Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ως το 2015 με εξόφληση μέχρι το 2021

Και είναι εξωπραγματική η πρόταση από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα ληξιπρόθεσμα, τα μέχρι το 2012, καθώς και για τις οφειλές του 2013 μέχρι τώρα. Εξάλλου, μπορεί να προτείνεται να είναι κατώτατο όριο δόσης για το ΙΚΑ τα 200 ευρώ, που σημαίνει ότι η οφειλή είναι 14.400 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα, όμως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις με τόσο μικρό χρέος. Πέραν του ότι, αν δεν πληρώσεις τη δεύτερη δόση, χάνεις τη ρύθμιση και δεν μπορείς να ξαναμπείς.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας απορρίπτεται από τα Επιμελητήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, σε συζητήσεις που είχε με την «τρόικα», είπε ντόμπρα ότι, αν θέλετε να πάρετε τα λεφτά σας και όχι να κλείσετε επιχειρήσεις, που αυτή είναι η εντύπωση στην Αγορά, πρέπει να αποδεχθείτε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων μέχρι το 2013 και από το 2014 την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, με ένα μπόνους 10% σε όσους είναι συνεπείς και δεν έχουν καθυστερήσεις. Στην περίπτωση καθυστερήσεων, η δόση να προσαυξάνεται κατά 10%.

Για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι το 2013, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προτείνει τη σταδιακή πληρωμή τους από το 2015 μέχρι το 2021 και ό,τι υπόλοιπο μείνει να εξοφληθεί σε 36 δόσεις.

Συμψηφισμός παντού

Όσον αφορά τα οφειλόμενα στην Εφορία, ο κ. Μίχαλος προτείνει να ισχύσει η παραπάνω πρόταση για το ΙΚΑ και επίσης να προβλεφθεί ο συμψηφισμός των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις και Οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τους φόρους που χρωστάει ο φορολογούμενος.

ΓΣΕΒΕΕ: Θα καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις

Παρέμβαση για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων κάνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, την οποία κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό. Στην επιστολή, που την υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς και ο γενικός γραμματέας Νίκος Σκορίνης, προτείνουν ένα πλαίσιο προτάσεων που -όπως σημειώνουν- «θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τελική εκκαθάριση των οφειλών τους. Πρέπει να προλάβουμε την πλήρη κατάρρευση επιχειρήσεων και εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Απαιτούνται δράσεις που με ρεαλισμό θα στοχεύουν στην “επαναδραστηριοποίηση” κρίσιμης μάζας οφειλετών, τόσο για τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων όσο και για την ίδια τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Προτείνουμε

1) Για το Δημόσιο:

Κεφαλαιοποίηση οφειλών και αποπληρωμή των οφειλών σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος (επιχειρηματικού ή προσωπικού) του οφειλέτη, χωρίς επιβολή τοκογλυφικού επιτοκίου.

2) Για τα ασφαλιστικά ταμεία:

“Πάγωμα” (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών για το 2013, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2015. Με το “πάγωμα” των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του επιλέγοντας ελεύθερα ασφαλιστικά κατηγορία μέχρι 31-12-2014. Σημειωτέον ότι με τις σημερινές διατάξεις, αν κάποιος οφείλει και δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, ακόμη και αν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές του, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ιδίους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους».


Σχολιάστε εδώ