Ψήφο ανοχής ή ψήφο εμπιστοσύνης – λευκή επιταγή

Είναι το καίριο ερώτημα που απασχολεί τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ναι μεν τελεί υπό το άγχος κάποιου «απρόοπτου ατυχήματος» στη σημερινή ψηφοφορία –ενδεχόμενο όμως που οι στενοί συνεργάτες του εκτιμούν ως «απίθανο»–, ωστόσο θεωρεί πως, για την ώρα τουλάχιστον, μπορεί να δώσει μια μάχη αξιώσεων στη Βουλή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να ενισχύσει τη θέση του στο παιχνίδι της Κεντροαριστεράς, εκμεταλλευόμενος και τη στάση της ΔΗΜΑΡ (θα δηλώσει «παρών»).

Ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα έντονος, ειδικά μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί βουλευτές είχαν καταγράψει ανοιχτά τη διαφωνία τους με μια σειρά από μέτρα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κυρίως με το θέμα της φορολογίας των ακινήτων και περίμεναν μάλιστα και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «στη γωνία» για να σηκώσουν μπαϊράκι σε ότι αφορά πρωτίστως τη φορολογία των ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές εφέροντο αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος την αντίθεσή τους για την φορολογία γιατί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «δεν θα τολμούμε τα Χριστούγεννα ούτε χρόνια πολλά να περνάμε να λέμε στον κόσμο».

Η πίεση μεταφέρθηκε στον ίδιο τον Βενιζέλο, καθώς ουσιαστικά του ζητούν να θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό και να γίνουν αλλαγές, διαφορετικά θα προκύψουν προβλήματα στη Βουλή στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου και γιʼ αυτό, μάλιστα, η ομάδα των βουλευτών που συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα φρόντισε να καταγράψει τη διαφωνία της και να παρουσιάσει ένα «είδος μανιφέστου» για τη φορολογία των ακινήτων.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει δυσφορία και σκληρή κριτική για τον τρόπο «πλήρους και ολοκληρωτικής συμπόρευσης» του Βενιζέλου με τον Σαμαρά και τη ΝΔ. «Ακόμα και τώρα με την πρόταση δυσπιστίας εμφανίζεται ως συνιστώσα, ως τσόντα της ΝΔ», υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τονίζουν ότι «κανείς δεν είχε την απαίτηση να ανατρέψει την κυβέρνηση μετά, μάλιστα, από μια πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, αλλά τουλάχιστον θα περιμέναμε να καταγράψει ένα πιο διακριτό στίγμα, ένα στίγμα ναι μεν κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά ωστόσο να περιείχε εναλλακτικές προτάσεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την κοινωνία». Σημείωναν μάλιστα, ότι θα μπορούσε τουλάχιστον στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, αντί να αναλωθεί σε μια νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναλαμβάνει τα πόσα πέτυχε στις διαπραγματεύσεις ως υπουργός Οικονομικών (στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), να παρουσιάσει συνεκτικά και με αποφασιστικότητα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία στα ακίνητα, τα προγράμματα κατά της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλιση κ.ά. και να ζητήσει από τον πρωθυπουργό δέσμευση για την υλοποίησή τους, ώστε να δημιουργηθούν κάποιες προοπτικές. «Θα μπορούσε με μια τέτοια πλατφόρμα, όχι μόνο να διασφαλίσει απλά την καταψήφιση της πρότασης μομφής, αλλά να έχει επόμενη μέρα και για το ΠΑΣΟΚ με διακριτό στίγμα και για την κυβέρνηση που θα έδειχνε ότι ακούει την κοινωνία και δημιουργεί αναχώματα στις πιέσεις της “τρόικας”».

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές δύο κορυφαίων και εμπειρότατων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που σημείωναν με έμφαση πως «κακά τα ψέματα, όσο ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, κουτσά στραβά, κατέγραφε μια εναλλακτική πρόταση, έδινε ένα στοιχειώδες διακριτό στίγμα και επέμενε έστω και στα λόγια για θέματα που αφορούν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα και είναι τρόπον τινά αναφορές της Κεντροαριστεράς. Μετά την αποχώρησή της δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατιούνται».

Πάντως αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων και οι μόνοι στο τέλος που θα μείνουν δίπλα του είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τόνιζαν ακόμα πως: «Ναι, να πέσει η κυβέρνηση, να τελειώνουμε, αλλά μετά τι: Το χάος, γιατί δυστυχώς αυτή την εικόνα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα». Έλεγαν, τέλος, πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για πολλούς από μας, κατασκευάστηκε ένα συγκυριακό δίλλημα για το βράδυ της Κυριακής: Θα δώσουμε ψήφο ανοχής και θα την εξηγήσουμε, ή ψήφο εμπιστοσύνης εν είδη λευκής επιταγής στον Αντ. Σαμαρά;».

Όσο και αν ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται σίγουρος για την έκβαση της ψηφοφορίας, ωστόσο διακατέχεται από νευρικότητα και άγχος και αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που όχι μόνο αφιέρωσε σχεδόν όλη την ομιλία του σε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πίεσε ασφυκτικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να λάβουν όλοι ανεξαιρέτως τον λόγο στην τριήμερη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, να αποκρούσουν την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξουν χωρίς υποσημειώσεις την κυβέρνηση και τον ίδιο.

Πάντως, κορύφωση της αντιπαράθεσης του Βενιζέλου με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η υπόθεση των υποβρυχίων για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι θα υποβάλει αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να το έχει πράξει έως σήμερα. Σηκώνοντας το γάντι που έχει πετάξει ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε «γιατί αργεί ο κ. Τσίπρας για τα ναυπηγεία;», συμπληρώνοντας από την πλευρά του ότι και το κόμμα του θα μπορούσε να πράξει αντιστοίχως, ζητώντας μια άλλη Εξεταστική Επιτροπή «για τις συνωμοσίες και τα δίκτυα συμφερόντων στα οποία μετέχουν πολιτικοί σχηματισμοί και πολιτικά πρόσωπα, τα οποία επαγγέλλονται το νέο και υπηρετούν το παμπάλαιο στη χώρα μας».

Στο μεταξύ το κλίμα ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει τεταμένο αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τον Στουρνάρα για σειρά βελτιώσεων, με βασικότερη τη φορολόγηση του συνόλου της ατομικής ακίνητης περιουσίας με παράλληλη εφαρμογή αφορολόγητου ποσού.

Η ομάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε έναν νέο φόρο που θυμίζει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και ο οποίος μεταξύ άλλων ζητούν να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.

Προτείνουν να ισχύει ένα αφορολόγητο όριο για όλους (παλαιότερη πρόταση έκανε λόγο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ) και από εκεί και πάνω να ισχύσει μία κλίμακα που θα επιβαρύνει με περισσότερους φόρους τις μεγάλες περιουσίες και με λιγότερους τις περιουσίες που δεν θα ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ