Πρόταση… στήριξης

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Η απόφαση της κυβέρνησης να εκκενωθεί το κτίριο της ΕΡΤ, που τελούσε υπό κατάληψη από τα μέσα Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε και επέβαλλε την αναστολή της λειτουργίας της, ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασής της να εκκενωθεί το κτίριο, τονίζοντας ότι η επέμβαση έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας και έτσι τερματίστηκε μια παράνομη κατάληψη, που ζημίωνε τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια και για «μαύρη σελίδα στη Δημόσια Τηλεόραση και τη δημοκρατία». Ο Π. Καμμένος, μίλησε για δυνάμεις καταστολής που κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο. Το ΚΚΕ σημείωσε πως η εφαρμογή του δόγματος νόμος και τάξη, αποδεικνύει ότι η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πρόσθεσε δε, ότι αντιδρούν εκείνοι που είχαν μετατρέψει την ΕΡΤ σε «παραμάγαζό» τους. Οι πρώην εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστών, αλλά και απλών πολιτών οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σχεδιάζουν μάλιστα τις επόμενες ημέρες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Μαύρες τρύπες»

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα, εκτός απροόπτου, κυβέρνηση και «τρόικα». Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά, ενώ αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες ως προς την ένταση των απαιτήσεων της «τρόικας». «Αγκάθια» το δημοσιονομικό κενό, οι αμυντικές βιομηχανίες, ο φόρος ακινήτων, η κινητικότητα στο Δημόσιο, το χρηματοδοτικό κενό κ.ά. Η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να πάρει νέα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν υπερβαίνει τα 500 με 600 εκατ., τα οποία και θα καλυφθούν από διαρθρωτικές αλλαγές. Διάσταση απόψεων υπάρχει και στο ασφαλιστικό καθώς η «τρόικα» αμφισβητεί τις προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας, ότι με τις αλλαγές που προωθεί θα καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των Ταμείων. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη και για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να επιμένουν να μπει λουκέτο, ενώ η κυβέρνηση προωθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναδιάρθρωσή τους. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία, ούτως ώστε στο Γιούρογκρουπ της 14ης Νοεμβρίου να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά και των 5 δισ. που είναι να δοθούν στη χώρα μας τον επόμενο μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά και προεξοφλούν πως τα νέα επώδυνα μέτρα είναι θέμα χρόνου. Ένταση, στο μεταξύ επικρατεί και στο κοινωνικό πεδίο. Την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική συνολικά και κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν εν όψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Επιμένει…

Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδότησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά (Δευτέρα βράδυ στο Μέγκα), όπου επέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων εγκαλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που ακολουθεί. Αντιδρώντας η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού «μνημείο μισαλλόδοξου και διχαστικού λόγου» και τον κατηγόρησε για ακροδεξιές αντιλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει κανενός είδους κριτική για την ακραία συμπεριφορά του, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, η συνέντευξη του κ. Σαμαρά προκάλεσε αμηχανία και δυσφορία στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως η δήλωσή του, ότι δεν προκύπτει τίποτα μεμπτό για τον Β. Βενιζέλο στην υπόθεση των υποβρυχίων. Αρκετοί ενοχλήθηκαν και για τη θερμή, πέραν του δέοντος, στήριξη στον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε μια χρονική περίοδο που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βάλει εναντίον του για μια σειρά αποφάσεις, αλλά κυρίως για τις ρυθμίσεις για τον φόρο ακινήτων. Αντικείμενο σχολίων και ερμηνειών έγινε η αναφορά του στη διενέργεια εκλογών το 2016, καθώς και η ανάδειξη προσώπου ευρείας αποδοχής για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015.

«Φωνές»

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης στο Ν. Ηράκλειο, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενο νέο χτύπημα. Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, όσο και τα ευρήματα στον τόπο της επίθεσης δεν κατάφεραν να ρίξουν φως στην ταυτότητα των δραστών. Στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν και κυρίως για την πιθανότητα πολιτικής ανάκαμψης της Χρυσής Αυγής. Δεν λείπουν βέβαια οι «φωνές» για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, καθώς και τα σενάρια για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών, «προβοκάτσια» κ.ά. Ο Αντ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση, ενώ η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών της (Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Ελ. Ζαρούλια, Στ. Μπούκουρα).


Σχολιάστε εδώ