Στο σφυρί χιλιάδες πρώτες κατοικίες

Η κυβέρνηση δεσμεύεται από την πλευρά της ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που θα εξαιρεί από τη διαδικασία των πλειστηριασμών την πρώτη κατοικία στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Η θέση της «τρόικας» είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος 3869 της Κατσέλη, ο οποίος βελτιώθηκε με τον νόμο 4161, δεν χρειάζεται καμία άλλη προστασία και επομένως πρέπει να αρθεί η αναστολή των πλειστηριασμών. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι να πέσουν θύματα των υπολογισμών που θα κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή Ανάπτυξης για το κατά πόσο είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης καθησυχάζουν λέγοντας ότι όσοι δεν μπορούν πραγματικά, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Σύμφωνα με την «τρόικα», η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών θα υποχρεώσει τους δανειολήπτες εκείνους που ενώ μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δεν το κάνουν λόγω του ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κυρώσεις, να σπεύσουν στις τράπεζες. Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, εξετάζεται το ενδεχόμενο στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να υπαχθούν και μικροεπιχειρηματίες που υποθήκευσαν την πρώτη κατοικία τους προκειμένου να πάρουν επιχειρηματικό δάνειο. Που λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και από την 1η Ιανουαρίου κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους.

Στις διαπραγματεύσεις του Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της «τρόικας» υπήρξε διάσταση απόψεων όσον αφορά το ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων. Ο υπουργός πρότεινε να παραμείνει ως έχει το καθεστώς για τις υφιστάμενες μισθώσεις και η απελευθέρωση να ισχύσει από τώρα και στο εξής. Η «τρόικα» όμως επέμεινε στη θέση της η απελευθέρωση να είναι γενική, για παλαιές και νέες μισθώσεις. Μετά από αυτό η διευθέτηση του ζητήματος θα γίνει στο ανώτατο επίπεδο, η όποια λύση θα δοθεί από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.


Σχολιάστε εδώ