Μέχρι τον Μάιο έχει… ζωή αυτή η κυβέρνηση, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη θετική για το κόμμα, όπως εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έκβαση της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αφού τραυματίστηκε η ήδη ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, έχει πλέον καταστεί πεποίθηση ότι είναι ζήτημα χρόνου να αναλάβει την διακυβέρνηση μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Α. Σαμαράς, οι οποίες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και για αυτό, όπως λένε, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Βουλή επιθετικός και προκλητικός κατά του Α. Τσίπρα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των εργαζομένων της ΕΤ3 εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του στις επικείμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, θα πετύχει ευρεία νίκη. Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση φτάσει μέχρι τις Ευρωεκλογές τότε μετά τα αποτελέσματά τους θα καταρρεύσει, αφού στην κάλπη θα αποτυπωθεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση των κομμάτων που στηρίζουν τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που επικαλείται η Κουμουνδούρου, καταγράφεται ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά τέσσερις μονάδες ενώ καταγράφεται και οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην «παράσταση νίκης» (ποιος θεωρείτε ότι θα κερδίσει τις εκλογές) ένα στοιχείο που, για τους δημοσκόπους, θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος δείκτης καταγραφής του πολιτικού κλίματος.

Πάντα, σύμφωνα με τις διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις δημοσκοπήσεις αυτές η ανατροπή δεν έχει να κάνει μόνο με την ενίσχυση του κόμματός τους, όσο με την κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ και την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ καθώς και με το ότι ο Α. Τσίπρας έστω και οριακά ξεπερνάει τον Α. Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Τα επιτελεία του κόμματος, κάνοντας τον απολογισμό της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι πέτυχε τον σκοπό της αφού οι Σαμαράς και Βενιζέλος φάνηκε με τις παρεμβάσεις τους ότι αντιμετωπίζουν ήδη τους εαυτούς τους ως αντιπολίτευση, αφού εξαντλήθηκαν σε κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνουν δε ότι μέσα σε 16 μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου η πλειοψηφία του Α. Σαμαρά έχει χάσει 25 βουλευτές και μπροστά της έχει να περάσει νέα φορολογικά μέτρα, την αναστολή των πλειστηριασμών και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και όλα αυτά πριν την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά, λένε, από την μεταπολίτευση σε ψηφοφορία πρότασης μομφής υπήρξε βουλευτής που εγκατέλειψε την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ κανένας από τους ανεξάρτητους δεν στήριξε την κυβέρνηση.

Η πρόταση μομφής τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε όλη την κινητικότητα που αναπτύσσεται μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και αποδεικνύει ότι η δήλωση Σαμαρά πως η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού στην πραγματικότητα η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τρίζει και η γνωστή πρόταση Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση πυροδοτεί τα σενάρια για αλλαγή ακόμα και πρωθυπουργού, αφού ο Φ. Κουβέλης έχει δηλώσει ότι μπορεί από την σημερινή Βουλή να προκύψει μια νέα κυβέρνηση ενδεχομένως με άλλο πρωθυπουργό.

Στο σενάριο αυτό αναφέρθηκε και ο Α. Τσίπρας στην συζήτηση στη Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με προσοχή τα σενάρια που διακινούνται. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι το κόμμα τους είναι απέναντι όχι μόνο στην σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή με διάφορα μαγειρέματα.

«Μια κυβέρνηση Παπαδήμου νούμερο δύο δεν την θέλουμε γιατί απλώς θα εφαρμόσει με νέα σύνθεση την ίδια πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης.

Με βάση την ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία διαμορφώνονται δύο αντιπαραθετικές πολιτικές προτάσεις, οι οποίες θα εκφραστούν στις εκλογές και με ένα πολύ ισχυρό δίλημμα: Ή κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο, λένε, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν θέση ανάμεσα στα δύο ενδεχόμενα, κινδυνεύουν να συνθλιβούν από την πόλωση που υπάρχει ήδη στην κοινωνία.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του Δ. Παπαδημούλη:

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν προκηρυχθούν εκλογές –κάτι που δεν θα αργήσει- τότε αυτή η κοινωνική και πολιτική πόλωση θα ενταθεί και η πρωτιά θα κριθεί πολύ πιο ψηλά από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ίσως και πάνω από το 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες δυνατότητες να κερδίσει στην σκληρή πολιτική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί, αρκεί να υλοποιήσει με επάρκεια, συνέπεια και ενότητα όσα αποφασίσαμε στο ιδρυτικό μας συνέδριο».

Σχετικά με τα σενάρια για κεντρική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που μπορεί να προκύψει στις δημοτικές εκλογές είναι κάποια τοπική συνεργασία που θα αποφασίσουν οι τοπικές οργανώσεις. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, λένε, κατασκευάζουν σενάρια με τη θεωρεία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, αναφέρουν , από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι διεκδικούμε την μέγιστη δυνατή ισχυροποίησή μας, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος. Ωστόσο, λένε, ακόμα και εάν τον πετύχουμε θα επιδιώξουμε συμμαχίες εντός και εκτός της Βουλής αλλά με βάση το πρόγραμμα που θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός και αυτό σημαίνει ότι «λέμε ναι σε ανοίγματα χωρίς ιδεολογικά στεγανά, αλλά για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το πολιτικό σκηνικό πλέον ξεκαθαρίζει, αφού η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως πειθήνιος και υποτακτικός συνέταιρος της ΝΔ και η επιλογή της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση με το «παρών» που ψήφισε στη Βουλή, λειτουργούν αποσυνθετικά και αποσυσπειρωτικά στην προσπάθεια που γίνεται αυτές οι δυνάμεις να ενωθούν και να συνεργαστούν, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» είπε:

«Δεν μπορεί ανοικοδομήσει κανείς οποιαδήποτε προοδευτική εκδοχή του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας έχοντας εχθρική σχέση και στάση απέναντι στην αριστερά. Ποτέ ιστορικά η κεντροαριστερή – προοδευτική παράταξη δεν απέκτησε μια πλειοψηφική δυναμική, όντας εχθρική προς την αριστερά, πόσω μάλλον τώρα, που στο ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ την ηγεμονία την έχει κερδίσει με το σπαθί του ο ΣΥΡΙΖΑ».


Σχολιάστε εδώ