Χαμηλό βαρομετρικό…

ΤΕΤΑΜΕΝΟ παραμένει το κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης- δανειστών, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Ο Αντ. Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, κάτι που επιτακτικά ζητούν οι δανειστές προκειμένου όπως υποστηρίζουν να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ρήξη, αν και στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά είναι αμφίβολο αν η προσπάθειά του θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι Βρυξέλλες διατείνονται ότι το κενό είναι της τάξης των 2 δισ., ενώ η Αθήνα το εκτιμά γύρω στα 500-600 εκατ. και ότι αυτά μπορούν να προκύψουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι Ευρωπαίοι αντίθετα, επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα και απαιτούν να μπει «λουκέτο», με απόλυση του συνόλου των εργαζομένων, σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Οι απαιτήσεις των δανειστών προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται με σθένος και ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα παραπάνω και προαναγγέλλει την…επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική την κόντρα κυβέρνησης- δανειστών. Πέρα από το δημοσιονομικό κενό, «αγκάθι» αποτελεί και το ζήτημα του χρέους. Η ελληνική πλευρά ζητάει από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο να ανακοινώσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εκείνοι ωστόσο θέλουν να μεταθέσουν τις σχετικές αποφάσεις για μετά το καλοκαίρι και πάντως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος κι ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις χώρες τους.

Θέλουν να κρυφτούν…

Αναστάτωση και πολιτικές αναταράξεις προκάλεσαν τα «σενάρια τρόμου» που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της εβδομάδας για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με περικοπές συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που προανήγγειλε στοχευμένες περικοπές στις υψηλές συντάξεις (ΔΕΚΟ, τραπεζών και πρώην ΤΕΒΕ) με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποκατασταθούν οι αδικίες και οι ανισότητες. Ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που ανακοίνωσε ότι κατ’ εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφισθεί το 2014 θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 70%. Προκειμένου να κατευνάσει το κύμα οργής το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων. Λίγες ώρες αργότερα, πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Εργασίας έκαναν λόγο για αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5- 8 έτη, ακόμη και για όσους εργαζόμενους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ακολούθησαν νέες καθησυχαστικές διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ελάχιστους έπεισαν.

«Συγκάλυψη»

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο κυβέρνησης- αντιπολίτευσης που άνοιξε μετά την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία (υποβρύχια) κάνοντας λόγο για «μέγα σκάνδαλο» και βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο. Απαντώντας στη σχετική πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον κ. Βενιζέλο τονίζοντας ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε το 2010 ως υπουργός Άμυνας ήταν σε συνθήκες διαφάνειας και με βάση ειδικό νόμο που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από ανυπόστατη, είναι και συκοφαντική, αποδεικνύει το στρατηγικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα με τις καταγγελίες του δίνει επιχειρήματα στους αντίδικους του ελληνικού δημοσίου. Ότι «κάνει πλάτες» στον κ. Βενιζέλο κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ χάριν της μνημονιακής αλληλεγγύης και της παραμονής στην κυβέρνηση. Στη διαμάχη ενεπλάκη κι ο Π. Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για αμοιβαία συγκάλυψη σκανδάλων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Πολύ κακό…

Η κόντρα Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κι εκτός συνόρων, καθώς οι δυο πλευρές αντάλλαξαν «πυρά» με αφορμή την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, με τη στήριξη μερίδας αριστερών κομμάτων. Η Λ. Συγγρού σημείωσε ότι τα κόμματα αυτά είναι περιθωριακά, μαρξιστικά και τροτσκιστικά φανατικά ταγμένα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πανικό της κυβέρνησης, ενώ έκανε αντιδιαστολή στο ότι ο κ. Σαμαράς είναι υποταγμένος στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη χώρα και στο ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη Ευρώπη κατά της λιτότητας. Η Ν.Δ. επέμεινε καλώντας την Κουμουνδούρου να δώσει λεπτομέρειες για τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα. Το ΚΚΕ από την πλευρά του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο τελευταίος δεν θα είναι υποψήφιος όλης της Αριστεράς, αλλά μιας μικρής ομάδας.

Νέες διώξεις

Μετά από διεργασίες αρκετών ημερών ψηφίσθηκε τελικά από τη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Υπέρ τάχθηκαν 235 βουλευτές, ενώ 34 δήλωσαν «παρών». Στους τελευταίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Ζ. Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών (Ελ. Ζαρούλια, Στ. Μπούκουρα, Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασιδιάρη), μετά την ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής. Σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα διαρροών στελεχών και ψηφοφόρων η ηγεσία της Οργάνωσης πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία στη περιοχή του Σταθμού Λαρίσης. Όλα αυτά εν αναμονή των νέων διώξεων ή και συλλήψεων που αναμένεται να διατάξει η εφέτης-ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ