Ξαναβάζει χέρι στις συντάξεις η «τρόικα»!

Αν και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, σε βαθμό που πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι εκτεταμένες, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται με δραματικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει να εξοικονομήσει ποσό της τάξης των 500 εκατ. κυρίως από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η «τρόικα» όμως αμφισβητεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, πιστεύει πως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και για τον λόγο αυτό ζητάει μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση, όπως είναι η μείωση των συντάξεων, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί 1 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής της «τρόικας» επανέφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Βρούτση το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων. Εκείνοι ζητούν η μείωση της τάξης του 3,9% να ισχύσει εξ ολοκλήρου το 2014, ενώ ο υπουργός αντιπροτείνει τμηματική εφαρμογή: Μείωση 1,4% το Β΄ εξάμηνο του 2014 και το υπόλοιπο 2,5% σε δύο δόσεις το 2015 και 2016. Τέλος, με βάση τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισήμαναν την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά, που σημαίνει στην πράξη απελευθέρωση των απολύσεων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και «τρόικας» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αν και με βάση όλες τις ενδείξεις οι δυο πλευρές δεν είναι ακόμη κοντά στην τελική συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, με ένα μικρό διάλειμμα αφού στις 14 του μήνα πιθανότατα θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η έκθεση που θα παρουσιάσουν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα είναι θετική και θέλουν να ελπίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο, αλλά και της δόσης των 5 δισ. που βάσει της συμφωνίας πρέπει να πάρει η χώρα μας τον Δεκέμβριο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο, εμφανίζονταν απαισιόδοξοι εκφράζοντας φόβους ότι με βάση την τακτική που ακολουθούν οι δανειστές είναι πολύ πιθανό και οι δύο δόσεις να μετατεθούν για τις αρχές του 2014. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, αφού τα χρήματα αυτά, ιδίως τα 5 δισ. θα διατεθούν για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η κινητικότητα και οι πλειστηριασμοί, παραμένει όμως η διαφορά στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, ενώ θολό είναι το τοπίο σε σχέση με τις αμυντικές βιομηχανίες. Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε με πρωτοβουλία των επιτελών της «τρόικας» με επίσημη αιτιολογία ότι οι επικεφαλής της ήθελαν μελετήσουν τα πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας που ήρθαν στην κατοχή τους. Ανεπίσημα ωστόσο, ρόλο έπαιξε και η πολιτική ένταση που προκάλεσε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για την προκλητική στάση που τηρεί ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν. Όχι μόνο επιμένει στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, αλλά με σχεδόν ιταμό ύφος απαίτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να μη λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν νέα μέτρα, διότι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να τα πάρουν. Στη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς της «τρόικας» έχουν χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά στο κενό, δεν επιμένουν πλέον στα 2,9 δισ., ενώ και ο κ. Στουρνάρας από τα 500 εκατ. έχει ανέβει στο 1-1,2 δισ. Αν έχουν βάση τα παραπάνω είναι λογικό να αυξάνονται οι πιθανότητες για την τελική συμφωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα πρόσθετα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο που τους παραδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κι έχουν να κάνουν με το πλεόνασμα και την πορεία των εσόδων που πηγαίνουν καλύτερα από τις προβλέψεις.

Από την πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος συνάντησης της «τρόικας» με τον πρωθυπουργό, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα για τους καθιερωμένους ελέγχους. Συνεργάτες του εισηγούνται στον κ. Σαμαρά να μη συναντηθεί αυτή τη φορά μαζί τους εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσφορία του για τη στάση τους στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα ήταν ακραίο και θεωρείται απίθανο να το πράξει ο πρωθυπουργός για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο κυριότερος: Θα οδηγούσε σε ρήξη με την «τρόικα» και κατ’ επέκταση τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, κάτι που θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.


Σχολιάστε εδώ