Έτοιμη η κυβέρνηση να ξεπουλήσει όσο όσο το ψηφιακό φάσμα

Ηχηρό μήνυμα άρνησης έστειλαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Ο μεν πρώτος δεν παρέστη στην ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας με το οποίο χαρίζονται οι ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες σε «παράνομα» λειτουργούντα τηλεοπτικά κανάλια, ο δε πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «ναι» στην ψηφιακή διαπλοκή, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ήταν απών από τη Βουλή. Κατά ψήφισε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η κυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο ξέπλυμα της 23χρονης τηλεοπτικής ανομίας και να ξεπεράσει έως και τις αντιρρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, κατέθεσε τροπολογία με την οποία θέτει ως όριο της τηλεοπτικής αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Πολιτικά η ελληνική Βουλή επικύρωσε την ψηφιακή διαπλοκή παραδίδοντας το μέλλον της ενημέρωσης στα ίδια εκδοτικά συμφέροντα στα οποία το 1989 η συγκυβέρνηση ΝΔ -Συνασπισμού παρέδωσε την ιδιωτική τηλεόραση. Τότε δόθηκε η δυνατότητα στα εκδοτικά συγκροτήματα να λειτουργήσουν ιδιωτικά κανάλια και έτσι γεννήθηκε η διαπλοκή. Τώρα είκοσι τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ προσφέρει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά κανάλια, στα οποία μετέχουν τα ίδια εκδοτικά συμφέροντα και που δημιούργησαν την κοινή εταιρεία της Digea ως μέτοχοί της, να πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτή είναι η ουσία που επιμελώς αποκρύφτηκε στη Βουλή.

Η Digea σε αναμονή…

Η Digea, πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που ξεκίνησε το μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης από το 2009, είναι σε αναμονή του διαγωνισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ως προνομιούχος υποψήφιος για το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι από την 1η Οκτωβρίου, ενάμιση δηλαδή μήνα πριν από την ψήφιση του επίμαχου άρθρου, η Digea ανακοίνωνε στην επίσημη σελίδα της στο facebook πως επόμενοι σταθμοί «της» είναι τα σημεία που όρισε η απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου και τα οποία θα πρέπει να καλύψει ο νικητής του διαγωνισμού βάσει του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ο οποίος όμως ακόμη δεν επιλέχθηκε. Γράφει η Digea στη σελίδα της την 1η Οκτωβρίου: «Καλημέρα και καλό μήνα! Ανακοινώθηκε το πλήρες χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης! Διαβάστε τη σχετική ΚΥΑ στο παρακάτω link: http://goo.gl/H5Me8Z. Επόμενος σταθμός μας τα Allotments Evros, Plaka, Thassos, Paggaio, Xalkidiki, Lesvos, σύμφωνα με τον χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. http://goo.gl/oeiFuy». Από την ανάρτηση αυτή βγαίνει το συμπέρασμα πως η ΕΕΤΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Digea -το ερώτημα είναι, δείχνει αντίστοιχο «πνεύμα συνεργασίας» και σε άλλους υποψήφιους παρόχους;

Με νέα ηγεσία θα δώσει η ΕΕΤΤ τις ψηφιακές

Οι προτάσεις του υπουργού Μεταφορών Μ. Χρυσοχοϊδη για την ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής προτείνεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος και στη θέση του αντιπροέδρου τηλεπικοινωνιών το στέλεχος της ΕΕΤΤ Νίκος Παπαουλάκης. Ο τελευταίος είχε αναλάβει και τη θέση συμβούλου στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μενέλαο Δασκαλάκη, ενώ είχε ασχοληθεί και με την επαναδιαμόρφωση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων τον Οκτώβριο του 2012, σε συνεργασία με τεχνικό σύμβουλο ο οποίος είχε σχέση και με την Digea, γεγονός που αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ στον τομέα των ταχυδρομείων προτάθηκε ο Γιώργος Βλασσόπουλος, διευθυντικό στέλεχος των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταφορών θέλει να ανακοινώσει η ΕΕΤΤ τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει τυπικό κώλυμα, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος είναι πρόεδρος της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αρχής, της BEREC, και η θητεία του λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Πηγές από την ΕΕΤΤ έλεγαν πως το ζήτημα θα ξεπεραστεί αφού με τη νέα ηγεσία η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει τον διαγωνισμό και όταν θα δοθούν οι ψηφιακές συχνότητες στην εταιρεία που θα «κερδίσει» τον διαγωνισμό, θα έχει λήξει η θητεία του Λ. Κανέλλου.

Το κώλυμα της Κομισιόν!

Και ενώ στην ελληνική επικράτεια η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ξεπέρασε με την ψήφο των 154 τις ενοχλητικές ενστάσεις για την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων και της ενημέρωσης στα διαπλεκόμενα, έχει να αντιμετωπίσει το κώλυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν, η οποία ενημερώθηκε για τους όρους τους διαγωνισμού που θέλει να κάνει η ΕΕΤΤ, ζήτησε επιπλέον στοιχεία. Η κατάθεση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Κομισιόν για την προώθηση ισχυρού μονοπωλίου και παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κάποιους από τους καναλάρχες οι οποίοι είναι και μέτοχοι της Digea. Είναι χαρακτηριστικό πως επιχείρησαν με διαρροές σε φιλικά σάιτ να επιρρίψουν την ευθύνη της καθυστέρησης στην έγκριση της Κομισιόν στον πρώην πρόεδρο της ΕΕΤΤ Λεωνίδα Κανέλλο ο οποίος υποτίθεται πως καθυστερούσε όλο αυτό το διάστημα την προκήρυξη του διαγωνισμού! Κουβέντα φυσικά δεν γίνεται για το ότι η υπουργική απόφαση από το Μεταφορών εκδόθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη θητείας της ΕΕΤΤ. Επίσης επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες για τις ευρωπαϊκές ενστάσεις λειτουργίας μονοπωλίου με τους όρους του διαγωνισμού στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ζήτησε απαντήσεις από την Κομισιόν!


Σχολιάστε εδώ