ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΗΣ Η «ΤΡΟΪΚΑ»
Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αλλά και τις εκβιαστικές απαιτήσεις τους, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής διαμήνυαν ότι θα έρθουν στην Αθήνα μόνο αν έχουν τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι το ΔΝΤ βγήκε μεμονωμένα και ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπός τους στην «τρόικα» θα έρθει στη χώρα μας αύριο (Δευτέρα). Για ν’ ακολουθήσει ώρες αργότερα η Κομισιόν και να αναγγείλει το ταξίδι των εκπροσώπων της στην Αθήνα.
Γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση και την εκτίμηση για τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων για τα πραγματικά κίνητρα των δανειστών και για το πού αποσκοπούν με το να ζητούν τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις, δεδομένου ότι έχει δεσμευτεί δημόσια και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να λάβει νέα οριζόντια μέτρα. Ως εκ τούτου, αν οι επικεφαλής της «τρόικας» επιμείνουν στις απαιτήσεις τους, θα βρεθεί ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος: Να συγκρουστεί μαζί τους, με ότι παρενέργειες ή συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη. Ή, να υποκύψει στις πιέσεις και να βρεθεί υπόλογος έναντι του ελληνικού λαού, κάτι που θα έχει σημαντικό κόστος για την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο προσωπικά. Στο στενό επιτελείο του επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις, ορισμένοι τον προτρέπουν να τηρήσει σκληρή στάση και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την «τρόικα», διότι σε αντίθετη περίπτωση «η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί» και ο ίδιος «θα τελειώσει πολιτικά». Εκφράζουν δε την εκτίμηση (μάλλον για προσδοκία πρόκειται) ότι αν διαπιστώσουν πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει, θα είναι οι εκπρόσωποι της «τρόικας» που θα κάνουν πίσω. Άλλοι πάλι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό με την πλευρά των δανειστών, διότι οι επιπτώσεις από μια σύγκρουση θα είναι ανυπολόγιστες για τη χώρα. Κι ότι, προσωρινά μόνο οι πολίτες θα του αναγνωρίσουν το πολιτικό σθένος και τη γενναιότητα, αλλά στη συνέχεια θα στραφούν εναντίον του όταν αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες από τη σύγκρουση. Οι εν λόγω συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις, η κυβέρνηση θα έχει αναμφισβήτητα ένα κόστος, αλλά θα είναι περιορισμένο και προϊόντος του χρόνου θα έχει τη δυνατότητα, αλλά και τα περιθώρια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις.
Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από το εύρος και την έκταση των υποχωρήσεων που θα κάνει η ελληνική πλευρά σε σύγκριση με τα ανταλλάγματα που θα δώσουν οι δανειστές.
Το ανησυχητικό, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις πληροφορίες, είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε «plan b», είχε δηλαδή καταστρωθεί ένα σχέδιο ότι η κυβέρνηση θα πει «όχι σε νέα μέτρα», η «τρόικα» θα κάνει πίσω και όλα θα κλείσουν με θριαμβευτικό τρόπο. Κι είναι αυτή η παράμετρος για την οποία ο κ. Σαμαράς δέχεται κριτική και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα. Όπως σημειώνουν έπρεπε πριν δεσμευτεί δημόσια έναντι του ελληνικού λαού να έχει διερευνήσει πλήρως τις διαθέσεις των δανειστών, αντί να κινηθεί στα τυφλά. Λένε δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι λέγοντας δημόσια ότι δεν σκοπεύει να πάρει νέα μέτρα εγκλωβίστηκε ουσιαστικά και δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει τους αναγκαίους σ’ αυτές τις περιπτώσεις ελιγμούς. Κριτική ασκείται από βουλευτές και για τους χειρισμούς που έγιναν στην περίπτωση της Ανγκ. Μέρκελ, στο περίφημο τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Ότι κακώς επεδίωξε να έχει έστω και μια σύντομη συνάντηση μαζί της, χωρίς να έχει προετοιμάσει το κλίμα ώστε να αποφύγει τα απρόοπτα.