Κάτω τα χέρια από την «Ανάσταση»!

Το γνωστό… σίριαλ του νεκροταφείου της Ανάστασης που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου, αλλά ανήκει κατά πλήρη κυριότητα και χρήση στον Δήμο Πειραιά, που επαναφέρουν κάθε προεκλογική περίοδο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του γειτονικού μας δήμου, επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο από τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή που ξαφνικά… ανακάλυψε ότι δεν έχει άδεια, ότι γίνονται παράνομα ταφές και ότι δεν έχει γίνει ακόμα… πάρκο! Ζήτησε από την Εισαγγελία Πειραιά, να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Πειραιά εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας του νεκροταφείου της Ανάστασης. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τζανής μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Από την αρχή της θητείας μου έχω χαρακτηρίσει το θέμα της άμεσης παύσης της λειτουργίας του νεκροταφείου της Ανάστασης υψίστης σημασίας για μας. Στον δήμο βρίσκεται και το διαδημοτικό νεκροταφείο, πράγμα, που σημαίνει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και δεύτερο νεκροταφείο καθʼ υπέρβαση του σκεπτικού ίδρυσης του συνδέσμου και σε αντίθεση με την κοινή λογική και την κοινή αναγκαιότητα η οποία οδήγησε στο κλείσιμο όλων των νεκροταφείων των δήμων, οι οποίοι συγκρότησαν τον Διαδημοτικό Σύνδεσμο. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ».

Αν και η τοποθέτηση του κ. Τζανή δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική γιατί όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για… προεκλογικό πυροτέχνημα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, επειδή με το θέμα ασχολούμεθα ως εφημερίδα από το 2003 που το είχε ανακινήσει για πρώτη φορά ο τότε δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς, τα παρακάτω:

1) Ο χώρος του νεκροταφείου είναι κληροδότημα ιδιώτη προς τον δήμο Πειραιά, οπότε δεν εγείρεται κανένα θέμα συγκυριαρχίας, συνεκμετάλλευσης ή συμμετοχής με κανέναν άλλον, είτε δήμο, ή εταιρεία ή δημοτική επιχείρηση.

2) Υπάρχει δικαστική απόφαση που επιτρέπει να γίνονται ταφές στους οικογενειακούς τάφους. Αφού λοιπόν επιτρέπεται η λειτουργία των οικογενειακών τάφων μπορεί ο κάθε ιδιώτης να πωλεί ή να αγοράζει από ιδιώτη, οικογενειακό τάφο. Ο οικογενειακός τάφος είναι περιουσία του κάθε ιδιώτη που μπορεί να τον διαθέσει όπως θέλει. Οπότε δεν υπάρχει εν προκειμένω καμία παρανομία.

3) Επειδή ο κ. Τζανής δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το αν η «Ανάσταση» έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση τον ρωτάμε: Το νεκροταφείο του Σχιστού στο οποίο είναι εταίρος ο δήμος του, έχει τέτοια άδεια; Το έχει ελέγξει ποτέ; Ή το… αμελεί, επειδή στο συγκεκριμένο νεκροταφείο δεν υπάρχει καν γαιοτάπητας οπότε κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται ούτε ταφές; Και κάτι ακόμα: Όταν η στήλη αποκάλυψε τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα νεκροταφεία της Αθήνας και του Πειραιά (και φυσικά και του Σχιστού) γιατί δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα; Μήπως επειδή εκεί θίγονται και συμφέροντα που δεν ήθελε να… ακουμπήσει;

Τόσο ο κ. Τζανής όσο και εκείνοι που επιδιώκουν να «σηκώσουν» τέτοια θέματα εκ του μη όντος, ας έχουν υπόψη τους ότι η «Ανάσταση» δεν είναι απλά κοιμητήριο ή μνημείο για τους Πειραιώτες. Είναι ο ιερός τόπος που αναπαύονται οι πρόγονοί τους, οι γονείς και τʼ αδέλφια τους, οι κτήτορες αυτής της πόλης. Είναι χώρος ιερός και δεν θʼ αφήσουν κανέναν ούτε καν να σκεφτεί κάτι αρνητικό γιʼ αυτόν. Ο δήμαρχος έχει δηλώσει στο Κανάλι 1 ότι η «Ανάσταση» είναι η ιστορία και το «ιερό» του Πειραιά και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή. Κατά συνέπεια ας μην ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη οι διάφοροι καλοθελητές από τους γύρω δήμους γιατί στο τέλος εκείνοι θα χάσουν.


Σχολιάστε εδώ