Γιατί αποδυναμώνουν το ΣΔΟΕ;

Ότι καταργείς ή αλλάζεις οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται και απλώς επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Και όχι βέβαια οργανισμούς που παράγουν έργο και έχουν την αποδοχή της κοινωνίας. Μιλάμε για το ΣΔΟΕ που από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου του αφαιρέθηκε, με τον νόμο 4152 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, η αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου, που σήμαινε ότι όλες τις ώρες της ημέρας, εργάσιμης και αργίας, συνεργεία του ΣΔΟΕ ήταν στους δρόμους σε κάθε νομό και φυσικά αιφνιδιαστικά.

Για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου 1997 που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή δεν βγήκε συνεργείο στα νυχτερινά κέντρα και στα άλλα μαγαζιά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς που λειτουργούν και τις νυκτερινές ώρες. Ο λόγος ο συνηθισμένος ελληνικός… Όλα στο πόδι. Καμιά προεργασία δεν έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πρακτική μεταφορά της αρμοδιότητας του προληπτικού ελέγχου στις εφορίες. Ούτε καν τα αυτοκίνητα δεν πήγαν να τα πάρουν από το ΣΔΟΕ, με τα οποία μετακινούνται τα συνεργεία. Ποιος ήταν ο ωφελημένος κ. Στουρνάρα που σταμάτησαν οι έλεγχοι; Εκείνος που δεν κόβει αποδείξεις, που φοροδιαφεύγει. Ο χαμένος; Το Κράτος!

Ποιος ωφελείται από την αποδιοργάνωση του ΣΔΟΕ, τη διάλυση μιας υπηρεσίας που έφερνε λεφτά; Όχι βέβαια το κράτος κύριε πρωθυπουργέ.

Για πιο λόγο αφαίρεσαν από το ΣΔΟΕ τον προληπτικό έλεγχο; Είπαν για να ενιαιοποιηθεί ο φορολογικός έλεγχος που γίνεται από τις εφορίες. Να συμφωνήσουμε ότι έτσι, αν και υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις… Δεν θα έπρεπε κ. Στουρνάρα να έχει γίνει όλη η προεργασία και ενδεχομένως να λειτουργούν από κοινού ΣΔΟΕ και εφορία; Σε μια σκυταλοδρομία για κάποια μέτρα τη σκυτάλη την κρατούν μαζί και αυτός που την παραδίδει και αυτός που την παραλαμβάνει, όπως πολύ εύστοχα έλεγε στέλεχος του ΣΔΟΕ, ώστε να συνεχιστεί κανονικά ο έλεγχος, χωρίς να χαθεί ούτε ώρα στη διαχρονική μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό το απλούστατο γιατί δεν έγινε; Που δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, ούτε πτυχία, μεταπτυχιακά και London Shcools. Μήπως έχουν δίκιο εκείνοι οι… υποψιασμένοι ότι κάποιοι θέλουν να ελέγχουν τα πάντα και ας χάνει το Δημόσιο;

Μήπως κ. Σαμαρά πρέπει να ζητήσετε εξηγήσεις; Παίρνεις αρμοδιότητες από έναν οργανισμό, όταν δεν έχεις έτοιμη την απαραίτητη υποδομή;

Όταν αυτά τα απλά δεν μπορούν οι αρμόδιοι καρεκλάκηδες να συντονίσουν, τους ερασιτεχνισμούς τους πληρώνει ο πολίτης για να καλυφθεί το έλλειμμα που αυξάνει από το μη πιάσιμο της φοροδιαφυγής.


Σχολιάστε εδώ