Οι «κόκκινες» γραμμές της «τρόικας» και τα ΕΑΣ…

Δυστυχώς και παρά την επιμονή της κυβέρνησης, φαίνεται ότι η «τρόικα» έχει στυλώσει τα πόδια και ουσιαστικά ζητά την απαξίωση της εταιρείας και την ενσωμάτωσή της στον… Στρατό Ξηράς.

Οι δανειστές με σημείωμα, που απέστειλαν για τις αμυντικές βιομηχανίες στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, επισημαίνουν ότι δεν δέχονται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τα νέα ΕΑΣ και θέτουν τις «κόκκινες» γραμμές τους που συνοψίζονται στα εξής:

Πρώτον, η νέα εταιρεία να εξυπηρετεί τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες και μόνον, δεύτερον, να έχει συρρικνωθεί δραστικά η παλαιά εταιρεία, τρίτον, η νέα εταιρεία να είναι βιώσιμη και σε καμία περίπτωση ζημιογόνα, τέταρτον, το διάδοχο σχήμα να μην παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και να μην λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και πέμπτον, η βιωσιμότητα της νέας εταιρείας να αποδειχθεί εντός περιόδου δύο ετών. Και μάλιστα -με δόση ειρωνείας- αναφέρουν: «Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε τη δέσμευσή σας, από το Μνημόνιο Κατανόησης, να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013…». Με λίγα λόγια αυτό ερμηνεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλείσιμο τεσσάρων ή πέντε από τα επτά εργοστάσια των ΕΑΣ, απόλυση άνω των 700 εργαζομένων, απαγόρευση κάθε εξαγωγικού προσανατολισμού και τελικά μετατροπή των ΕΑΣ σε ένα «εργοστασιάκι», απλά για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάποια όπλα μικρού διαμετρήματος και πυρομαχικά. Τι κι αν ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε την περασμένη Τρίτη ότι θα επιθυμούσε τα ΕΑΣ να έχουν εξαγωγική δυνατότητα, πολύ φοβούμαι πως η «τρόικα» είναι ανένδοτη. Εξάλλου στο σημείωμά της, την 1η Νοεμβρίου, προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα εναλλακτικά σχέδια, «είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σημαντικής συρρίκνωσης…, είτε προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκαθάρισης». Τα πράγματα δεν προμηνύονται ευοίωνα για την κυβέρνηση, γιατί όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει εταιρεία χωρίς εξαγωγές… και όταν μάλιστα έχεις δίπλα σου μια Τουρκία με τεράστια αμυντική βιομηχανία. Μήπως οι «κόκκινες» γραμμές της δικομματικής κυβέρνησης αρχίζουν και ξεθωριάζουν; Μήπως;


Σχολιάστε εδώ