ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν και σε 30 κυλικεία σχολείων, στους υπεύθυνους των οποίων έγινε ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία και δόθηκαν συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση των υγειονομικών όρων λειτουργίας των κυλικείων.

// Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων λειτουργεί νέο αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων με καθηγητή τον μουσικό Χρήστο Χαρχαλάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο «INTERNATIONAL ACTION ART» (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 4 – Νίκαια). Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρχαλάκης με τις σπουδές πάνω στη παραδοσιακή μουσική θα διδάξει παραδοσιακό βιολί, λαούτο, λαϊκή κιθάρα και μαντολίνο ενισχύοντας έτσι την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τείνει να λησμονηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν κάποια εισαγωγικά μαθήματα πάνω στο θεωρητικό μέρος των μουσικών οργάνων και έπειτα θα προχωρήσουν στο πρακτικό μέρος. Ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο των μαθητών, θα σχηματιστούν τμήματα για παιδιά και ενήλικες.

// Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχθηκε η Αυτοδιοίκηση, δυνητικοί εργοδότες και πολίτες της τοπικής κοινωνίας, την πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες), που αποτελούν δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013». Αντικείμενο του Σχεδίου είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει δράσεις προετοιμασίας των ωφελουμένων (ανέργων αποφυλακισθέντων) σε όλα τα στάδια (κατάρτιση, συμβουλευτική, επιχειρηματικότητα) με στόχο την απασχόλησή τους στο πλαίσιο δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Είμαστε σταθερά δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι δήμοι – μέλη του αγωνιζόμαστε στο πλαίσιο μιας προοδευτικής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σ’ όλες τους τις εκφάνσεις».

// Μία από τις πιο δραστήριες Δραπετσωνίτισσες, που νοιαζόταν για την περιοχή της όσο λίγοι κι ήταν πάντα κοντά στον συνάνθρωπο που είχε ανάγκη, έφυγε, την περασμένη Κυριακή, πολύ νωρίς από κοντά μας, σε ηλικία 56 ετών, «χτυπημένη» από την επάρατη νόσο. Πρόκειται για την Άννα Λάγκα που στο τέλος της ζωής της βίωσε το απάνθρωπο πρόσωπο της εξουσίας, αφού την πέταξαν έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ανάπηρη και ανήμπορη να κάνει οτιδήποτε, επειδή έκανε το… έγκλημα να καπνίσει ένα τσιγάρο! Έκτοτε αγωνίστηκε μόνη της στο σπίτι της να αντεπεξέλθει στις επιπλοκές της αρρώστιας της, αλλά δεν τα κατάφερε… Το προδιαγεγραμμένο τέλος ήρθε ίσως νωρίτερα του αναμενόμενου, αλλά μάλλον ήταν λυτρωτικό για εκείνη. Εμείς δεν θα πούμε τίποτα. Μόνο να έχει καλή ανάπαυση. Και να βρει εκεί που είναι τη γαλήνη που τόσο της έλειψε στην επίγεια ζωή της…


Σχολιάστε εδώ