Μομφές και… μορφές

Πριν γράψω οτιδήποτε άλλο, επιθυμώ να τονίσω ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε την πιο κατάλληλη χρονική στιγμή. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι αντιδράσεις –υποκριτικές αντιδράσεις, δήθεν φίλιες προς τον ΣΥΡΙΖΑ– μνημονιακών δημοσιογράφων και κυβερνητικών παραγόντων ότι… ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ την ευκαιρία, αφού γνώριζε πως οι αριθμοί δεν του έβγαιναν. (Υπήρξαν και μερικοί κακεντρεχείς που τον κατηγορούσαν ότι… πιστεύει πως οι αριθμοί θα του βγουν!)

Η πραγματικότητα των διαξιφισμών στη Βουλή απέφερε πολλαπλά κέρδη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα και στις αντιπαραθέσεις αντιμνημονιακών βουλευτών με μνημονιακούς βουλευτές και υπουργούς. Οι πρώτοι κατήγγελλαν με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα τους κυβερνώντες, ενώ οι δεύτεροι υπερασπίζονταν τον… «μονόδρομο» και εκθείαζαν μονότονα τις «θυσίες του ελληνικού λαού», τις οποίες ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ!

Η μεγάλη επιτυχία, όμως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνίσταται στο γεγονός ότι ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, με τα συντριπτικά στοιχεία που κατέθεσε. Στοιχεία μάλιστα που αντιπαρήλθαν τόσο ο Σαμαράς όσο και ο περί άλλα τυρβάζων και λίαν προκλητικός Βενιζέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας κατατρόπωσε αμφότερους, οι οποίοι αμύνονταν με συκοφαντίες και κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Όταν ο Τσίπρας είπε στον Σαμαρά: «Είσαστε ενάμιση χρόνο πρωθυπουργός και έχετε εμφανιστεί στη Βουλή μόνο τρεις φορές», εκείνος απάντησε: «Προτιμώ να μένω στο γραφείο μου και να εργάζομαι επί 24ώρου βάσεως». Επί 24ώρου βάσεως! Υπερβολή; Υπερβολή θα ήταν εάν είχε πει π.χ. «επί 20ώρου βάσεως». «24ώρου», όμως, είναι παντελώς ανέφικτο, άρα παράλογο. Επέμεινα σʼ αυτή τη λεπτομέρεια σχολαστικά για να καταδείξω ότι το προκατειλημμένο ακροατήριο χάβει αμάσητο ό,τι του σερβίρεις. Εν προκειμένω αυτό που του σέρβιρε ο πανικόβλητος πρωθυπουργός.

Όταν αγόρευε ο Αλέξης Τσίπρας, είπε κάποια στιγμή στον Σαμαρά, «κοιμάστε ήσυχος τα βράδια, κύριε Σαμαρά; Κοιτάξτε με, δεν είναι κακό». Και ο Σαμαράς, αφού τον επέπληξε για «οίηση», «αμετροέπεια» και προσπάθεια να σκαρφιστεί «το «ψυχογράφημά του» απάντησε: «Κοιτάω από την άλλη μεριά για να μη γελάσω», προκαλώντας τα χειροκροτήματα των κυβερνητικών βουλευτών, στα οποία πρόσθεσε και τα δικά του ενθουσιώδη παλαμάκια. Εικόνα όντως απείρου κάλλους! Ο Αλέξης, χωριατόπαιδο γαρ και όχι μεγαλοαστός και πορφυρογέννητος, όπως ο Αντώνης, ανταπάντησε κοινότοπα: «Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα, γιατί ο λαός υποφέρει». Δεν του ήρθε να χρησιμοποιήσει τη γνωστή ρήση του Πιττακού του Μυτιληναίου: «Γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον ή» και να τον αποστομώσει.

Τα ανωτέρω τα άντλησα και τα έγραψα απλουστευτικά από την «εφ.συν.» της Τετάρτης. Η έγκριτη εφημερίδα διευκρινίζει στο ίδιο άρθρο συντάκτη της ότι κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού οι μυστικοσύμβουλοί του οι οποίοι «εντρυφούν εσχάτως στην ιστορία, την ποίηση και τη φιλοσοφία», τον έβαλαν να πει περί το τέλος της δευτερολογίας του (που τη χρησιμοποίησε καθʼ ολοκληρίαν επιτιθέμενος με μανία στον Τσίπρα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ) το ακόλουθο ψευδές αλλά πομπώδες απόφθεγμα: «Από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό η απόσταση είναι τεράστια» – και νόμισε ότι πήρε το αίμα του πίσω επειδή καταχειροκροτήθηκε. (Ο εμβριθής συντάκτης της «εφ.συν.» επεξηγεί και σχολιάζει ως εξής: «Το απόφθεγμα, που αποδίδεται στον Σαίξπηρ και κατʼ άλλους στον Αντίπατρο τον Σιδώνιο, θέλει να τονίσει προφανώς ότι δεν είναι δύσκολο να γελοιοποιηθεί ένας σοβαρός, αλλά το αντίθετο ισοδυναμεί με ανδραγάθημα»!)

Η αιφνίδια μομφή κατοπτρίστηκε στις ανήσυχες μορφές και στην αποκαλυπτική γλώσσα των σωμάτων. Αψευδής μάρτυρας οι αμήχανες κινήσεις των χεριών, άλλοτε επιθετικές και άλλοτε προστατευτικά αμυντικές, διαψεύδοντας τα λεγόμενα υποβρυχίως…

Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώην υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη τους έχει κάνει να σκυλιάσουν. Τρέμει το φυλλοκάρδι τους μήπως τη μιμηθούν και άλλοι και κατέφυγαν σε εμετικές και πρωτάκουστες χυδαιότητες εις βάρος της.

Τον Σαμαρά τον έχουν ξεγράψει ήδη. Είναι ολοφάνερο. Τον… προστατεύει όμως η Ντόρα ρητά σε κάθε σχετική ερώτηση που της τίθεται, ενώ λειτουργεί στην πραγματικότητα ως προπομπός και προξενήτρα για την αντικατάστασή του. Αναζητούν εναγωνίως έναν νέο Παπαδήμο από τον υφιστάμενο ΠΟΛΙΤΙΚΟ χώρο. Δεν θα εκπλαγούμε, προκειμένου να αποφύγουν τις εκλογές στις οποίες θα σαρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εγκαταστήσουν στο Μαξίμου τη μουσίτσα τον Κουβέλη!


Σχολιάστε εδώ