Ρίχτερ στη ΔΗΜΑΡ

Επιστρέφει -για άλλη μια φορά- η εσωστρέφεια στη Δημοκρατική Αριστερά, με το ζήτημα των υπογραφών στο κείμενο των «58» να προκαλεί σεισμικές δονήσεις πολλών Ρίχτερ. Οι πιέσεις προς τον Φώτη Κουβέλη εντείνονται προκειμένου να «υποκύψει» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ -με εμβρυουλκό το συγκεκριμένο μανιφέστο-, ενώ οι προσεγγίσεις στελεχών και βουλευτών είναι πολύπλευρες, με κοινό όμως στόχο να καμφθούν οι διαφωνίες.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη, υπήρξε ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου. «Έγινε σε μεγάλη ένταση, σε πολύ χειρότερο κλίμα ακόμη και από την πρώτη, όταν πρωτοβγήκε στη δημοσιότητα το κείμενο των “58”, βγήκαν στα κάγκελα…», είπε στο «Π» αξιόπιστη πηγή, που ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσα σε λίγες ημέρες, κατεγράφη ένα ισχυρό πεδίο διενέξεων με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Λιβαδάς -που μαζί με τον Γεράσιμο Γεωργάτο υπέγραψαν το κείμενο των «58» και αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν και στη Συντονιστική Γραμματεία- ήταν ο μόνος που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε ομοβροντία πυρών από τους συντρόφους του. Οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σάκης Παπαθανασίου και Χρήστος Μαυροκεφαλίδης υποστήριξαν ότι δεν είναι συμβατό να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη του κόμματος στη Συντονιστική Γραμματεία ενός άλλου φορέα, ο οποίος υποστηρίζει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και ηγετικό στέλεχος του κόμματος Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε τη διαφωνία του στη συμμετοχή των δύο στελεχών της ΔΗΜΑΡ στη Συντονιστική Γραμματεία των «58», ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, το «Π» πληροφορήθηκε πως ο κ. Λυκούδης ανέβασε τους τόνους. Σε πρόσφατο άρθρο του, άλλωστε, ο κ. Λυκούδης αποσαφήνισε τη στάση του απέναντι στο εγχείρημα των «58», επισημαίνοντας πως η εν λόγω πρωτοβουλία αναποδογύρισε την πολιτική κλεψύδρα και απαιτείται να βάλουν όλοι στην άκρη τους ηγεμονισμούς και τους αποκλεισμούς.

Ο Σταύρος Λιβαδάς ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή του στους «58» δεν είναι ασυμβίβαστη, γιατί δεν πρόκειται για νέο κόμμα αλλά για μια πρόταση συμπόρευσης των δυνάμεων του χώρου, ενώ επικαλέστηκε τα δημοσκοπικά δεδομένα και κυρίως το ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρόσκληση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς τόσο σε σημαντική μερίδα ψηφοφόρων όσο και σε νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, το πιθανότερο είναι ο ίδιος να λάβει οριστικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Και οι δύο έδωσαν το στίγμα τους μέσω συνεντεύξεών τους. Ο κ. Οικονόμου εισηγείται τη συμμετοχή της Κεντροαριστεράς σε μια κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης και ενότητας. «Δεν χρειαζόμαστε ηγεμονισμούς ούτε μικροκομματικούς υπολογισμούς σε αυτήν την προσπάθεια. Πάντα ήμουν οπαδός των ενωτικών και μεγάλων πρωτοβουλιών. Πιστεύω ότι ο Φώτης Κουβέλης δικαιούται πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, διευκρίνισε πως αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για διάλογο των «58». «Επιβάλλεται, λοιπόν, να συγκροτηθεί σε ό,τι μας αφορά μια συμπαράταξη-συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, σε κατεύθυνση μεταρρυθμιστική για τη χώρα και σταθερά προσηλωμένη στην προοπτική μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Τόνισε ακόμα πως: «Όποιος αισθάνεται δέσμιος πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων ας το προσέξει», και εκτίμησε πως ο Φ. Κουβέλης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νέο σχήμα.

Τα «υποβρύχια»… τορπιλίζουν και τη ΔΗΜΑΡ

Την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια θα αναμένει η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καθορίσει την τελική της στάση, όπως αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ύστερα από παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τη ΔΗΜΑΡ να έχει αποφασίσει να στηρίξει μια ενδεχόμενη πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τις απόψεις του Φώτη Κουβέλη τάχθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος επισήμανε πως το κόμμα δεν έχει αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει έναντι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετοι σε ενδεχόμενη θετική στάση της ΔΗΜΑΡ για Εξεταστική Επιτροπή είναι ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια στοχεύει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια φαίνεται ότι θα αποτελέσει νέο κρας τεστ για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ένα τμήμα των στελεχών της ηγετικής ομάδας είναι υπέρ, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί υπέρ της διαφάνειας και σε περίπτωση που στην εισήγηση περιλαμβάνονται αδιάσειστα στοιχεία θα πρέπει να υποστηριχθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Ορισμένοι, πάντως, εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής βάζει φωτιά στα θεμέλια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ