Αγεφύρωτο χάσμα…

Μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές θα καταβληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση που θα έχει ο Γ. Στουρνάρας με τους επιτελείς της «τρόικας». Οι Ευρωπαίοι, αν και αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρας μας, υπογραμμίζουν ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισεμπλουμ κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014-15, να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα της τάξης του 1,3 δισ. Θα αφορούν μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου κ.α. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών δεν πείθει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση κακοστημένη παράσταση, όπου η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται και μετά από λίγο καιρό συμφωνεί σε αυτά που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι διαφωνούσε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει «ναι σε όλα» στους δανειστές, ενώ το ΚΚΕ αποκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «λυκοσυμμαχία» που θα συνεχίσει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα με ή χωρίς Μνημόνια.

Βγήκε καπνός

Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει για την κυβέρνηση το θρίλερ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις που σημαδεύτηκαν από κόντρες, απειλές για καταψήφιση, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις καθιερώνουν την προοδευτικότητα του φόρου, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Κάτι που ικανοποιεί την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε το κύριο βάρος να πέσει στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επίσης ανατρέπουν τις αδικίες που υπήρχαν ως προς την φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, όπου μειώνεται η επιβάρυνση για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ακριβώς ζητούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως άπαντες θα περιμένουν το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, τηρώντας στάση αναμονής για ενδεχόμενη «λαθροχειρία» της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κάνει λόγο για σχέδιο δήμευσης-φορολόγησης των ακινήτων, ενώ χαρακτήρισε ελεγχόμενες τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Θερμό ειδύλλιο

Αναταράξεις και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η διαφαινόμενη-φημολογούμενη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η σχετική συζήτηση άνοιξε από τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Ν. Μαριά, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει. Η Κουμουνδούρου έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξουν τους ίδιους υποψηφίους. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι τα όργανα του κόμματος δεν έχουν λάβει απόφαση για συνεργασία, αλλά τα δυο κόμματα είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν αντιμνημονιακούς υποψηφίους που θα προκύψουν μέσα από τις κοινωνικές συμμαχίες. Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία απέφυγαν για ευνόητους λόγους να πάρουν δημόσια θέση, αλλά ο Άδ. Γεωργιάδης μίλησε για «ερμαφρόδιτη πολιτική συμμαχία». Αντιδράσεις σημειώνονται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες με ορατό το ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών.

Υψηλές θερμοκρασίες

Ένταση επικρατεί στο κοινωνικό πεδίο, καθώς σε τρία μέτωπα υπάρχει αναβρασμός και υψηλές θερμοκρασίες. Στην υγεία οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση ο Άδ. Γεωργιάδης και οι γιατροί με αφορμή τις επικείμενες απολύσεις από τον ΕΟΠΠΥ. Κι αυτό ενώ μέχρι πρότινος ο υπουργός στοιχημάτιζε ότι δεν θα απολυθεί κανείς γιατρός. «Θα κάνουμε το σωστό, αλλά ενίοτε το σωστό περιλαμβάνει και απολύσεις», εξήγησε. Οι γιατροί προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο χώρο της παιδείας η συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, παρά την δικαστική απόφαση, που έκρινε παράνομη την απεργία, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει αντιπαράθεση σε επίπεδο πρυτανικών αρχών. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες τα Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά και όποιος παρεμποδίσει την είσοδο καθηγητών ή φοιτητών θα συλλαμβάνεται. Εξάλλου, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της Αγ. Παρασκευής για την εκκένωση του κτιρίου.

«Αφωνία»

Απροσδόκητα και ανεξήγητα υποτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην προκλητική δήλωση του Τ. Ερντογάν ότι δεν γνωρίζει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν εκείνος που πήρε θέση όχι για να απαντήσει στον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά για να ζητήσει από την διεθνή κοινότητα να αφυπνιστεί ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη άποψη, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις σχετικές θέσεις του Τ. Ερντογάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την «αφωνία» του υπουργού Εξωτερικών Β. Βενιζέλου, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν λόγο για «ύποπτη κι ενδοτική στάση» της κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή του τούρκου πρωθυπουργού έρχεται σε μια χρονική στιγμή, όπου βρίσκεται στα σκαριά μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ