ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Τι είπε; Πως σε περίπτωση που δοθεί άδεια στη Σχολή της Χάλκης, θα πρέπει να ανοίξει στη Δυτική Θράκη ένα σχολείο Ιμάμ Χατίπ (θρησκευτικό γυμνάσιο-λύκειο). Και γιατί θα ήθελε η αφεντιά του ένα τέτοιο σχολείο; Μα προφανώς για να βγάζει ιμάμηδες της αρεσκείας του. Το τραγελαφικό δεν είναι ότι ο συγκεκριμένος εγκάθετος αγνοεί πως θρησκευτικό σχολείο υπάρχει, το λεγόμενο Χαϊριγιέ, ούτε ότι προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του (άλλωστε πληρώνεται αδρά γιʼ αυτό), αλλά ότι θα πρέπει ο κάθε νοήμων έλληνας πολίτης -που γνωρίζει ολίγη ιστορία και ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί- να ακούει αυτού του είδους τις αθλιότητες και να μη μπορεί να αντιδράσει. Διότι κάποιος θα πρέπει να πει σε αυτό το απολειφάδι της τουρκικής προπαγάνδας, πως το μόνο που μπορεί να ζητά αυτός και τα υπόλοιπα παιδιά της συμμορίας είναι από μια μερίδα ιμάμ μπαϊλντί. Που είναι και μαλακτικό…

***

Λεφτά υπάρχουν…

Μια ακόμα τουρκογιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Πρόκειται για τον εορτασμό της «Μέρας του Δασκάλου», με προσκεκλημένους από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Η βραδιά, σύμφωνα με την πρόσκληση, θα κυλήσει με μουσική, παραδοσιακούς χορούς και ποιήματα – όλα made in turkey να φανταστώ…

Όσο για το πού βρίσκουν τόσα χρήματα για τη φιλοξενία των «φίλων από το εξωτερικό», ε, αυτό δε χρειάζεται και μεγάλη φαντασία…

***

Εφημερίδες πάνε κι έρχονται

Για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλείνει η τουρκοφυλλάδα «Μπιρλίκ». Προφανώς η επίσημη δικαιολογία δεν απηχεί την πραγματικότητα, αφού μια νέα τουρκοφυλλάδα ετοιμάζεται στην Κομοτηνή. Τίτλος; «Γκρίζος Λύκος». Όχι δεν κάνω πλάκα…

***

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Στο προηγούμενο φύλλο γράφαμε πως οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και Θωμάς Ψύρρας υπέβαλαν ερώτημα για ποιο λόγο δεν άνοιξαν για προσευχή τα τζαμιά Ζιντζιρλί στις Σέρρες και Κουρσουνλού στα Τρίκαλα.

Ο εκδότης της «Μιλιέτ» στη Ξάνθη, Τζεγκίς Ομέρ, γνωστός για τη δράση του, έκανε το εξής σχόλιο στο facebook, μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης ερώτησης, για τους ΔΗΜΑΡίτες βουλευτές. «Μπράβο τους, σαν μειονοτικοί βουλευτές…».

Αυτό κι αν είναι εύσημο…

Γεγονός πάντως είναι ότι το Ζιντζιρλί άνοιξε, αλλά όχι ως χώρος προσευχής, όπως σχεδίαζε η Άγκυρα στο πλαίσιο της επιχείρησης επεκτατισμού σε όλη τη Β. Ελλάδα και με τη συνδρομή (ακουσίως ή εκουσίως) των ΔΗΜΑΡιτών βουλευτών, αλλά ως ιστορικό μνημείο.

***

Δυσφο-Ρία

Η εισηγήτρια για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρία Όομεν Ρούιτεν, συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς. Η Ολλανδέζα Ρούιτεν μετά από τη συνάντηση, σε δήλωσή της προς το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, ανέφερε πως είναι ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να ενδυναμωθούν και τόνισε πως είναι πολλά τα κοινά συμφέροντα.

Η Ρούιτεν δήλωσε: «Ο υπουργός ΕΕ της Τουρκίας ενίοτε μας δυσκολεύει. Μπορεί να κάνει σκληρές δηλώσεις. Όταν είναι θέμα που με αφορά, παίρνει και την απάντηση του».

Όταν η Ρούιτεν ερωτήθηκε αν αυτή την κριτική τη μετέφερε και στον υπουργό Μπαγίς απάντησε λέγοντας πως «Ο υπουργός Μπαγίς πρέπει να προσέξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Φυσικά και του το είπα.

Του εξήγησα πως δεν πρέπει να κάνει χρήση της γλώσσας μόνο για εσωτερική πολιτική. Ανέφερα πως ιδιαίτερα η χρήση μια σκληρής γλώσσας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη».

***


Σχολιάστε εδώ