Ο Γλέζος λειτουργεί εις βάρος του λαού

Ηθελημένα ή αθέλητα ο Μανώλης Γλέζος –την προσφορά του αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι- λειτούργησε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ εις βάρος του εξαθλιωμένου και πενόμενου ελληνικού λαού. Και αυτό σε μια περίοδο πλήρους αποτυχίας της μνημονιακής κυβέρνησης, αποθράσυνσης της Μέρκελ και προκλητικού ξεσαλώματος της «τρόικας». Με τις τελευταίες δηλώσεις του επιβεβαίωσε, τουλάχιστον έμμεσα, την ψευδέστατη θεωρία περί… μονόδρομου, εκείνων οι οποίοι μας οδήγησαν στη σημερινή παντελώς ΑΔΙΕΞΟΔΗ κατάσταση που βιώνουμε, με αυξανόμενη ανεργία, αυτοκτονίες και βάναυση υποβάθμιση ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Επιπλέον έπληξε καίρια την ΕΛΠΙΔΑ των βαθύτατα προβληματισμένων πολιτών, την οποία ενσαρκώνει γιʼ αυτούς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προηγούμενο άρθρο μου, αφού ανέλυα το μέγα σκάνδαλο των υποβρυχίων και της εκχώρησης του Σκαραμαγκά σε απατεώνες ελέω Βενιζέλου –πράγμα που αναγνώριζε προ ενάμισι έτους και η ΝΔ αλλά όχι πια σήμερα-, κατέληγα, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος», ως εξής: «Το να σε πολεμάνε όλοι ανεξαιρέτως, είναι τίτλος τιμής. Όταν, μάλιστα, μετέρχονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να σε πολεμήσουνε… αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει ολοκάθαρα ότι ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυτασικό κόμμα με πολλές αξιόλογες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Τσίπρας. Αυτό εξασφαλίζει την εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία».

Αυτά υποστήριζα και υποστηρίζω, μαζί με πολλούς άλλους. Ο Μανώλης Γλέζος παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα μονολιθικό κόμμα». Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι. Το σημαντικό, όμως, ερώτημα είναι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται ως «μονολιθικό κόμμα». Γεγονός που το διαψεύδει παταγωδώς η πραγματικότητα, αλλά και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος με τις αντιρρήσεις του ως επιφανέστατο στέλεχος. Λέει αναμφισβήτητες αλήθειες, αλλά σχεδόν πάντοτε την ακατάλληλη στιγμή.

Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται και εξακολουθεί να αυτοσχεδιάζει ανεπιτυχώς. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, με τον εξουσιομανή αρχηγό του να προκαλεί αλλεργία στους πρώην οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου, έχοντας ταυτοχρόνως τριχοτομήσει τους σημερινούς βουλευτές του. Η «Κίνηση των 58» πνέει τα λοίσθια πριν καλά καλά συγκροτηθεί. Υποκατάστατα δεν υφίστανται πλέον. Η Νέα Δημοκρατία έκαψε μόνη της το χαρτί της μέχρι πρότινος επιθυμητής συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή και η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη δεν διανοείται καν νέα σύμπραξη με τον Σαμαρά ούτε βλέπει κάποιον άλλο στη θέση του ως… μεσσία. Όλα δηλαδή –«τα πάντα όλα», κατά την έκφραση του συρμού- συνηγορούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του, συμπεριλαμβανομένων και των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που τον ανεβάζουν.

Δεν τα βλέπει αυτά ο Μανώλης Γλέζος; Ασφαλώς τα βλέπει. Αλλά –τι άλλο να σκεφτεί ο ακομμάτιστος και καλοπροαίρετος παρατηρητής;- αντιδρά υπονομευτικά. Άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει και κανένας, ούτε ο πιο έμπειρος ψυχαναλυτής δεν είναι δυνατόν να διεισδύσει στα εσώψυχά του. Δεν οφείλεται πάντως αυτή η στάση σε φιλοδοξίες. Διότι έχει ικανοποιήσει στο έπακρον όλες τις φιλοδοξίες του και (πιστεύω ότι) τις έχει μπουχτίσει.

Πάγιο αίτημα της Αριστεράς ήταν ανέκαθεν η απλή αναλογική. Ο μόνος, δηλαδή, δίκαιος εκλογικός νόμος. Πράγμα το οποίο έχουν διακηρύξει, εκτός του Μανώλη Γλέζου και όλων των ακραιφνών αριστερών του παρελθόντος, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και άλλοι προσφάτως. Ποτέ όμως δεν εισακούστηκαν από τις συστημικές δυνάμεις των κρατούντων, με το όχι αμελητέο επιχείρημα της ανάγκης εξασφάλισης όσο το δυνατόν ισχυρών κυβερνήσεων, «ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα ακυβερνησίας». Γιʼ αυτόν τον λόγο εφηύραν και το «μπόνους» των 40 ή 50 επιπλέον εδρών. Ένα «μπόνους» που συμφέρει σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιδέχεται άμεση κατάργηση.

«Δεν θα δεχθούμε τα “μπόνους” των 50 εδρών, δεν τα θέλουμε», είπε χωρίς περιστροφές στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 92,5 FM ο Μανώλης Γλέζος και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ! Μονολιθικός γαρ ο ίδιος. Αυτοκράτορας!

Οι σύντροφοί του τον δικαιολογούν συγκαλύπτοντάς τον. Κάποιοι, όμως, θα έπρεπε να του θυμίσουν ότι τα «στερνά τιμούν τα πρώτα».


Σχολιάστε εδώ