Με άλλο… κοστούμι θα έρθει ο φόρος για τα ακίνητα

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις που θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των βουλευτών, χωρίς ωστόσο το τελικό κείμενο να αποκλίνει από τον δημοσιονομικό στόχο του, που είναι η είσπραξη 2,9 δισ. Λόγω της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου να αναζητήσει τις λύσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει με τους βουλευτές. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχει ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και θα τις θέσει σε διάλογο εντός της εβδομάδας, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή πριν τον προϋπολογισμό, δηλαδή πριν τις 21 Νοεμβρίου.

Ως προς τη φορολόγηση της αγροτικής περιουσίας θα ισχύσουν διαφορετικές κλίμακες για τα αγροτεμάχια, ανάλογα με τη θέση (ορεινή ή πεδινή), την εγγύτητά τους σε εθνικές οδούς, περιφερειακούς ή επαρχιακούς δρόμους, αλλά και με βάση τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, αν και τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα απλοποιηθούν και θα ενοποιηθούν οι συντελεστές. Υπόψη θα ληφθεί επίσης αν το αγροτεμάχιο είναι ή όχι καλλιεργήσιμο, αν υπάρχει σταθερή κι επιδοτούμενη παραγωγή ή όχι. Σε όλες, ανεξαιρέτως, τις περιπτώσεις θα υπάρχει ουσιαστική ελάφρυνση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών, πως αποκαθίστανται οι όποιες αδικίες και κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα καμφθούν οι διαφωνίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως εκείνων που εκλέγονται στην περιφέρεια, που απειλούσαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο διαμαρτυρόμενοι για υπερφορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, που θα φέρει σε δραματικό αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση του φόρου για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, κάτι που επιτακτικά ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη -άκαρπη- συνάντησή τους με τον Γ. Στουρνάρα.

Τέρμα το χαράτσι από τη ΔΕΗ

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το ενδεχόμενο να παραταθεί και για το 2014 το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κάτι που πρότειναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσθετη φορολόγηση των αγροτών. Πέραν του ότι ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι το «χαράτσι» δεν πρόκειται να παραταθεί και για το 2014, τέθηκε «βέτο» και από τον Β. Βενιζέλο που ζήτησε την κατάργησή του. Πληροφορίες λένε μάλιστα, ότι η κατηγορηματική αντίθεσή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι το «χαράτσι» -μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- καθιερώθηκε την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και στη συνείδηση των πολιτών έχει πλήρως ταυτιστεί με τον ίδιο.


Σχολιάστε εδώ