Οι μουσουλμάνοι που θεμελιώνουν κληρονομικά δικαιώματα κατά τον Αστικό Κώδικα δεν πρέπει να ανησυχούν
Η απόφαση αφορά στην υπόθεση θανόντος μουσουλμάνου πολίτη της Θράκης και των διεκδικήσεων που ακολούθησαν από συγγενικά του πρόσωπα επί της περιουσίας του, για την οποία όμως ο ίδιος είχε φροντίσει να συντάξει διαθήκη σε συμβολαιογράφο πριν αποβιώσει.
Το θέμα προέκυψε όταν αδελφή θανόντος, που άφησε όλη του την περιουσία στη γυναίκα του μέσω διαθήκης, διεκδικεί μερίδιο της περιουσίας με το αιτιολογικό ότι ο αδερφός της ως μουσουλμάνος δεν είχε δικαίωμα να συντάξει διαθήκη, καθώς η δημόσια διαθήκη είναι άγνωστη στο δίκαιο της σαρίας.
Ο Άρειος Πάγος αναιρώντας απόφαση του Εφετείου Θράκης αποφάσισε ότι ο άνδρας δεν είχε δικαίωμα να συντάξει δημόσια διαθήκη επειδή είναι μουσουλμάνος.
Ο μουφτής Ροδόπης Μέτσο Τζεμαλί, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι: «Ο ιερός μουσουλμανικός νόμος αποτελεί μέρος της ελληνικής έννομης τάξης, με ισχύ όπως ο Αστικός Κώδικας και οι ποικίλης θεματολογίας νόμοι του ελληνικού κράτους.
Δια του ιερού νόμου ρυθμίζονται έννομες σχέσεις μουσουλμάνων ελληνικής ιθαγένειας που αφορούν την προσωπική τους κατάσταση, τις προϋποθέσεις συνάψεως γάμου και τους όρους λύσης αυτού, τις οικογενειακές σχέσεις του και ζητήματα κληρονομικής διαδοχής τους, προκειμένου περί ακίνητης κληρονομιαίας περιουσίας (χωράφια και οικόπεδα), καθαρής ιδιοκτησίας (μούλκια), κατά τη διάκριση των ειδών έγγειας ιδιοκτησίας του τελευταίου οθωμανικού νόμου «περί γαιών» (Κανουναμέ-ι Εραζί) της 7 Ραμαζάν του έτους 1277 από Εγίρας (1856 μ.Χ.)».
Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα κατ’ επανάληψη έχουν γίνει δεκτά, άνευ οιασδήποτε αμφιβολίας από πολλές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, εφετείων, αλλά και κατώτερων δικαστηρίων του κράτους.
«Με απλά λόγια τα ελληνικά δικαστήρια δέχονται παγίως ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών ρυθμίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ιερός μουσουλμανικός νόμος και όχι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα», σημειώνεται.
Τονίζεται μάλιστα ότι δεν ήταν ανάγκη να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που δέχθηκε αίτηση αναιρέσεως κατά αποφάσεως του Εφετείου Θράκης, για να έρθει στο προσκήνιο η σαρία στην Ελλάδα και επισημαίνεται πως «στις 30 Αυγούστου 2013 εκδόθηκε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θράκης με την οποία επίσης ακυρώθηκε διαθήκη μουσουλμάνου με το σκεπτικό ότι εφαρμόζεται στην περίπτωση των κληρονομικών σχέσεών του ο ιερός νόμος, που δεν αναγνωρίζει τον θεσμό της κληρονομικής διαδοχής των μουσουλμάνων κατόπιν διαθήκης του Αστικού Κώδικα».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ιερός μουσουλμανικός νόμος εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος και όχι μόνο στην Δυτική Θράκη, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, και ότι: «Όσοι ομόθρησκοί μας θεμελιώνουν δικαιώματα επί ακινήτων τα οποία κληρονόμησαν με βάση διαθήκη κατά τον Αστικό Κώδικα από συγγενή τους ή απέκτησαν κατόπιν αγοράς ακίνητα ιδιοκτησίας κληρονομηθέντα δια διαθήκης από μουσουλμάνο διαθέτη, δεν πρέπει να ανησυχούν».