Σημαντικές επισημάνσεις
Πράγματι έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την αγωνιώδη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς μια ρεαλιστικότερη πολιτική, που να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Έτσι από τη θέση «το ευρώ δεν είναι φετίχ» ο κ. Τσίπρας, από το Όστιν του Τέξας, πέρασε στη θέση ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη», γιατί, όπως εξήγησε, «οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες». Επιτέλους ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι οι «λύσεις τύπου δραχμής» είναι χειρότερες επιλογές από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Φτάνει, βέβαια, να πείσει επʼ αυτού και τις διάφορες φυλές του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ήδη η τάση Λαφαζάνη αντέδρασε σχολιάζοντας: «Με την “τρόικα” δεν παίζεις και πρέπει να έχεις σχέδιο για την εναλλακτική πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη και να το εννοείς».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας χρωστάει μία απάντηση προς την ελληνική κοινωνία, που θα βρει τα λεφτά να κάνει όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχει υποσχεθεί πολλά σε πολλούς. Κι επειδή τα λεφτά δεν πέφτουν εξ ουρανού θα πρέπει να βρεθούν είτε από τις αγορές, είτε από άμεσες ξένες επενδύσεις, είτε από τους έως τώρα δανειστές μας. Όμως οι αγορές ζητούν απαγορευτικά επιτόκια, οι ξένες επενδύσεις έχουν δαιμονοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εταίροι μας απαιτούν δεσμεύσεις και Μνημόνια για να μας στηρίξουν περαιτέρω. Άρα ο Αλέξης Τσίπρας χρωστάει ακόμα πολλές απαντήσεις προκειμένου να διεκδικήσει αξιόπιστα την εξουσία.
•Αντίθετα η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας (την οποία θέλει να ανατρέψει ο κ. Τσίπρας) δείχνει να οδηγεί τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μετά τις αγορές (που πρώτες οσμίστηκαν το τι μέλλει γενέσθαι) έρχεται και η Κομισιόν να επιβεβαιώσει τις θετικές εξελίξεις. Προβλέπει ανάπτυξη 0,6% για το 2014 και 2,9% για το 2015 –κι όπως είναι γνωστό η ανάπτυξη είναι η βασική προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση, η οποία αποδεικνύει ότι δεν πάει στράφι η μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής. Εάν κανείς αθροίσει και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, στα δεδομένα φαίνεται όντως η χώρα να οδεύει με σιγουριά προς την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, όπως φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Φτάνει, τώρα που βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, να μη γίνει κανένα ατύχημα που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα. Τώρα οι βουλευτές της συμπολίτευσης πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση με δόντια και νύχια, ώστε να οδηγήσει τη χώρα μέχρι την κρίσιμη πολιτική καμπή του 2015, οπότε και θα τεθεί το πρόβλημα εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά μέχρι τότε πολλά θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.