Αναζητείται διάδοχος στο ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα, αμέσως μετά τις δραματικές εξελίξεις που καταγράφηκαν με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση της Θεοδώρας Τζάκρη, που οδήγησε στη διαγραφή της, αρκετά κορυφαία και ιστορικά στελέχη έθεταν ανοιχτά το ερώτημα: «Θα περιμένουμε τη συντριβή στις ευρωεκλογές για να βάλουμε λουκέτο στο κόμμα που συνιδρύσαμε -γιατί θα είναι ντροπή για την ιστορία και την πορεία του να καταντήσει ένα ανυπόληπτο γκρουπούσκουλο- ή θα πάμε άμεσα σε ρήξη και ανατροπή του Βενιζέλου μήπως και διασωθεί κάτι;».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που κολλάει το σενάριο της άμεσης ανατροπής του Βενιζέλου είναι το ποιος θα τον διαδεχθεί, καθώς σχεδόν όλοι παραδέχονται πως δεν υπάρχει, για την ώρα τουλάχιστον, κάποιο στέλεχος που θα μπορούσε να σηκώσει στους ώμους του το «βαρύ φορτίο» για τη σωτηρία και την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ ή και αν υπήρχαν κάποια «κάηκαν» και αυτά λόγω των υπουργικών θώκων τους και του γεγονότος ότι ψήφισαν, στήριξαν τα Μνημόνια και υλοποίησαν οδυνηρές πολιτικές, χωρίς να υψώσουν δημόσια μια διαμαρτυρία ή να αντιδράσουν σθεναρά. «Ξαναζεσταμένη σούπα θα φαινόταν στον κόσμο αν ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ έβγαζε τον Βενιζέλο από την ηγεσία και την ανέθετε σε άλλο στέλεχος που δεν έχει καταγράψει μια σαφή, διακριτή, πολιτική και εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και κυρίως αν ήταν ή και παραμένει σε υπουργική θέση με άμεση μνημονιακή εμπλοκή», έλεγαν στελέχη του Κινήματος.

Στο παρασκήνιο υπήρχε και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ιστορικών και καταξιωμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (κάποια εκ των οποίων έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα χωρίς ποτέ, τυπικά τουλάχιστον, να έχουν έλθει σε ρήξη με την ηγεσία) πύκνωσαν και πάλι τις επαφές τους και όπως λένε κάποια από τα στελέχη αυτά «αυτή τη φορά οι συζητήσεις, λόγω και της κρισιμότητας των καταστάσεων, είναι πιο οργανωμένες και με πλήρη ατζέντα». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, αμέσως μετά «την απλώς αυτάρεσκη παρουσία του Βενιζέλου στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και την πλήρη ταύτιση του με τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ», θέμα για μια κοινή δημόσια γραπτή παρέμβαση ιστορικών και επώνυμων στελεχών. Το σχέδιο όμως αυτό πάγωσε, καθώς δεν υπήρχε «σοβαρή και στιβαρή λύση για να διαδεχθεί αμέσως τον Ε. Βενιζέλο».

Η παρέμβαση του Νίκου Σηφουνάκη φαίνεται να ήταν ένα ακόμα γεγονός αποδόμησης της ηγεσίας. Έβαλε τα πράγματα, με τα όσα ανέφερε στην επιστολή του προς τον γραμματέα της ΚΟ και τον Ε. Βενιζέλο, σε μια πολιτική βάση χωρίς κραυγές και υπερβολές. Η παρέμβαση του κ. Σηφουνάκη (και η παραίτησή του από τη θέση του εισηγητή της ΚΟ) ήταν «κεραυνός εν αιθρία» καθώς ο τ. υπουργός ναι μεν είχε πάντα τις απόψεις του και τις εξέφραζε στα όργανα, αλλά κρατούσε χαμηλούς τόνους.

Τι επιδιώκει ο Γιώργος;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός που είναι σε πλήρη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του. Τόσο ο ίδιος ο τ. πρωθυπουργός, όσο και οι στενοί του συνεργάτες που βρίσκονται καθημερινά στο γραφείο του στη Βουλή (Ρ. Βέρτζελη, Ν. Αθανασάκης) έχουν δει τις τελευταίες 35 μέρες σχεδόν το σύνολο των εν ενεργεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τους υπουργούς του και αρκετά σημαίνοντα κομματικά στελέχη. Όπως λένε βουλευτές που συναντήθηκαν με τον τ. πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «αυτή τη φορά τουλάχιστον άκουγαν όσα τους λέγαμε χωρίς να διακόπτουν και να μεταφέρουν τη συζήτηση αλλού». Επίσης, εντύπωση έκανε σε κάποιους από τους συνομιλητές του τελευταίου διαστήματος του Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του ότι τους ωθούσαν να πουν ανοιχτά τη γνώμη τους για όσα θετικά έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, αλλά και για τα σημαντικότερα λάθη που εντόπισαν στη θητεία του. Για την ώρα ο Γ. Παπανδρέου απλά «ανοίγει και πάλι διαύλους επικοινωνίας» με όλους, αν και είναι σχεδόν αδύνατον σε αυτή τη συγκυρία να διεκδικήσει την ολική επαναφορά του, σημείωναν στελέχη.

Όμως οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ ενισχύονται καθημερινά, καθώς πλέον μια μικρή ομάδα εν ενεργεία βουλευτών έχει ανοίξει και διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ανεπίσημες επαφές αυτής της ομάδας βουλευτών με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνται ως «πραγματιστές και μετριοπαθείς».

Τις ίδιες ώρες όμως και μετά την «κατώτερη του αναμενομένου» εμφάνιση του κ. Βενιζέλου στη Βουλή (στην πρόταση δυσπιστίας), καθώς όπως λένε εξέπεμψε έντονα την εικόνα του «αναγκαίου συμπληρώματος του Α. Σαμαρά», φαίνεται να ανατρέπεται τελείως και κάθε απόπειρα ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της δημιουργίας του πόλου της Κεντροαριστεράς. Όπως μάλιστα λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτές οι εξελίξεις και αυτή η εικόνα που εκπέμπεται «μας κάνει απωθητικούς ακόμα και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου χάνουμε το όποιο πλεονέκτημα. Αντίθετα και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, κάποιους λίγους πόντους σε αυτό το εγχείρημα προσλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος που συμπορεύεται πλέον με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ».


Σχολιάστε εδώ