Κόσοβο και Τουρκία αποτελούν μια χώρα!

«Το Κόσοβο είναι η δεύτερη πατρίδα μου», συνέχισε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσόβου, αλλά «οι λαοί μας ανήκουν στην ίδια χώρα». Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κόσοβο και δεσμεύτηκε για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Άγκυρας στην Πρίστινα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε στο Κόσοβο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του νέου τερματικού του διεθνούς αεροδρομίου της Πρίστινας που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία Limak. Μαζί του είχε αντιπροσωπεία 600 μελών που περιλάμβανε όλους σχεδόν τους υπουργούς και επιχειρηματίες που επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνίες για έργα υποδομής. Στην επίσκεψή του στο Πρίζρεν, την πόλη του Κοσόβου που ζει το μεγαλύτερο κομμάτι της τουρκικής μειονότητας, τον συνόδευσαν οι πρωθυπουργοί Κοσόβου και Αλβανίας. Να σημειωθεί ότι το Πρίζρεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αλβανική εθνεγερσία, καθώς εκεί ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας Γεώργιος Καστριώτης νίκησε σε σημαντική μάχη τους Οθωμανούς το 1445. Αυτό σημείωσε στην παρουσίαση του σχετικού ρεπορτάζ και ο παρουσιαστής του αλβανικού καναλιού ABC, τονίζοντας ότι στο σημείο που οι Αλβανοί συγκεντρώθηκαν για να πολεμήσουν την οθωμανική αυτοκρατορία, ο τούρκος πρωθυπουργός εξίσωσε το Κόσοβο με την Τουρκία.

Αίσχος…

Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του αλβανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ναρντ Ντόκα, ο οποίος χαρακτήρισε «αίσχος» τη στάση των πρωθυπουργών Ράμα και Θάτσι. «Η επίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο ήταν μια τάση υποτέλειας για την εξωτερική μας πολιτική, για τα οικονομικά συμφέροντα και τη στρέβλωση της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας», προσθέτοντας ότι «ο κ. Ράμα ήταν σε θέση να συμβάλει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Κοσόβου, αλλά επέλεξε μαζί με το κ. Θάτσι να καταθέσουν δημοσίως ότι το μέλλον μας είναι η Ανατολία, ότι η Τουρκία είναι ο στρατηγικός σύμμαχός μας! Αίσχος. Τι χυδαία, άνευ αξίας, παζάρια!». Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι ένα μικρό κόμμα της Αλβανίας που εκπροσωπεί, όμως, τους καθολικούς Αλβανούς του Βορρά και είναι ισχυρό σε τοπικό επίπεδο. Έχει διαχρονικά δεσμούς με την Ιταλία.

Μπορεί να μην υπήρξαν περαιτέρω αντιδράσεις, αλλά είναι γεγονός ότι στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονος σκεπτικισμός γι’ αυτό που γίνεται αντιληπτό ως πολιτιστική και οικονομική νεοοθωμανική «εισβολή» και εντοπίζεται όχι μόνο στην πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και στο πλήθος των τουρκικών σίριαλ που προβάλλονται από την αλβανική τηλεόραση και την ίδρυση τουρκικών ιδιωτικών πανεπιστημίων που συγκεντρώνουν την προτίμηση μεγάλου μέρους των φοιτητών. Παρότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί και η Τουρκία θεωρείται φίλη χώρα, ο οθωμανισμός είναι συνδεδεμένος για τους Αλβανούς με την οπισθοδρομικότητα. Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τον Νότο υπάρχει έντονη αμφιθυμία απέναντι στην τουρκική διείσδυση. Υπάρχει ακόμη και ένας κύκλος νεοεθνικιστών διανοουμένων γύρω από τον συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ που υποστηρίζει ότι η πορεία του αλβανικού έθνους ήταν πάντα συνδεδεμένη με την Ευρώπη και θεωρεί ότι η σύνδεση με τους Οθωμανούς έβλαψε το αλβανικό έθνος. Βεβαίως, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι στη χώρα υπάρχει ισχυρός πόλος που στηρίζει διαχρονικά τη στενή σχέση με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε συνέντευξη που έδωσε στη Ντόϋτσε Βέλλε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ερωτηθείς για το «τσάμικο ζήτημα», δήλωσε ότι «η επίλυση του ζητήματος αυτού θα βασιστεί στο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας που υπογράφηκε το 1996 με την Ελλάδα».

Τέλος, ενδιαφέρον θα είχε η άποψη Αμερικανών και Ευρωπαίων που έχουν επενδύσει ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο στο Κόσοβο, (στην ουσία το Κόσοβο χρωστάει την ύπαρξη του σ’ αυτούς), για το κατά πόσο Τουρκία και Κόσοβο είναι ένα, καθώς, για μία ακόμη φορά, ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να «πουλάει» ισχύ στην πλάτη αυτών που πραγματικά πληρώνουν τον λογαριασμό…


Σχολιάστε εδώ