζόμενος ωστόσο πως «όταν έχει η χώρα τέτοια ρευστότητα, μπορεί κανείς να πει ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ; Όποιος λέει, όχι, ναι, ποτέ, μπορεί να διαψευσθεί».

Στο σκηνικό των αντιφάσεων στο εσωκομματικό πεδίο προστίθενται και οι δηλώσεις του Γιάννη Πανούση. «Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία είναι στο πεδίο της πολιτικής φαντασίας. Ευχαριστούμε, δεν παίρνουμε», είπε σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης, υποστηρίζοντας πως «ο κύκλος της κυβέρνησης ανάγκης έχει τελειώσει» εκτός από την περίπτωση, όπως είπε, που θα σημειωθεί κάποιο «πολιτικό ατύχημα». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «Το μομέντουμ της Κεντροαριστεράς έχει τελειώσει, πρέπει να ξεκινήσει η τωρινή συζήτηση μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς. Κυβερνώσα Αριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν υπάρχει. Θα δούμε τον εφιάλτη μιας κυβερνώσας ακροδεξιάς αν δεν τα καταφέρουμε», ενώ με τη γραμμή Πανούση όπως μαθαίνει το «Π» συντάσσονται και οι κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκη Φούντα και Γιώργος Κυρίτσης. Το κόμμα με τις αριστερές καταβολές εδώ και καιρό, πάντως, πορεύεται σε τροχιά κρίσης και με φόντο το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσουν οι ανοικτοί «λογαριασμοί» ανάμεσα σε όλες τις πτέρυγες. Οι ψηφοφόροι, πάντως, έχουν λόγο να στηρίζουν ένα μικρό κόμμα που θα μετέχει σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό –έστω και για να κρατάει τα «γκέμια»– από μια φιλελεύθερη πολιτική. Αντιθέτως, το να κάθεται στο περιθώριο και να σχολιάζει απλώς τα τεκταινόμενα, δίχως να βάζει το κεφάλι του στον ντορβά δεν είναι πολιτική στάση. Και αυτό το «πλήρωσε» η ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ