Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Οι αναδυόμενες οικονομίες άρχισαν να μην εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη στους κερδοσκόπους επενδυτές. Έτσι αυτοί άρχισαν να αποσύρονται από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική. Τώρα οι ευκαιριακοί επενδυτές ανακάλυψαν τις αδυναμίες των οικονομιών των χωρών αυτών; Όχι βέβαια. Απλώς οι «επενδυτές» που επένδυσαν στα χρηματιστήρια των αναδυομένων οικονομιών εξασφάλισαν τα κέρδη που είχαν προγραμματίσει από την αύξηση των τιμών των μετοχών και των παραγώγων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και απεφάσισαν να αποσυρθούν. Για να τοποθετηθούν σε άλλα χρηματιστήρια χωρών, που τώρα βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης και οι τιμές των μετοχών είναι σημαντικά μειωμένες. Και οι προβλέψεις είναι ότι σύντομα η ύφεση θα υποχωρήσει. Το παιχνίδι είναι γνωστό. Αρχίζει να αυξάνεται η ζήτηση χρηματιστηριακών προϊόντων και οι τιμές τους καθημερινά να βελτιώνονται. Και όταν φτάσουν στα στοχευμένα κέρδη, που συνήθως τοποθετούνται στο 30-50%, τότε ρευστοποιούν τους τίτλους που έχουν αγοράσει και βάζουν πλώρη για άλλα χρηματιστήρια και άλλες χώρες. Όμως, οι οικονομίες των αναδυομένων χωρών παρουσίασαν και σοβαρή υποτίμηση της ισοτιμίας των νομισμάτων τους από τις αρχές Μαΐου της φετινής χρονιάς, ίσως εξαιτίας της πρόθεσης της FED να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Έτσι η ρουπία Ινδονησίας υποτιμήθηκε κατά 11% έναντι του δολαρίου και της Ινδίας κατά 12%, η λίρα της Τουρκίας κατά 9% και το ρεάλ της Βραζιλίας κατά 8%. Η σημαντική εκροή ευκαιριακών κερδοσκοπικών κεφαλαίων βυθίζει τις αναδυόμενες αγορές πριν καν ολοκληρωθεί η ανάδυσή τους στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα.

2

Η εκροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας έχει προκαλέσει εισροή ευκαιριακών κεφαλαίων στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας μας, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ περίπου. Τα ξένα hedge fund όλο τον περασμένο Οκτώβριο πλημμύρισαν τη χρηματιστηριακή αγορά με ρευστότητα που την έχουν αντλήσει από το παιχνίδι τους στις αναδυόμενες οικονομίες. Και επειδή επιδίδονται σε συστηματική και αχαλίνωτη κερδοσκοπία έχουν στόχο να οδηγήσουν τη χρηματιστηριακή μας αγορά στο επίπεδο εκείνο που θα δημιουργήσει για την επένδυσή τους ένα κέρδος από 30% μέχρι και 50%, οπότε και θα αποχωρήσουν για να τοποθετηθούν σε άλλες ευκαιριακές αγορές. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι η προτίμηση των ξένων κερδοσκόπων – επενδυτών στρέφεται στην αγορά μόνον ορισμένων μετοχών. Οι χρηματιστές υπολογίζουν ότι οι ξένοι προτιμούν τις μετοχές των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς και των εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αυτές οι μετοχές παρουσιάζουν προτίμηση σε ποσοστό που προσεγγίζει το 90% περίπου του συνόλου των μετοχών που αγοράζονται. Πάντως, όλοι οι παίχτες των χρηματιστηρίων πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα hedge fund κρατάνε τις μετοχές μικρό σχετικό διάστημα.

3

Τα διεθνή «κοράκια» της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τα γνωστά μας hedge fund, ορέγονται να αγοράσουν από τις τράπεζές μας τα δάνεια, κυρίως τα καταναλωτικά, που έπαυσαν να εξυπηρετούνται πλέον και έχουν χαρακτηριστεί ότι τελούν σε οριστική καθυστέρηση. Ο λόγος της μη εξυπηρέτησής τους είναι ότι οι ιδιώτες – δανειολήπτες έχουν οριστικά απολέσει το εισόδημά τους, εν όλω ή κατά το μεγαλύτερο μέρος. Όμως, οι τιμές που προσφέρουν οι κερδοσκόποι – επενδυτές είναι εξευτελιστικές, κατά την άποψη των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Οι τιμές ξεκινούν από 1% επί του οφειλομένου ποσού, για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών. Για τα δάνεια που βρίσκονται σε μικρότερο διάστημα καθυστέρησης προσφέρονται υψηλότερες τιμές αγοράς, σε καμιά όμως περίπτωση αυτές δεν υπερβαίνουν το 10% του οφειλομένου ποσού. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εξετάζουν τώρα τη δυνατότητα δημιουργίας καλαθιών με διαφορετικά είδη δανείων. Δηλαδή «μεικτά καλάθια» με εξυπηρετούμενα και μη δάνεια, με την ελπίδα να πετύχουν ευνοϊκότερες τιμές. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε οι ελληνικές τράπεζες να μην καταφέρουν να πουλήσουν τα «κόκκινα δάνεια» στους ξένους κερδοσκόπους, γιατί η χώρα μας θα γεμίσει από μπράβους που θα προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά με βίαια μέτρα, ακόμη και με ξυλοδαρμούς των δύστυχων οφειλετών. Θα γυρίσουμε σε αλήστου μνήμης εποχές, τότε που οι δανειστές είχαν το δικαίωμα ακόμη και να τεμαχίζουν τους υπερήμερους χρεοφειλέτες!


Σχολιάστε εδώ