ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ «ΤΡΟΪΚΑ»

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, τόσο οι δανειστές, όσο και η κυβέρνηση δείχνουν καθαρά ότι δεν βιάζονται για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ μέχρι πρότινος ήταν διάχυτη η αγωνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά: Οι δανειστές διότι δεν επιθυμούν αυτή την στιγμή να πάρουν αποφάσεις ευνοϊκές για την Ελλάδα, που θα έχουν αντίκτυπο στις χώρες τους ενόψει ευρωεκλογών. Και η κυβέρνηση διότι δεν θέλει να πάρει νέα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι και τις ευρωεκλογές, καθώς γνωρίζει, πρώτον, ότι θα προκαλέσουν ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις και κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και δεύτερον, θα αποτυπωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα. Έτσι, οι μεν μεταθέτουν τις αποφάσεις για μετά τις χειμερινές διακοπές, ενώ οι δε εκφράζουν την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή, αλλά κι αν πάλι όχι, υπάρχει πολύς χρόνος.

Ακόμη, μπορεί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, κατά το δοκούν, στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων και πιθανότατα των πλειστηριασμών. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, ενώ μέχρι πρότινος κινείτο στο ρυθμό των δόσεων και επικαλείτο ακόμη και τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών, στη φάση αυτή δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 1 δισ. ενώ την ίδια τύχη θα έχει και η δόση του Δεκεμβρίου των 5 δισ.

Η υπόθεση παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά η Ελλάδα δεν θα τα πάρει νωρίτερα από τις ευρωεκλογές. Από το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο. Στο πλαίσιο της «ελεγχόμενης και προσυμφωνημένης σύγκρουσης» η κυβέρνηση… απειλεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, να καταθέσει τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της «τρόικας».

Γεγονός πρωτόγνωρο, αφού όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να στέλνουν προς έγκριση από τις Βρυξέλλες τον ετήσιο προϋπολογισμό. Στη περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι οριστικό, αφού θεωρείται βέβαιο ότι την προσεχή άνοιξη θα υπάρξει νέος διορθωτικός προϋπολογισμός υπό το φως και των τότε δεδομένων. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι οικονομικοί δείκτες θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση, ούτως ώστε να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση με τους δανειστές.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία είναι μηδαμινές, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση ως προς το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Εξ ου και ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά το Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί συμφωνία. Την προσεχή Παρασκευή ο Αντ. Σαμαράς θα ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ.

Θα συζητήσει μαζί της όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, αλλά όλες οι πλευρές λένε ότι δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ