«Προσωρινό χάος» και στη Δημόσια Τηλεόραση
Παράλληλα, η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή τον νόμο για την ίδρυση και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, η οποία υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσε έως το τέλος του 2013 την ΕΡΤ. Έκτοτε πέρασαν τρεισήμισι μήνες. Η ΔΤ μετεξελίσσεται σε κανονικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι μέσω αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις υπογραφές των Γ. Στουρνάρα και Π. Καψή, ενώ παράλληλα υπάρχει μια ταμπέλα, μαρκίζα, χωρίς όμως τηλεοπτικό κανάλι, η ΝΕΡΙΤ, η οποία χρησιμοποιείται ως επιχείρημα όταν η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα να αιτιολογήσει τις παράτυπες αποφάσεις της.
Το τηλεοπτικό κρατικό αλαλούμ
Πρακτικά, χάσαμε τον μπούσουλα για το πώς ακριβώς και βάσει ποιων ρυθμίσεων λειτουργεί το καθένα από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα της κυβέρνησης Σαμαρά: η ΔΤ, που δεν έχει νομική υπόσταση, ΑΦΜ, ΑΡΜΑΕ, ΔΣ, αλλά βγάζει στον αέρα τηλεοπτικό πρόγραμμα, και η ΝΕΡΙΤ, που διαθέτει ιδρυτικό νόμο, εγκεκριμένο καταστατικό και ΔΣ, αλλά δεν έχει τηλεοπτικό κανάλι!
Η απίστευτη αυτή κατάσταση είναι απόρροια του κλαυσίγελου των ενεργειών της ομάδας του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου μετά την επιβολή του λουκέτου στην ΕΡΤ. Εκπέμπει η ΔΤ, η οποία δεν έχει εταιρική υπόσταση, διοικητικό συμβούλιο ή οργανόγραμμα. Αλλά μετά την ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία συμβούλων ΚΑΝΤΩΡ να προτείνει εταιρικό σχήμα και να βοηθήσει στην πρόσληψη του προσωπικού, η ΔΤ θα έχει και εταιρικό σχήμα! Ήταν να λειτουργήσει με 500 άτομα προσωπικό, με δίμηνες συμβάσεις προσωρινά, αλλά τελικά καταργήθηκε μέχρι και ο νόμος του ΑΣΕΠ, για να ανανεωθούν οι 500 συμβάσεις για τους επόμενους δέκα μήνες, μια πλήρη, δηλαδή, τηλεοπτική σεζόν.
Η ΔΤ δεν έχει προϋπολογισμό και ανήκει οικονομικά σε έναν… ειδικό λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά σε αυτόν τον λογαριασμό ο Γκίκας Μάναλης και ο Γ. Στουρνάρας ενέταξαν τα χρηματικά διαθέσιμα της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος. Η ΔΤ εκπέμπει πρόγραμμα χωρίς καμία κατοχύρωση και έλεγχο είτε από τη Βουλή είτε από το ΕΣΡ, το οποίο διαμορφώνουν σύμβουλοι που δεν έχουν επίσημα προσληφθεί, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Πολλοί από αυτούς τους συμβούλους συμμετείχαν στο στελεχιακό δυναμικό της ΕΡΤ, η οποία έκλεισε με την κατηγορία της «διοικητικής διαφθοράς». Αυτό όμως το προσωρινό τηλεοπτικό κυβερνητικό πρόγραμμα θα καλύψει την ελληνική προεδρία το εξάμηνο του 2014.
Στον αντίποδα του αλαλούμ της ΔΤ, συστάθηκε η ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία που υποτίθεται πως θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Η ΝΕΡΙΤ, λοιπόν, διαθέτει νόμο λειτουργίας, απέκτησε Εποπτικό Συμβούλιο, διορισμένο από την κυβέρνηση, προσέλαβε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, όπως επίσης και μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Αλλά αυτή η εταιρεία δεν έχει πρόγραμμα να μεταδώσει, δεν έχει προϋπολογισμό, δεν έχει έδρα και, κυρίως, δεν έχει σχέδιο και οργανόγραμμα για τη λειτουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.