ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ο φόρος για τα ακίνητα

Αποτελεί τιμωρία του πολίτη επειδή απόκτησε ένα σπίτι, φόρο στην ιδιοκτησία, στην κατοχή ενός ακινήτου, κάποιου χωραφιού που κληρονόμησες από τον πατέρα σου.

Φόρος επιβάλλεται επί του παραγόμενου εισοδήματος. Αυτό φορολογείς και όχι τη μηχανή που το παράγει.

Φορολογείς το κεραμίδι που με ιδρώτα και αίμα κατάφερε ο κάθε εργαζόμενος να πάρει για να στεγάσει την οικογένειά του και τώρα του λες πλήρωσε γιατί το αγόρασες. Να φορολογήσεις τη μεγάλη περιουσία, κανένας δεν θα πει όχι. Γιατί αυτός που την έχει την εκμεταλλεύεται και δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης.

Αν φτάνεις στο σημείο να βάζεις τέλος κατοχής στην κατοικία, που είναι το αποκούμπι της κάθε οικογένειας, τότε γιατί δεν βάζεις και στις καταθέσεις, πέραν του φόρου επί των τόκων, αλλά και στις θυρίδες, είναι το ερώτημα που θέτουν οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί; Κατοχή δεν είναι και η κατάθεση; Βέβαια δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο, μακριά από μας τέτοιες σκέψεις. Θέτουμε το θέμα μόνο και μόνο για να επισημάνουμε σε ποιες ακραίες καταστάσεις φθάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο καθηγητής κ. Στουρνάρας, που όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν, ο Γιάννης είναι καλός στα μικροοικονομικά, αλλά όχι στα μακροοικονομικά. Ξέρει πάντως πολύ καλά και ο τοποτηρητής της «τρόικας» – υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο πρωθυπουργός ότι φορολόγηση των καταθέσεων θα προκαλέσει κύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό.

Το τέλος κατοχής, αν δεν αποφευχθεί μπορεί να είναι το «ατύχημα» που φοβάται η κυβέρνηση αλλά και οι… κατοχικές δυνάμεις και να φέρει τσουνάμι εξελίξεων -προσφυγή σε εκλογές- και απρόβλεπτο νέο πολιτικό σκηνικό.

Ήδη διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει εξέγερση της μεσαίας τάξης που έχει φθάσει στο όριο να μην μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους. Στην ίδια κατάσταση είναι τα περισσότερα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που λένε ότι τελείωσαν τα έτοιμα που είχαμε στην άκρη για τα γηρατειά μας.

Αν η κυβέρνηση με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού δεν αλλάξει άρδην την αρπακτικότητα που περιέχει το νομοσχέδιο για τα ακίνητα και να καταστήσει σαφές στην «τρόικα» ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει και επιμένουν οι κατοχικές δυνάμεις να επιβάλλουν τις… ορέξεις τους, τότε όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… Και από κει που μας έλεγαν ότι βγαίνουμε στις αγορές και τα… παραμύθια για πρωτογενές πλεόνασμα, να πάμε σε πλήρη κατάρρευση, όπως ήδη βλέπουν στελέχη της κυβέρνησης και πρώην κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού χώρου, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και με αγωνία τις κάθε άλλο παρά ευχάριστες θεωρούν τις προοπτικές της οικονομίας.

Δώρο στα όρνια…

Και ενώ ο Σταϊκούρας ψάχνει με τι φανάρι να βρει κανένα ευρώ, ο Στουρνάρας φορτώνει με φόρους τα χωράφια και ωθεί σε έκρηξη, χαρίζει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ με τον μηδενισμό του φόρου μεταβίβασης, που ίσχυε μέχρι τώρα. Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε για αυτή τη… γαλαντομία. Προς ποιους άραγε;

Μια και μόνο ερμηνεία υπάρχει. Είναι… ρουσφέτι, δώρο μεγάλο σε εκείνους που έχουν βάλει στο μάτι μεγάλα φιλέτα να τα πάρουν απαλλαγμένα από φόρους. Και ο φόρος μεταβίβασης δεν είναι τίποτε ψιλοπράγματα.

Ρουσφέτι είναι και στις προς τις Τράπεζες που θέλουν να πουλήσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι εγγυημένα με υποθήκη σε ακίνητα, να τα πάρουν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.


Σχολιάστε εδώ