Χειροπέδες στη Δημοκρατία

Δεν μπορούσε να υπάρξει πλέον ξεκάθαρος συμβολισμός: Η, την ακροδεξιά φωτίζουσα, δάδα της Νέας Δημοκρατίας και ο υπό πλήρη σχεδόν έκλειψη τελών, κιτρινισμένος ήδη, ήλιος του ΠΑΣΟΚ βρήκαν την πιο γνήσια, την πιο αυθεντική τους έκφραση ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ που τοποθέτησαν οι δυνάμεις καταστολής οι οποίες εισέβαλαν στην ΕΡΤ.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έπεσε το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ, με τα ΜΑΤ και τις χειροπέδες ολοκληρώθηκε η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά αντιδημοκρατική πράξη, που στιγματίζει τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

Λίγα 24ωρα πριν, η μνημονιακή-κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή την οριστική καταδίκη της ΕΡΤ. Αμέσως μετά η ίδια πλειοψηφία -με ελάχιστες εξαιρέσεις- χάρισε κυριολεκτικά τις ψηφιακές συχνότητες στους διαπλεκόμενους προστάτες της των ΜΜΕ, επισημοποιώντας τον μιντιακό ολοκληρωτισμό που είναι απολύτως συμβατός και αναγκαίος προκειμένου να στηριχθεί με κάθε μέσο η μνημονιακή-κυβερνητική εξουσία.

Ο αυταρχισμός, οι αντιδημοκρατικές επιλογές, τα ακροδεξιά-διχαστικά παραληρήματα που εκπορεύονται ευθέως από τον Αντ. Σαμαρά και το επιτελείο του, το κλίμα έντασης και σύγκρουσης, που καλλιεργείται συστηματικά κατά της κοινωνίας, εντάσσονται στην κυβερνητική στρατηγική και δεν αποτελούν «συμπτώματα» αδυναμίας ή λανθασμένων εκτιμήσεων.

Η ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Η κρατική βία, ο αυταρχισμός, η καταπάτηση και περιφρόνηση των συνταγματικών και κοινοβουλευτικών κανόνων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των μνημονιακών οικονομικο-κοινωνικών επιλογών.

Τις ημέρες αυτές η «τρόικα» βρίσκεται στη χώρα μας και περιφέρεται στα υπουργεία επιβάλλοντας στους κυβερνητικούς υποτελείς τις βουλήσεις της. Η περίφημη «διαπραγμάτευση» έχει εξελιχθεί στην πράξη, σε μια διαδικασία ευτελισμού και πολιτικού διασυρμού της μνημονιακής κυβέρνησης.

Κι όμως τα συστημικά ΜΜΕ μόνο περιθωριακά ασχολούνται με τη δήμευση της ιδιοκτησίας των πολιτών, με τη νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, το βίαιο κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας, τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κάθε βράδυ, τις τελευταίες ημέρες, στα δελτία των 20.00 τα συστημικά ΜΜΕ μεταδίδουν, αναλύουν και επεξεργάζονται, δίκην επιθεωρητού Μεγκρέ, τα διάφορα βίντεο που τους πλασάρουν τα κυβερνητικά-κρατικά επιτελεία, με «σκηνές» από τη δολοφονία των αδικοχαμένων νέων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής… Ακόμα και οι νεκροί χρησιμοποιούνται ως τηλεοπτικό «εμπόρευμα» από τους μιντιακούς «εταίρους» προκειμένου να αποσιωπηθούν τα «δυσάρεστα» μνημονιακά μέτρα.

Οι χειροπέδες στην ΕΡΤ συμβολίζουν, με τον εναργέστερο τρόπο, τη συστηματική -στρατηγικού χαρακτήρα- επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά κάθε θεσμού, κάθε δραστηριότητας που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον, που συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους.

Στην πράξη, η στρατηγική αυτή έχει στόχο την πλήρη υποβάθμιση της ιδιότητας, της έννοιας του πολίτη, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, να δρούμε και να σκεπτόμαστε ως ΙΔΙΩΤΕΣ, όπου μόνος σύνδεσμος με τα άλλα άτομα και τους θεσμούς να αναδεικνύονται οι ανταλλακτικές – χρησιμοθηρικές σχέσεις και οι μηχανισμοί της ανταγωνιστικής αγοράς.

Εάν κατανοούμε τον κόσμο και δρούμε μονοδιάστατα ως άτομα της Αγοράς τότε κάθε αναγωγή στην εθνική και κοινωνική μας ταυτότητα, κάθε ιστορική/πολιτισμική αναφορά αποτελούν ένα περιττό «βάρος» το οποίο και θα πρέπει να απορρίψουμε.

Γι’ αυτό και σήμερα μια κοινωνία, ένας ολόκληρος λαός, ενοχοποιούνται, απαξιώνονται, τρομοκρατούνται, διώκονται, ευτελίζονται. Οι δοκιμασίες που υφιστάμεθα σήμερα δεν αποτελούν παρά ένα είδος «εξαγνισμού», ώστε να εγκαταλείψουμε την κοσμοαντίληψη του ιστορικού μας παρελθόντος και να κατανοήσουμε τον κόσμο με «τα μάτια» του νεοφιλελεύθερου τρόπου ζωής και σκέψης.

Ο «πυρήνας» του «πειράματος» που συντελείται στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι η διαμόρφωση ενός νέου ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ που θα συνάδει προς τις νέες ιστορικές αυταρχικές πολιτικο-οικονομικές δομές που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και ευρύτερα στον δυτικό κόσμο.

Γι’ αυτό και ως ισχυρότερα «όπλα» μας παραμένουν ο πολιτισμός μας, η ιστορική μας ταυτότητα, οι αξίες μας, οι αρχές της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας. Αρκεί να έχουμε τη βούληση, και την πίστη στις δυνάμεις μας για να αγωνισθούμε για τις αρχές αυτές.


Σχολιάστε εδώ