Τζάμπα το ρεύμα στην Αλουμίνιον (πρώην ΠΕΣΙΝΕ)

Απόδειξη, η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Βασιλάκος, με την οποία καταδικάζει τη ΔΕΗ να πουλάει με ζημία το ρεύμα στη γνωστή εταιρεία Αλουμίνιον ΑΕ (πρώην ΠΕΣΙΝΕ, άλλη παλιά αμαρτία αυτή, εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή). Συγκεκριμένα, στο μισό του κόστους παραγωγής του και στο ένα τρίτο της τιμής που το πληρώνει το νοικοκυριό, ο συνταξιούχος, το ψιλικατζίδικο, ο άνεργος και ο απολυμένος και το μαντρί.

Η σκανδαλώδης απόφαση της μόνιμης διαιτησίας της ΡΑΕ επιβάλλει στη ΔΕΗ μείωση της τιμής για την Αλουμίνιον σε 40,7 ευρώ τη MWN (μεγαβατώρα), από 72 ευρώ που ισχύει ως ανταγωνιστική τιμή στην αγορά και όταν η τιμή για τους καταναλωτές (σπίτια, μαγαζιά κ.λπ.) είναι 110 με 120 ευρώ! Δηλαδή, πληρώνει ο κόσμος τρεις φορές πιο ακριβό το ρεύμα από την Αλουμίνιον! Να σημειωθεί ότι από τα 40,7 ευρώ τα 4,06 ευρώ τα πληρώνει η Αλουμίνιον για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δεν πάνε δηλαδή στη ΔΕΗ.

Χαμένο από αυτήν την απόφαση είναι το Δημόσιο, το οποίο θα χάνει 109.000.000 ευρώ κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί αφερέγγυο πελάτη την Αλουμίνιον (κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ευθέως ότι δεν τη θέλουμε την εταιρεία αυτή για πελάτη) και είναι αποφασισμένη να κόψει το ρεύμα στις 31 Δεκεμβρίου, έχει δε δώσει εντολή στον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο διαχειριστής ενέργειας, να μην προχωρήσει μέχρι τότε στη διακοπή του ρεύματος.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός χαρακτηρίζει την απόφαση σκανδαλώδη. Τονίζει συγκεκριμένα:

«Η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους.

Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη.

Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα. Δεν θα κάνουμε «ανταρτοπόλεμο», αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές αλλά και το κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ».

Όπως τονίζουν κύκλοι της ΔΕΗ, η Αλουμίνιον ΑΕ έχει δική της μονάδα παραγωγής, η κατασκευή της οποίας επιδοτήθηκε με 30.000.000 ευρώ, και το ρεύμα που παράγει δεν το χρησιμοποιεί για δική της χρήση, αλλά το πουλάει ακριβά στη ΔΕΗ, και αγοράζει φθηνά από τη ΔΕΗ με την απόφαση της ΡΑΕ! Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

Απόλυτη σιωπή από την κυβέρνηση!

Απέναντι σε αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ η λαλίστατη κυβέρνηση δεν έβγαλε άχνα, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλει να ενοχλήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτο το συμφέρον του Δημοσίου.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, στην οποία χαρακτηρίζεται η ΡΑΕ ως «το πλέον αβανταδόρικο όργανο υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων» και επισημαίνεται ότι:

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της Πολιτείας και του υπουργείου, αφού εξόφθαλμα αδικεί μια δημόσια επιχείρηση που παράγει κοινωνικό προϊόν και ευνοεί συγκεκριμένα την ιδιωτική, που μεταξύ των άλλων χρωστά στη ΔΕΗ 131 εκατ. ευρώ, χωρίς να συγκινείται κανείς.

Καλούμε τη ΔΕΗ να εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες με προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο, αλλά και την ομοσπονδία μαζί με τους συλλόγους-μέλη να αντισταθούμε σε αυτήν την κλοπή».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση των εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι: «Η απόφαση διαλύει τη ΔΕΗ προς όφελος του κ. Μυτιληναίου. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Στη Βουλή

Η σκανδαλώδης αυτή ιστορία έφθασε στη Βουλή με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, στην οποία υποστηρίζει ότι:

• Υπάρχει ζημία του ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου, όπως και των καταναλωτών-πελατών της

• Η επιλεκτική μεταχείριση συνιστά κρατική ενίσχυση, που απαγορεύεται να χορηγείται κατά το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο, και

• Η απόφαση ζημιώνει υπερβολικά τη ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ