«Ζωντανεύει» το παλιό Ρολόι!

Μιλάμε φυσικά για το περίφημο Ρολόι, το νεοκλασικό κτίριο του πρώτου δημαρχείου του Πειραιά που δέσποζε μπροστά στο λιμάνι, απέναντι από το κτίριο του ΝΑΤ και ήταν το σημείο αναφοράς του Πειραιά. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν ένα ιστορικό ρολόι, αλλά το καθένα έχει το δικό του όνομα (όπως π.χ. το Big Ben). Οι παλαιότεροι Πειραιώτες έδιναν ραντεβού στο Ρολόι, και όλοι εννοούσαν το συγκεκριμένο, το ρολόι του δημαρχείου. Είχε κι άλλα ρολόγια η πόλη, όπως στο Πασαλιμάνι, που υπάρχει ακόμα, αλλά το όνομα Ρολόι σήμαινε το λιμάνι.

Ο Πειραιάς και το Ρολόι, ήταν έννοιες ταυτόσημες. Αυτή η ταυτότητα γκρεμίστηκε βίαια το 1970, από τον τότε δήμαρχο Αριστείδη Σκυλίτση. Ο Πειραιάς ξαφνικά ορφάνεψε. Από τότε οι Πειραιώτες ζούσαν με το όνειρο ότι κάποτε το ιστορικό κτίριο θα ξαναγινόταν. Με το περίφημο Ρολόι, που μετρούσε τον χρόνο και κατέγραφε τους παλμούς της πόλης.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την περασμένη Δευτέρα, οι σύμβουλοι άκουσαν με έκπληξη τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο να φέρνει για ψήφιση θέμα κατασκευής του ιστορικού κτιρίου του Ρολογιού. Στην ίδια θέση, με το ίδιο στυλ και τις ίδιες προδιαγραφές. Το όνειρο άρχισε να… ζωντανεύει. Αλλά όλοι πείστηκαν ότι πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν άκουσαν τις οικονομικές παραμέτρους του θέματος. Δηλαδή, από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι για να ξαναχτιστεί το Ρολόι. Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο που ανήκει στον Δήμο Πειραιά, αλλά βρίσκεται στον Ρέντη. Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη έχει ζητήσει να το αγοράσει στην αντικειμενική του αξία. Τα χρήματα αυτά θα είναι αρκετά για να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την οικονομική στήριξη του έργου. Για να γίνει η αρχή. Γιατί στη συνέχεια υπάρχουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και η ιδιωτική χρηματοδότηση. Θα ανοιχθεί λογαριασμός όπου ο καθένας, είτε φορέας, είτε εταιρεία, είτε σύλλογος, είτε απλός δημότης, θα μπορεί να συνεισφέρει για την ολοκλήρωση του έργου.

Πολλοί σύμβουλοι από τη συμπολίτευση μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για την προοπτική επανίδρυσης του ιστορικού κτιρίου. Αλλά και από την αντιπολίτευση, όπως η Ελένη Κούβαρη και ο Γιάννης Μαστρονικόλας. Αντίθετα, οι συνδυασμοί του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο, όπως και ο ανεξαρτητοποιηθείς από τον συνδυασμό του Γ. Μίχα, Σήφης Βουράκης. Παρών δήλωσε ο Κυριάκος Σιγαλάκος.

Μετά την έγκριση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης γης στο λιμάνι στον χώρο που ήταν παλιά το Ρολόι προκειμένου να ξαναγίνει, λίγα μέτρα όμως πιο κοντά προς τον Τινάνειο Κήπο για να μην υπάρξουν κυκλοφοριακά προβλήματα και φυσικά θα επιταχύνει την πώληση του οικοπέδου στον Ρέντη για να υπάρξουν οι πόροι για την έναρξη του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει, αν όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα στον Ιανουάριο του 2014.


Σχολιάστε εδώ