Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πρότασης μομφής

Συζήτηση που εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντασης που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν την ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης, που θα σημάνει αυτόματα και την πτώση της κυβέρνησης, απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, ενδεχόμενο σχεδόν απίθανο με βάση τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπέρ θα ψηφίσουν οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 18 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 15 (από τους 18) της Χρυσής Αυγής και οι 12 του ΚΚΕ, ενώ τους 11 ανεξάρτητους, εκτός από Λοβέρδο και Αηδόνη, οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν υπέρ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς αρνητικά απρόοπτα για την κυβέρνηση, καθώς οι δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα είναι πιο συμπαγείς και πιο ισχυρές. Επιπλέον θεωρούν ότι η δοκιμασία αυτή θα συσπειρώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που, λόγω «τρόικας» και φόρου ακινήτων, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν φαινόμενα αποσυσπείρωσης. Θα δώσουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση να αμβλύνει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, για βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι κανένας βουλευτής από τα κυβερνητικά κόμματα δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο έχουν μια μικρή ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει μερική διαφοροποίηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που θα θελήσουν να δηλώσουν «παρών», γεγονός που θα δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις και εσωτερικά προβλήματα στον κυβερνητικό τους εταίρο. Ακόμη πιο έντονες ήταν οι ανησυχίες τους για πιθανές παραφωνίες από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, θα έμπαιναν στον πειρασμό να διατυπώσουν ενστάσεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Αντιπερισπασμός

Κατά τα λοιπά, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πολιτικός αντιπερισπασμός για τη δημιουργία εντυπώσεων και απευθύνεται κυρίως και περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματός του. Ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να συγκαλύψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει καθώς η στρατηγική που ακολουθεί δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η πολιτική του πρόταση δεν είναι αρκούντως πειστική ούτως ώστε να δημιουργήσει «ρεύμα πλειοψηφίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την επιθετική κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, επιδιώκει να αμβλύνει και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η πανσπερμία απόψεων και θέσεων που υπάρχει και γίνεται έκδηλη με κάθε ευκαιρία εντός του κόμματός του.

Στο στρατηγικό αδιέξοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Παράλληλα, θα ασκήσει δριμύτατη κριτική για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα τον κατηγορήσει ευθέως ότι βάζει το κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού συμφέροντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε το στίγμα του μιλώντας την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Χαρακτήρισε «απροκάλυπτη ανευθυνότητα» την κίνηση του κ. Τσίπρα, που –όπως τόνισε– «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανισθεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την «τρόικα». Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει σαφές το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί το αδιέξοδο του κ. Τσίπρα και η «Βαβέλ» που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οφέλη

Στην Κουμουνδούρου προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά το θέμα. Παρʼ ότι γνωρίζουν ότι η πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση έχει απειροελάχιστες, αν όχι μηδενικές πιθανότητες να υπερψηφισθεί, εκτιμούν ότι από την τριήμερη συζήτηση θα υπάρξουν πολιτικά οφέλη για το κόμμα. Πρώτον, θα υποχρεώσουν τον Αντ. Σαμαρά να εμφανισθεί ενώπιον της Βουλής, κάτι που αποφεύγει συστηματικά για αρκετούς μήνες, προκειμένου να «απολογηθεί» για την πολιτική που ακολουθεί. Μεταξύ των άλλων θα υποχρεωθεί να δεσμευτεί εκ νέου ότι δεν θα λάβει νέα επώδυνα μέτρα, οπότε στην πορεία θα αποδειχθεί αναξιόπιστος και θα εκτεθεί πολιτικά, αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν. Δεύτερον, η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία επί ένα τριήμερο να στηλιτεύσουν την πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση την κοινωνία, να καταγγείλουν την υποταγή της στην «τρόικα». Τρίτον, να φέρουν σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ (ήδη καταγράφονται διαφωνίες για την επίσημη γραμμή), για αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης (π.χ. ΕΡΤ) για τα οποία είχαν στο πρόσφατο παρελθόν διαφωνήσει. Τέταρτον, να αποκαταστήσει κλίμα ομοψυχίας στο εσωτερικό του κόμματος καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαφορετικές φωνές (Μ. Γλέζος, Π. Λαφαζάνης κ.ά.) για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρών» θα ψηφίσει στην αποψινή ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ που θεωρεί ότι η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί τακτικιστική κίνηση, που εξυπηρετεί περισσότερο τις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις του ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά». «Παρών» θα δηλώσουν και οι βουλευτές Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης. Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει εκτός απροόπτου την πρόταση, αλλά θα τηρήσει ίσες αποστάσεις έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Περισσός κατηγορεί αμφότερες τις πλευρές ότι με την αντιπαράθεσή τους αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του λαού σε νέα διλήμματα κι εκβιασμούς. Καθώς, όπως τονίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της κυβέρνησης, διότι στην ουσία δεν έχει διαφορετική πολιτική, αφού συμφωνεί στο κύριο που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου».

Γιάννης Ζαφείρης


Σχολιάστε εδώ