Δεμένοι σε CD οι πρώτοι 460… Λαγκαρντιανοί

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ, μετά την εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα για εξονυχιστικό έλεγχο, επί τρεις μήνες αναζήτησε σε κάθε σημείο, εντός και εκτός Ελλάδος, κάθε στοιχείο για τον καθένα από τους 2.062 (τραπεζικούς λογαριασμούς εδώ και στο εξωτερικό, εμβάσματα και καταθέσεις, πόθεν έσχες, τι έχει δηλώσει κ.λπ.). Με πάρα πολλές δυσκολίες, τεράστια εμπόδια και καθυστερήσεις ακόμη και από τις ελληνικές Τράπεζες να δώσουν αντίγραφα λογαριασμών και κάθε διακίνηση, κατάφεραν τα στελέχη του ΣΔΟΕ που είχαν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής να την φτάσουν στο τέλος. Υπάρχει, πλέον, σε ηλεκτρονική μορφή, ολοκληρωμένος φάκελος με την πλήρη οικονομική εικόνα του καθενός από τους 2.062 που βρέθηκαν με καταθέσεις στο υποκατάστημα της UBS στην Ελβετία.

Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκαν από το ΣΔΟΕ τα πρώτα CD για τους 160 της λίστας που εμφανίζονται με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην Εφορία που υπάγεται ο καθένας, στον οποίο και θα στείλει την έκθεση ελέγχου και θα κληθεί να υποβάλει τις απόψεις του. Μέσα δε στις επόμενες μέρες θα σταλούν τα CD για άλλους 300 και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους 1.602. Στη συνέχεια ο Έφορος θα εκδώσει την απόφαση για την επιβολή του προστίμου.

Στους διαμένοντες στο εξωτερικό θα σταλεί, μέσω της πρεσβείας μας στη χώρα που έχουν δηλώσει κατοικία, η έκθεση ελέγχου μαζί με την κλήση προς απολογία, όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος. Διαφορετικά η δίωξη είναι παράνομη. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Οι προσδοκίες…

Τι χρήματα από φόρους και πρόστιμα θα μπορέσει το Δημόσιο να εισπράξει είναι δύσκολο να υπολογισθεί, δεδομένου ότι δεν ξέρουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες τι στοιχεία θα αντιπαραθέσουν οι εμπλεκόμενοι στη λίστα. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων των 2.062 που καταγράφεται στη λίστα είναι 2 δισ. ευρώ.

Όμως, από την έρευνα ενδέχεται να βγουν… μεγάλα ψάρια, όπως έσοδα από την εν γένει οικονομική δραστηριότητα και περιουσία που έχουν οι ελεγχόμενοι και τα στοιχεία αυτά δεν τα έχουν δηλώσει. Επομένως είναι τα πάντα ανοικτά.

Όπως μας έλεγαν στελέχη του ΣΔΟΕ, η δουλειά που έγινε με την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, με τήρηση μάλιστα της απόλυτης νομιμότητας.

Να θυμίσουμε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι μια από τις λίστες που υπέκλεψε ο υπάλληλος της UBS Φαλτσιάνι και… μετονομάστηκε σε λίστα Λαγκάρντ επειδή εκείνη, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, την παρέδωσε στο δικό μας υπουργείο Οικονομικών μετά από επίσημο αίτημα και στη συνέχεια την καταχώνιασε ο Παπακωνσταντίνου.

Την ύπαρξη της λίστας Φαλτσιάνι είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στις 25 Δεκεμβρίου 2010.


Σχολιάστε εδώ