Έχασαν οι πρωτευουσιάνοι…

Το κίνημα των βουλευτών της περιφέρειας ήταν και πιο ισχυρό και πιο επίμονο ώστε να πιέσει αποφασιστικά και να επιβάλλει τις θέσεις του στην κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τους κατά πολύ λιγότερους συναδέλφους τους που απλώς γκρίνιαζαν ότι η επιβάρυνση πρέπει να είναι αναλογική και δίκαιη και να μην φορτώνονται πάντα τα αστικά ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν και θα προωθηθούν για ψήφιση από τη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, θα επιβαρυνθούν περισσότερο από όλους οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομικό εισόδημα (ακίνητη περιουσία) άνω των 300.000 ευρώ. Πέρα από τον βασικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν έναν πρόσθετο, τύπου ΦΑΠ, σε κλιμάκωση από 0,2-1%. Υπολογίζεται ότι από την κατηγορία αυτή το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 660 εκατ., 380 από φυσικά πρόσωπα και τα άλλα 280 από νομικά. Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι, όπως προαναφέραμε αγρότες και κτηνοτρόφοι αφού:

• Μειώνεται μέχρι και 70% ο φόρος για χωράφια, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις. Ο φόρος θα είναι 2 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιεργήσιμες εκτάσεις και 2,2 ευρώ ανά στρέμμα για αυτές που αρδεύονται. Παράλληλα καταργούνται οι συντελεστές που συνδέονταν με την απόσταση του αγροκτήματος από τη θάλασσα, το εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο κ.λπ.

Ωφελημένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αφού η μεσοσταθμική μείωση του φόρου φτάνει μέχρι και το 83%. Όσον αφορά στα ακίνητα ο φόρος κινείται από 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό, μειωμένος κατά 4,4- 21,6% συγκριτικά με το φετινό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Επίσης αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50%. Από 7.000 ευρώ αυξάνεται στις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε παιδί.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), με τους τελευταίους να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Κατά συνέπεια αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο που θα ανατρέψει τα δεδομένα, το σχετικό νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Με τις ρυθμίσεις πάντως δεν φαίνεται να συμφωνεί η «τρόικα», ενώ λέγεται ότι ζητάει ισοδύναμα μέτρα για τα 250 εκατ. που… λείπουν από τον λογαριασμό. Ο αρχικός στόχος που είχαν θέσει οι δανειστές ήταν για την είσπραξη 2,9 δισ., ενώ με τις νέες ρυθμίσεις αυτός περιορίζεται περί τα 2,6 δισ.


Σχολιάστε εδώ