από το Περιστύλιο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να άρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση, γεγονός που δεν θεωρείται πιθανό όχι γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν έφεραν αυτό το αποτέλεσμα οι προτάσεις δυσπιστίας, αλλά επειδή δεν φαίνεται να βγαίνουν τα κουκιά. Για την υπερψήφιση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι στο σύνολο των βουλευτών. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας συντάσσονται εκτός των 72 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι 18 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 του ΚΚΕ (παρ’ όλες τις ενστάσεις που διατύπωσε) και οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (πλην των τριών, δηλαδή, που είναι προφυλακισμένοι) που καταψηφίζουν την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται όμως και να απέχουν από την ψηφοφορία. Απέναντι βρίσκονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, 127 της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ από τους οποίους δεν πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. Η ΔΗΜΑΡ (14 βουλευτές) επέλεξε το «παρών», ενώ υπάρχουν 11 ανεξάρτητοι βουλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων -και οπωσδήποτε οι βουλευτές της Νέας Μέρας Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης- θα υπερψηφίσουν την πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τα πυρά του στο δίπτυχο οικονομία – δημοκρατία επικαλούμενος την αντίθεση της κοινωνίας προς την κυβερνητική πολιτική και συνεχείς παραβάσεις της νομιμότητας. Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα, δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί, και ότι ο λαός θα ακυρώσει το Μνημόνιο με την ψήφο του, ενώ η κυβέρνηση που θα προκύψει θα υλοποιήσει τη θέλησή του. Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δημοκρατία στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή και στο απόσπασμα, αναφέρθηκε στο μαύρο στην ΕΡΤ ως επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης και έκνομη ενέργεια και τόνισε ότι «το καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει». Από την πλευρά της ΝΔ η Φεβρωνία Πατριανάκου χαρακτήρισε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης με την «τρόικα» και απέδωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια υπέρβασης εσωκομματικών προβλημάτων. Για πολιτική ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας που δεν απέφυγε να αποδώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση λογική Κούγκι προκειμένου να ανατιναχθεί η χώρα, συμπαρασύροντας την Ευρώπη. Ο βουλευτής της Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος κάλεσε τους νέους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άσφαιρη που το μόνο που θα κάνει είναι να ισχυροποιήσει τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης. Παρούσα στη Βουλή, παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και παρούσα στη συγκεκριμένη πρόταση δήλωσε ο Β. Οικονόμου ότι θα είναι η ΔΗΜΑΡ, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει το κόμμα του. Σε σύντομη παρέμβαση που έκανε κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα είπε ότι από τη συζήτηση ο λαός θα βρεθεί ανάμεσα σε διχαστικά διλήμματα και θα φτάσουμε στο τραγικό σημείο «να πάμε στο 2020 και πάλι θα λέμε ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο και να γυρίσουμε πίσω στο 2013». Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό και ότι στο μαστίγιο της ΝΔ απαντάει με καρότο.

@Τα μπέρδεψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έθεσαν θέμα εγκυρότητας της ψηφοφορίας εξαιτίας της απουσίας των έγκλειστων βουλευτών του κόμματός τους, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα επηρεαστεί. «Τεκμαίρεται ότι αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί», είπε. Και ιδού πώς το δικαιολόγησε: Το ζήτημα, είπε, έχει απασχολήσει το προεδρείο πάρα πολύ για το εάν πράγματι οι τρεις ψήφοι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ψηφοφορία, σύμφωνα όμως με όσα έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί, δεν υπάρχει θέμα… «Δεν μας εξηγείτε από πού τεκμαίρεται. Το λέτε τελείως αυθαίρετα», επανήλθε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού έχει αναχθεί σε ρυθμιστή της Πολιτείας, διότι η δική του απόφαση για το αν θα τους επιτρέψει ή όχι να ψηφίσουν εγγυάται και τη σταθερότητα του πολιτεύματος και τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Επανερχόμενος στο θέμα, λαμβάνοντας το λόγο από τα βουλευτικά έδρανα, ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε να προδικάζει το αποτέλεσμα επικαλούμενος τη μέχρι στιγμής δεδηλωμένη. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επειδή για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου και όχι επί των παρόντων βουλευτών, τρεις ψήφοι δεν μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα!


Σχολιάστε εδώ