Κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συνεργασία με Καμμένο

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δείξουν με ποιους θα συνεργαστεί το κόμμα τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, αλλά και τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται, οι δυο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει (ακόμη) καμιά συμφωνία για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διευκρινίζουν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κεντρικά, αλλά μεμονωμένα και σε περιφερειακό επίπεδο, και θα αφορά υποψηφίους με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά που θα προκύψουν μέσα από τις κοινωνικές συμμαχίες.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ζωηρές επιφυλάξεις με την πολιτική προσέγγισης με το κόμμα του Π. Καμμένου που αναπτύσσει η ηγεσία και προειδοποιεί για τις πιθανές παρενέργειες. Στελέχη προσκείμενα στον Π. Λαφαζάνη επισημαίνουν ότι, τέτοιου είδους κινήσεις θολώνουν το μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη κοινωνία και ότι «δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τον διάβολο προκειμένου να αναλάβουμε την εξουσία», όπως λένε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τονίζουν ότι η από κοινού στήριξη υποψηφίων θα πρέπει να γίνει μόνο σε μικρούς δήμους της περιφέρειας και τίποτα περισσότερο. Κατά της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι και ο βουλευτής Π. Τατσόπουλος, ο οποίος εξαπολύει «πυρά» σε βάρος του Π. Καμμένου και απειλεί με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει συμφωνία συνεργασίας των δύο κομμάτων. Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, προσεγγίζουν την υπόθεση με διαφορετικό τρόπο και υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα ωφελήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει σημαντικούς δήμους της χώρας. Ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρωματιστεί ο χάρτης το βράδυ των εκλογών θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για όλους. Θεωρούν δε, ότι αν οι υποψήφιοι του κόμματος περάσουν στον Β’ γύρο θα έχουν τη στήριξη τόσο του ΚΚΕ, όσο και της ΔΗΜΑΡ.

Αντιδράσεις για την… επικείμενη συνεργασία εκδηλώνονται, αλλά σε πιο ήπιους τόνους μέχρις στιγμής, και στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι ενστάσεις των βουλευτών ήταν στη βάση ότι δεν πρέπει το κόμμα θα εμφανιστεί ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση των κομματικών οργάνων για συνεργασία, αλλά κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ πιθανό τα δυο κόμματα να στηρίξουν αντιμνημονιακούς υποψηφίους. Την ίδια στιγμή αναπαράγονται φήμες περί πιθανής αποχώρησης δύο ή τριών βουλευτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας εξ αυτών – ο Π. Χαϊκάλης- ωστόσο δήλωσε προχθές πως δεν συντρέχει λόγος για ν’ αλλάξει κόμμα, οι άλλοι είναι ο Τ. Κουϊκ και ο Π. Μελάς. Ο πρώτος βρίσκεται, σταθερά τους τελευταίους μήνες, σε τροχιά απόκλισης από την επίσημη γραμμή του κόμματος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μελάς αποκαθηλώθηκε από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς διαφωνούσε με στρατηγικές επιλογές του κ. Καμμένου και εξ αυτού είχαν ψυχρανθεί οι μεταξύ τους σχέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών όποιος ή όποιοι από τους βουλευτές εγκαταλείψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν θα σπεύσουν να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία για να μη δώσουν την εντύπωση των «παρασκηνιακών συναλλαγών». Θα πρέπει, δηλαδή, να μεσολαβήσει μια περίοδος σταδιακής προσαρμογής προκειμένου στον κατάλληλο χρόνο να γίνει η μετακίνηση.


Σχολιάστε εδώ